Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tencuiala interioara si exterioara a casei


schela casa




Ce este tencuiala, ce tipuri de tencuiala exista, in ce stadiu al constructiei unei case se executa aceasta?


Dupa ce a fost montat acoperisul, putem numi ca este gata casa la rosu. Urmeaza tencuiala exterioara si interioara.

Ce este de fapt tencuiala casei?
Asa cum spuneam la definitia mortarului, el se foloseste la zidarie dar si la tencuieli. Practic stratul de mortar de aproximativ 2-2,5 cm aplicat peste zidarie (la interiorul si la exteriorul constructiei) si pe tavane, reprezinta tencuiala casei. Cu acest strat de mortar zidurile si tavanele vor fi protejate si netede.
Tencuiala exterioara: In cazul casei mele, zidurile sunt ridicate cu caramida de 38Sth, iar peretii nu sunt placati cu polistiren. Asadar, grosimea finala a zidurilor, tencuite la exterior si la interior, este de aproximativ 42-43 cm. Pentru casele placate cu polistiren exista varianta aplicarii polistirenului direct peste caramida (in cazul in care zidaria este dreapta).

Tencuielile pot fi facute pe caramida, BCA, pe plase de suport, pe beton armat etc


Care sunt etapele tencuielii

strop tencuiala


Stropul.
Acesta se aplica primul si reprezinta suportul pentru prindea corecta a tencuielii. Stropul va fi aplicat pe toata suprafata care va fi tencuita si care in prealabil va fi curatata de impuritati. Aplicarea stropului se va face cu mistria sau canciogul si va avea 2-3 mm.

Grundul sau tencuiala grosiera.
Dupa aproximativ o zi-doua de la aplicarea stropului se va incepe tencuiala propriuzisa, care va fi facuta cu mortar (apa, ciment, nisip si var etc) si va avea 2-2,5 cm grosime. Pentru tencuieli este necesar ca temperatura sa fie peste 4-5 grade.

Tinciul.
Rolul tinciului este de a nivela/netezi suprafata tencuita. Tinciul se gaseste la saci in depozite sau magazine specializate. Exista tinci de exterior si tinci de interior. Cel de interior este mult mai fin. Aplicarea tinciului se va face cu gletiera.

Gletul.
Gletuirea peretilor duce la o finisare totala. Gletul, care se gaseste in comert, se aplica peste tinci, iar peretele va deveni „sticla”. Adica foarte neted. Aplicarea gletului se face cu gletiera.

Lavabila.
Dupa ce se slefuiesc pereti, se sterg de praf si impuritati, se poate aplica vopseaua finala (in diverse culori) – vopseaua lavabila.

Cand se aplica tencuiala.

Indicat ar fi (parerea mea) ca tencuiala sa se faca dupa montarea tamplariei (geamuri usi termopan) sau in cazul in care s-a ales ca tamplaria sa fie montata apoi, sa nu se finisieze glafurile interioare sau exterioare cand se executa tencuiala.
Dupa montarea tamplariei, aceasta va fi protejata cu folii (vezi imaginile).

Pentru tencuiala exterioara vor fi necesare schele (asa cum pot fi vazute in pozele de mai jos), pentru cea interioara sunt de ajuns, in mod normal, capre de lemn.

Ai nevoie de o firma de constructii care sa iti ridice casa la rosu sau sa se ocupe de finisaje? Contacteaza-ne la adresa andrei@casadex.ro

Click pe poze pentru a le vedea la dimensiune normala:


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , ,

Autor |

Comentarii

Daniel in ianuarie 1st, 2014

Salutari, casa este la rosu, doresc sa pun in opera tencuiala exterioara, dar survine intrebarea urmatoare:avand zidarie caramida porotherm 38 sth, mai trebuie sa si izolez peretii sau pot sa tencuiesc direct…?! Precizez faptul ca suntem intr-o zona de munte, iar casa destul de izolata, insemnand fara vecini in imediata apropiere.Multumesc anticipat si astept raspunsul/rile, idei, etc.

Marian in ianuarie 24th, 2014

Iti recomand sa izolezi macar cu 10cm.Cel mai bine ar fi cu vata minerala bazaltica, este mai scumpa dar materialele ieftine devin mai scumpe in timp. Vata mineralabazaltica nu intretine arderea si lasa peretii sa respire.

CasaTaMultVisata in ianuarie 25th, 2014

Buna ziua Dl Daniel
Cel mai bine este daca o tencuiti exterior si apoi o izolati fie cu poliestiren fie cu vata bazaltica.
„CONSTRUIESTE CU NOI, CONSTRUIESTE PENTRU VIITOR !!!”
Efectuam lucrari in toata tara !!!

