Cel mai citit blog home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Hortensia. Plantare, inmultire, ingrijire


hortensia

Hortensia (Hydrangea) este o planta foarte decorativa, cu flori mari in forma de buchet, colorate in roz, rosu, violet, albastrui, alb. Infloreste abundent din mai-iunie pana in septembrie, florile schimbandu-si culoarea pe masura ce inainteaza in varsta. Originara de pe meleagurile Chinei si Japoniei, hortensia este destul de raspandita si la noi, fiind adaptata atat la conditiile de gradina, cat si la conditiile de balcon sau terasa.

Plantare. Conditiile de mediu necesare hortensiei

Pamantul in care vom planta hortensia trebuie sa contina multe substante nutritive. Ideal este pamantul negru, de gradina. Daca solul gradinii noastre nu corespunde, putem obtine un amestec optim din trei parti pamant de flori, o parte turba si o parte balegar uscat.
Hortensia nu se dezvolta bine numai la umbra, dar nici soarele dogoritor nu e pe placul ei. Cel mai potrivit loc de plantare ar fi acolo unde razele soarelui o mangaie numai dimineata.
Este rezistenta si la frig, chiar la temperaturi de -15 grade, dar in zonele reci este recomandabil sa o protejam primavara, cand inmugureste, acoperind-o cu un strat de mulci format din paie sau frunze.

Inmultirea hortensieiCel mai indicat este sa inmultim hortensia prin butasi, obtinuti din varfurile tinere ale plantei, care se pun direct in pamant. Perioada optima de inmultire prin butasi este februarie-iunie.
O alta metoda ar fi, ca primavara, sa despartim de la radacina tufele bogate si cu vechime de cativa ani, obtinand astfel mai multe plante. Dupa replantare le vom uda din belsug.
Hortensia se mai poate inmulti si prin marcotaj.

Ingrijirea hortensiei

Hortensiei ii place apa. Incepand din primavara o vom uda saptamanal, iar daca temperaturile depasesc 30 de grade putem sa o udam chiar zilnic. Nu o vom uda decat dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, sau seara pe racoare. Pamantul nu trebuie sa balteasca, hortensia ne va da de stire daca o vom uda prea mult, prin innegrirea frunzelor pe margini.

hortensia

Hortensia nu necesita taieri de formare, dar pentru a ne bucura de o planta mai bogata in flori, vom taia primavara varfurile tulpinilor, pana la primii muguri. Plantele cu vechime necesita curatarea lor; vom taia tulpinile mai putin productive, ajutand, astfel, cresterea lastarilor tineri.
Toamna nu se taie tulpinile maronii; in primavara ele vor fi pline de boboci. Nu se vor inlatura nici florile uscate, ele avand rol de protectie pentru lastari.Cum putem schimba culoarea florilor de hortensie

Florile hortensiei isi schimba culoarea pe perioada de inflorire; initial sunt albe, apoi devin albastre sau roz, pentru ca in ultima perioada sa ajunga verzi sau maronii.
Culoarea poate fi schimbata si prin tratamentul solului. Daca dorim sa avem in anul urmator flori roz vom amesteca, toamna, in solul din jurul hortensiei cateva sute de grame de var, moloz, sau caramida sparta ramasa de la constructia casei.
Daca dorim flori albastre avem nevoie de un sol mai acid, pe care il putem obtine adaugand, pe langa un fertilizator, coji maruntite de oua, portocala sau grapefruit, zat de cafea, rumegus.


Share on Google+2Share on Facebook28Tweet about this on Twitter1Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

viorica mucilianu in august 3rd, 2012

va rog spuneti/mi daca pot trasplanta hortensia din ghiveci in gradina/cum si in ce perioada
multumesc!!!!

sara in august 18th, 2012

Salut,
Hortensia din ghiveci poate fi plantata in gradina primavara; ai grija ca in primele zile sa nu fie expusa la soare (daca sunt zile prea calduroase), oricum ea prefera locurile semiumbrite, o vei uda zilnic in primele zile si o vei sprijini cu tutori sa nu se rupa. bafta!

Gradina mea in septembrie 14th, 2013

14 Septembrie2013 – Constanta – Hortensie Albastra de gradina inalta de un metru 12-15 tulpini la tufa 100/100 cm in container specific de 10 litri – 150 lei – Floraria FLOWERS 4 SEASONS str. Mihai Viteazu nr. 26 tel 0745 304602

BUZEA LUCICA in octombrie 16th, 2013

BUNA SEARA !o intrebare as avea si eu -am hortensia si nu stiu daca toamna trebuie taiata sau nu ?

harasim maria in februarie 26th, 2014

E 26/02/2014 pot sa desfac hortensia sa fac mai multe plante sau e prea devreme?

Diana in iunie 2nd, 2014

Buna ziua,
Am si eu o hortensie plantata de 2 ani, nu a inflorit niciodata si nu da semne ca ar inflori. Este posibil sa nu fie solul bun? Ce ar trebui sa-i fac?
Multumesc

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament linkuri)

Comentariile se supun regulilor interne