Pentru oferta de pret si executia lucrarii va rugam sa ne contactati, noi va stam la dispozitie cu incredere.

Cu respect si stima,
Echipa “CasaTaMultVisata”

0767954857 0742756576
E-mail:
office@casatamultvisata.ro
casatamultvisata@yahoo.com

Mihai Lazar in ianuarie 25th, 2014

DUPA CUM PUNETI D-VOASTRA PROBLEMA ,SA IZOLEZ SI DUPA SA TENCUIESC, NU SE POTRIVESTE ORDINEA,CASA SE TENCUIESTE SI DUPA ACCEA SE FACE IZOLATIA,DACA O FACETI DE VANZARE SIGUR NU O VETI TENCUI,ASA PROCEDEAZA TOTI,DACA O FACETI PENTRU A LOCUI ACOLO, RECOMANDARILE COLEGILOR DE MAI SUS, SUNT SUFICIENTE .
CU STIMA

Gabi in ianuarie 11th, 2015

Intrebare catre Daniel:
Cum s-a comportat casa pe iarna 2014?
Inteleg ca in iarna 2014 nu a fost izolata. Producatorii de caramida spun ca la 38 grosime nu mai necesita izolatie exterioara.Intentionez sa ridic si eu cu perete de 38 in ideea ca nu o mai izolez.
Intrebare catre toti:
Daca se izoleaza pe interior cu vata de 5 si rigips pot aparea ceva probleme?(egrasie sau altele)?

marinel in ianuarie 11th, 2015

BUNA SEARA Ideea cu izolatia pe interior….scumpa…[rigips+vata=30-35leimp],si nu ai nici un avantaj,izolatia pe ext costa la fel,dar in plus protejaza toata constructia.Pereti de caramida de 38 cm nu necesita izolatie,…asa zic producatorii,…dar ce faci in dreptul elementelor de beton: stalpi,centuri,balcoane, [daca ai posibilitatea,pt a te convinge singur, pune mina la interior pe zidul la o casa izolata, si pe una neizolata ,si atunci poti sa iei o decizie singur],indiferent din ce este facuta, bca,caramida,sau grosimea zidului.Din experienta recomand vata bazaltica[atat ca si garantie,cat si coeficient termic] Ca si element de constructie,din ce am citit, atat ca izolatie cat si ca sanatate[eco]se recomanda o casa cu ziduri de 40-50 cm grosime,din caramida ,,tiganeasca” [25125cm],cat mai putin arsa.DIN EXPERIENTA, TIND SA DAU DREPTATE LA ACEST LUCRU,AVAND CA EXEMPLU CONSTRUCTIILE FOARTE VECHI,[BISERICI,CONACE,CASTELE,ETC]SUTE DE ANI. SI AR MAI FI DE DISCUTAT… Sper ca am fost de folos, pt mai multe recomandari e-mail vilmacomp1969@yahoo.com STIMA

vali in ianuarie 13th, 2015

marinel,in octombrie 2013 m-am mutat intr-o casa construita cu caramida de 38 care nu am tencuit-o nici acum la exterior din motive financiare,si te asigur ca nu o voi izola,am vazut cum se comporta neizolata. daca elementele de beton :stalpi,centuri etc au contact cu exteriorul inseamna ca nu a fost construita cum trebuie. Grosimea de 38 permite folosirea caramidei de 12,5 la exteriorul stalpului iar betonul se toarna direct in caramida,la fel si centura

marinel in ianuarie 13th, 2015

BUNA SEARA Daca incalzirea o faci cu lemne,bine.DACA AI PE GAZ SAU ELECTRIC…. !!! SA NU MAI ZIC DE ASPECT. STIMA

Daniela in iulie 29th, 2015

Buna ziua! Cu o intrebare o sa va deranej si eu.. Daca nu am bani suficienti in toamna aceasta pentru a face tencuiala interior-exterior si ar mai trebui sa ramana cateva luni asa,ce ma sfatuiti sa fac tencuiala exterioara sau interioara prima? Am auzit diferite variante.. Una ar f ca se face exterior prima data sa nu retina dupa pereti umezeala de la intemperi si a o inchidem dupa acolo cu tencuiala exterioara(facand prima tencuiala interioara)
Va multumesc foarte mmult ,o zi minunata!

AS Bogdan in septembrie 6th, 2015

Daniela, prima data fa tencuiala pe exterior, dupaia pe interior si dupa termoizolarea pe exterior cu polistiren sau vata.

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament linkuri)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Comentariile se supun regulilor interne

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii