Cel mai citit blog home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Despre centrale termice pe lemne, ce trebuie sa stim


centrala atmos, pe lemne


Ce ar trebui sa stim inante de a cumpara o centrala termica pe lemne, cat de important este cazanul, cat de importante sunt radiatoarele/caloriferele si conductele sau cosul de fum? Centrala cu gazeificare sau cu ardere clasica?
Sa incercam impreuna sa raspundem la aceste intrebari.

Casa la rosu este gata. De acum ne axam pe finisaje si pe instalatiile de incalzire, curent, apa etc. In cazul in care nu exista gaze in zona unde se afla constructia, vom alege probabil, pentru incalzirea casei, o centrala termica pe combustibil solid (lemne sau peleti)

Hai sa vedem ce detalii ar trebui sa stim inainte de a cumpara o centrala termica pe lemne sau peleti.

vase expansiune centrala lemne

Centrala cu gazeificare sau cu ardere clasica?Daca iti vei cumpara o centrala termica cu gazeificare, vei beneficia de un cazan care va fi mult mai usor de curatat si de o camera de ardere, pentru lemne, mult mai spatioasa (vei putea introduce mai multe lemne si mai lungi). Arderea va fi mai eficienta datorita arderii inverse, prin gazeificare, iar nivelul de noxe va fi redus.

Trebuie sa stii insa, ca intr-o centrala cu ardere clasica, fara gazeificare, poti introduce si lemne “verzi” (neuscate), insa intr-una cu gazeificare va trebui sa introduci numai lemne uscate (cumparate din timp – 1 an sau 2 inainte). Citeste mai multe detalii despre randamentul unei centrale cu gazeificare, in articolul lemne de foc pentru centrala cu gazeificare.

Importanta cazanului si puterea necesara a acestuiaUn detaliu important cand decidem sa cumparam o centrala pe lemne este alegerea cazanului. Cazanele au puteri diferite, iar alegerea acestuia se va face in urma unui calcul al necesarului termic al casei/locuintei, calcul pe care il va face un specialist si care depinde de volumul camerelor, de termoizolatia casei si chiar de zona unde este construita locuinta.

radiator calorifer montat

Radiatoarele/caloriferele si conducetele

Caloriferele (radiatoarele) au si ele o mare importanta, asadar alegerea lor trebuie facuta cu grija.

Tevile sau conductele. Cele mai bune, in opinia majoritatii, sunt tevile de cupru, insa sunt si cele mai scumpe. O instalatie pe cupru va fi mult mai costisitoare decat una pe pexal sau polipropilena (pe scurt ppr). Trebuie stiut ca instalatiile cu tevi ppr/polipropilena nu rezista la temperaturi ale agentului termic mai mari de 90 grade.

Cosul de fum

Nu trebuie ignorat cosul de fum, materialul din care va fi facut. De tirajul cosului va depinde eficienta totala a instalatiei. Cosul va evacua gazele rezultate prin arderea lemnelor sau a peletilor, prin fenomenul numit tiraj.
Burlanul dintre sursa de caldura si cos trebuie sa fie cat mai scurt si sa fie in panta (nu la orizontala)

Componentele de baza ale unei centrale termice: cazanul, supapele de siguranta, vana termica de securitate, vasele sau vasul de expansiune, pompa/pompele de circulatie, preparatorul de apa calda menajera.

Distribuitoarele

Ai posibilitatea, optional, sa atasasezi distribuitoare la instalatie (pentru fiecare etaj spre exemplu) cu ajutorul carora poti opri anumite trasee ale agentului termic, spre anumite radiatoare sau camere, cu ajutorul unor robineti.

Boilerul

Un boiler cu o capacitate mai mare, va avea nevoie de mai mult timp pentru incalzirea apei din el, insa daca in casa locuiesc mai multe persoane el va fi necesar. Boilerul va fi trecut iarna pe traseul centralei, deci incalzirea lui se va putea face pe lemne, iar vara pe curent, astfel incat sa ai apa calda chiar daca centrala este oprita.

Citeste si despre lemne de foc pentru iarna, fagul si carpenul si diferenta intre metru ster si metru cub

Discuta in forumul CasaDex despre problemele care pot aparea la centrale pe lemne

UPDATE (dupa 3 ani): Vezi instalatia cu puffer: Montare Puffer – iata cum arata instalatia unei centrale pe lemne cu rezervor de acumulare

Mai jos poti vedea cateva imagini cu o instalatie a unei centrale termice pe lemne:


Share on Google+3Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, ,

Autor |

Comentarii

Alina in august 25th, 2011

spuneti-mi va rog. am vazut ca centrala din poza este marca atmos. sunt bune aceste centrale

Andrei in august 25th, 2011

Buna Alina. Parerea mea este ca sunt ok. Atmos am si eu (se vede in poza) si nu ma pot plange pana acum :)

david marin in octombrie 19th, 2011

buna sunt marin va rog spunetimi daca la o centrala pe lemne trebuie o camera separata si cu airisire ,si daca se poate monta cu boilarul de apa la un loc deci in aceiasi incapere va multumesc

Florin in octombrie 20th, 2011

Salut David. iti trebuie camera separata pt centrala cu aerisire permanenta. un geam care sa stea mereu in batant de exemplu.
boilerul e bine sa fie in aceeasi camera cu centrala, da.

dudi in octombrie 27th, 2011

Eu nu am inceput inca sa construiesc casa. Abia la primavara torn fundatia. In zona nu am gaze si initial imi doream sa construiesc in fiecare camera sobe de teracota, imi plac foarte mult ca design. si cred ca focul de la soba e cel mai sanatos. dar e problematic cu asigurarea unei temperaturi constante in toata casa. incalzirea prin pardoseala am inteles ca e cea mai comoda, dar e prea scumpa. Asa ca ma gandesc la o centrala pe lemne. e o problema si cu lemnele de foc in zona mea, de aceea va intreb pe cei care aveti centrale pe lemne: in loc de lemn se pot folosi si peleti? adica as vrea o centrala la care sa pot folosi si lemne si peleti.

liviu in noiembrie 11th, 2011

buna Dudi sint centrale care functioneaza si cu lemne si cu peleti http://www.atmos.cz/romania au reprezentanta si la noi http://www.furik.com.Firma este la Oradea si este importatorul direct deci nu mai ramane decit sa iei legatura cu ei .eu de acolo mi-am cumparat centrala cu tot ce trebuie pt instalare succes!

Dudi in noiembrie 13th, 2011

Multumesc, Liviu
esti multumit de centrala ta? scuze, poate ai scris altundeva, ai centrala pe lemne cu gazeificare? e o cheltuiala destul de mare si as vrea pareri

liviu in noiembrie 18th, 2011

Dudi, am centrala pe lemne cu gazeificare am luat-o acum 4ani model atmos DC 32gs. sint multumit de ea dar ma bate acum gindul sa adaptez un arzator pe peleti.acum 4 ani centrala a fost 104 milioane.tevaria,caloriferele si boilarul pt apa calda de 300litri ,pompele inca 85 milioane. am mers pe teava de cupru pt ca apa la iesirea din centrala este de 80, 90 grade. am un schimbator de caldura Laddomat21,la care pompa nu porneste pina ce temp din cazan nu ajunge la 75-80grade pompa din circuitul de caldura porneste la 80-82 grade.lemnele trebuiesc sa fie uscate 12-20% umiditate cum spune la carte,fag stejar carpen eu am mai bagat si amestecate si este ok

Andrei in noiembrie 18th, 2011

Salut liviu. Cum se calculeaza umiditatea lemnului? ziceai de 12-20%
merci

liviu in noiembrie 18th, 2011

buna,Andrei 12-20%spune cartea si tot ea spune ar trebui lasat la uscat 2 ani .ca sa calculezi umiditatea este o intreaga tevatura http://www.poppensieker-derix.de/99-3-Umiditatea-lemnului.php cu umidometre sau asahttp://www.editurasilvica.ro/analeleicas/10/1/ghelmeziu.pdf

Andrei in noiembrie 18th, 2011

Multumec Liviu. Ma gandeam eu ca e mai complicat.
Iarna asta folosesc fag de anul trecut. Arde bine, nu ma plang.
Fiind mutat de un an la casa, nu stiu cum se comporta lemnele lasate 2 ani la uscat. Probabil ca mult mai bine :)

eugenboss in noiembrie 20th, 2011

Buna !
Doresc sa-mi trimiteti unul dintre voi care aveti o schita cu instalatia care trebuie facuta la o centrala pe lemne,cu tot ce trebuie sa cuprinda.Va multumesc

liviu in noiembrie 21st, 2011

Buna, Eugenboss cred ca cea mai completa schema de instalare este aici http://www.atmos.cz/romania/instalace-kotlu acum ramane sa vezi ce marca de centrala iti cumperi.principiul de functionare este acelasi.au reprezentanta si in romamia http://www.furik.com/ vorbesti cu ei si i-ti trimit tot ce trebuie,mai ai nevoie si de un instalator care trebuie sa stie ce sa faca SUCCES!

liviu in noiembrie 21st, 2011

buna Andrei,la inceput si eu i-mi faceam griji cu umiditatea dar am ajuns la concluzia ca este bataie de cap.nu poti sa ai lemne uscate cum spune cartea pt ca stivuite nu se usca toate la fel. dupa ce i-mi aduc lemnele taiate eu le mai tai la lungimea la care le pot baga in centrala 40-50 cm ,blanele mai grose le crap si apoi le stivuiesc ,asa se usca mai bine .fagul se usca mai repede,stejarul daca nu este crapat si asa crapat se usca mai greu SUCCES!

Andrei in noiembrie 21st, 2011

Salut Liviu. Da, la fel fac si eu. le tai la lungime de aprox 50 cm dupa care, ma apuc de spart si de stivuit. E o placere :)

liviu in noiembrie 21st, 2011

buna,Andrei ,da intradevar problema cu spartul am rezolvat-o.daca ar fi fost sa-le crap cu toporul sau cu pana i-mi crestea barba asa ca am gasit intr-un supermagazi despicator de lemne http://www.toolszone.ro/despicator-orizontal-tone-khs-5200-alko-p-8595.html eu l-am cumparat acum 4ani,am dat pe el pina in 7 milioane dar pina acum si-a scos bani ,am crapat si busteni de diametru mai mare,acum vad ca pretul a crescut.cred ca l-am cumparat din Baumax

mihai in noiembrie 30th, 2011

salutare !
încă de la achiziţionarea centralei trebuie să ţi cont şi de “curăţare”…indifernt de tipul centralei trebuie să ai “timp” pentru aţi curăţa centrala, la o săptămână-două…
…acele materiale pentru curăţat centralele din comerţ nu prea îşi fac treaba!
ei bine atunci când ne apucăm de curăţat- am înţeles că se numeşte guden, sau aşa ceva,- trebuie să ne înarmăm cu mască, mănuşi, timp şi nervi, pentru că vom folosi “ustensilele cu coadă din lemn”
în rest sunt foarte mulţulit de ea, mai nasol e cu fumul!

cu stimă.,

Mircea BALSOIANU in ianuarie 5th, 2012

Recomand cojile de cartofi sa nu se mai arunce,sa se puna la uscat si cand sunt uscate o mana buna sa fie aruncata pe foc, reduce riscul de incendiu, nu curata cosul acestea au rolul de a usca gudronul umed,acesta devine zgrumturos si va cadea la baza cosului unde obligatoriu trebuie sa fie usita de vizitare/curatare/evacuare funingine sau gudron.
Citeam mai sus ca trebuie sa aveti un geam deschis la sala cazanului, consider ca mai corect este o priza de aer proaspat dar nu sus folosind un geam , jos la aproximativ 20-30 cm de podea, cat de mare trebuie sa fie priza de aer se specifica in cartea tehnica a cazanului.

ANCA in ianuarie 9th, 2012

Am si eu o centrala pe lemne care nu functioneaza tocmai asa cum trebuie. Imi poate da cineva si mie un profesinist care sa ii faca o revizie ??? Merci

cornelia in februarie 2nd, 2012

cornelia am o centrala pe lemne cu gazificare nu locuim in casa decat in uikend acum cu gerul asta nu stiu ce sa antamplat ca ne am pomenit ca a inceput sa curga apa pe teava de evacuare ce e scoas prin perete afara. am facut focul la centrala, nu sant caloriferile inghetate ,s-au incazit dar apa curge in continuare afara ce sa putut intimpla ,daca poate cineva sa ma ajute cuo informatie.

liviu in februarie 4th, 2012

Cornela, atentie la presiunea apei ma mir ca au inceput caloriferele sa se incalzeasca dupa cum spui pierzi apa din instalatie risc sa se deterioreze cazanul ,cheama un instalator care se pricepe la centrale ,in intalatia de incalzire ar fi trebuit bagat ANTIGEL mai ales ca se foloseste foarte rar

adrian in februarie 4th, 2012

Buna ziua,

pentru un spatiu de incalzit de aproximativ 500 de metrii patrati (parter, etaj plus posibil mansarda), ce fel de centrala pe lemne ati recomanda?…Ma refer mai mult la kw, pentru ca parerile pe care le-am primit au fost foarte impartite de la 80 de kw pana la 120 de kw, dar orice alt indiciu este binevenit?

Va multumesc!

mok in februarie 9th, 2012

Salut,am si eu o intrebare pentru cei ce au o centrala termica pe lemne.Eu am o problema mare cu apa din boiler cea calda imi usuca mainile intrun mod foarte urat,de la spalatul vaselor si pana la spalatul mainilor…Este ceva absurd si toate persoanele care vin la mine se plang din cauza apei,folosesc crema de maini si degeaba,va rog daca mai are cineva aceasta problema si daca exista vreun filtru ceva care mai curata din calcarul din apa sau orice informatie va rog sa imi scrieti pe s.marcoci@yahoo.it MULTUMESC!

liviu in februarie 16th, 2012

adrian,calculul puteri ct termice se face la volumul pe care il ai de incalzit adica suprafata x inaltimea .http://www.centrale.ro/centrale-termice-ghid-de-alegere-a17.html

Timea Mirabela in martie 24th, 2012

Am o intrebare va rog sa-mi raspundeti, Daca instalam centrala pe lemne in beci se mai pot tine pe iarna cartofii si muraturile acolo sau emite caldura si nu se mai pot tine? auzeam pe unii ca centrala nu emite caldura dar mi se pare incredibil…

Catalin in martie 24th, 2012

centrala nu emite caldura, insa tubul care da spre cosul de fum emite. nu face mare caldura dar nici nu stiu daca este indicat sa fie in beci

Bostaca Claudiu in martie 30th, 2012

Salut asi vrea sa achizitionez si eu o centrala pe lemne dar nu stiu ce sa aleg sau ce e mai bun… am o casa de 80 de mp si asi vrea o centrala care sa incalzeasca casa foarte bine (casa nu e izolata) mi-ati putea recomanda ceva si sa imi spuneti cam la cat mar ajunge costult total (aproximativ) cu tot cu calorifere tot bailar etc…:D

centrale termice in aprilie 4th, 2012

Buna Bostaca Claudiu, referitor la solicitarea ta, trebuie sa stim ceva mai mult, daca doresti o centrala cu ardere clasica (exp. Viadrus) sau una cu gazeificare (exp: Atmos, Buderus); ti-as recomanda o centrala de aproximativ 25 de kw.

CTL in aprilie 21st, 2012

Buna ziua,
Claudiu Bostaca daca doresti sa afli mai multe detali despre costurile instalari unei centrale termice pe lemne poti lua legatura cu: http://www.centraletermicepelemne.ro
Se asigura transport si montaj in toata tara.

alex in august 10th, 2012

buna ziua am o casa de 100 mp , am instalatia facuta din tevi multistrat , …ce centrala imi recomandati ( pe lemne ) ? multumesc anticipat

Marcel in august 23rd, 2012

Salut.
Am cumparat o centrala pe lemne cu gazeificare Wiessman Vitoligno 100 S de 25 Kw.
Va rog daca stie cineva o schita de montaj pentru acest tip de centrala inclusiv cu boiler termoelectric.
Va multumesc!

CTL in august 30th, 2012

Vizitati site-ul http://www.centraletermicepelemne.ro si luati legatura cu cei de acolo pentru mai multe detalii.

florin in octombrie 15th, 2012

nu se vede in poza termoventilul si pompa de circulatie

gina30 in octombrie 25th, 2012

Cat antigel trebuie sa bag in centrala pe lemne Viadrus ,5 elementi ,40kw…?

liviu in octombrie 26th, 2012

gina,cantitatea de antigel care se baga in centrala depinde de citi litri de apa ai in toata instalatia ,centrala,cazan pt apa calda calorifere tevi, pe bidoanele cu antigel care se gasesc in comert este trecuta cantitatea de apa cu care se dilueaza pt -20 grade acum depinde in ce zona locuiesti si la cit scade temp exterioara si in functie de asta se face amestecul care dupa aceia trebuie masurat cu un densimetru e bun si cel auto pt antigel

Mari in noiembrie 19th, 2012

Buna,Liviu!Am mare nevoie de parerea ta!Suntem nevoiti sa ne mutam in maxim o sapt in casuta noastra…din pacate nu este inca gata (casa este din caramida.are aprox 110 mp si este izolata doar pe interior cu polistiren de 3)Suntem ingrijorati in priviinta centralei.Detinem un Termofarc de 22 KW,avem legat la ea un boiler de 150 l si 10 calorifere+o scarita.Problema este ca nu creste apa in instalatie mai mult de 30-40 grade.Azi, temperatura in casa a ajuns ff greu la 20 de grade.Ma gandesc cu groaza ca vine iarna si nu avem cum sa ne incalzim in ritmul asta.Am observat o schimbare mai dramatica la centrala de cand am montat boilerul.Ce parere aveti?Va multumesc!

bogdan in decembrie 10th, 2012

am o centrala VIADRUS pe cocs de 6 elementi montata anul acesta.boilerul este de 150 litri.problema e ca nu prea face apa calda in boiler,desi focul arde aproape non-stop.ce trebuie facut?va multumesc.

liviu in decembrie 12th, 2012

Buna Mari,prima problrma ar fi lemnele cit sunt de uscate,alta problema ar automatizarea centralei ai pompa de circulatie a apei in cazan la ce temperatura porneste,pompa pt calorifere la ce temp porneste si la ce temp se opreste ai rezervor de acumulare,la boiler ai termostat si pompa pt boiler termostatul sa opreasca pompa dupa ce boilerul a ajuns la temperatura setata

liviu in decembrie 14th, 2012

Bogdan,ai pompa pt boilerul de apa calda ,daca nu modifica pozitia vanei cu 3cai daca ai asa cevainrest depinde cum ai instalatia hidraulica

lucian in decembrie 16th, 2012

am si eu niste nelamuriri…am o centrala pe lemn clasica demrad din fonta de 35kw(asta este a cincea iarna de cand o am) si am 5 calorifere si 2 scarite ,problema este ca nu stiu cum sa optimizez functionarea ei…adica am setat-o pe 65 ca temperatura de pornire a apei , pompa porneste relativ corect,temperatura in living unde am un termometru este de 21 de grade si afara sunt 2 grade…mut pe 70 si caloriferele sunt fierbinti de nu poti sa tii mana pe ele dar temperatura in living nu urca mai mult de un jumatate de grad (casa nu este izolata nici interior nici exterior)..daca pompa porneste cand apa ajunge la 65 de grade la cat ar trebui sa se opreasca???

liviu in ianuarie 4th, 2013

Lucian pompa nu se opreste numai daca ai termostat ambiental in casa din care reglezi temperatura ,cu ridicarea temperaturi in camere numai 0,5 grade.poate fi din cauza caloriferelor sub dimensionate

ADASCALITEI in ianuarie 7th, 2013

BUNA ZIUA ASI CUMPARA SI EU O CENTRALA PE LEMNE CASA ARE 150MP CATI KV SUNT SUFICIENTI SI CE CENTRALA AR FI BUNA VA MULTUMESC O ZI BUNA

nicu52 in februarie 19th, 2013

cu bun respect cine poate sa imi dea si mie detalii de functionare la centralape peletigranola30kwr complet echipata si daca este valabila , consum si tot ce credeti ca este bun la ea si defecte

Dragos Balta in mai 17th, 2013

Pentru Adascalitei- daca raspunsul nu vine prea tarziu.
Eu am o casa de 140m2 neizolata. Inaltimea la parter e de 2.8m, iar la etaj de2.6m. Casa e facuta din bloc ceramic Siceram -calitate medie, zic eu. La casa asta eu am o centrala cu gazeificare de 41kw. Nu va luati numai dupa calcule. Dupa calcule, la casa mea o centrala de 30KW ar fi fost suficienta. Eu am luat-o de puterea asta la recomandarea mai multor amici care aveau si ei centrale pe lemne. Cand afara sunt -25grade timp de cateva zile, fac plinul la 6 ore. La -10 timp indelungat, fac plinul cam la 8-9 ore. Iar cand sunt -5 grade la 12ore sau nu o umplu toata. Ideea sa fie lemnul bine uscat, tirajul aerului bine reglat -eu il am la minim. Consum: 24 metri steri pe iarna (1 octombrie-1 mai)

ivpinstal in iulie 29th, 2013

ce tip de cazane clasice, fara gazeificare, recomandati: de fonta sau de otel ?

mircea in octombrie 5th, 2013

am o centrala pe lemne romstal45kv de 3 ani 5 caloriferela 1,5m de la centrala pana in casa am 20 de metri reteaua este izolata nu are decat pompa de apa pusa pe retur iarna noapte ora 8 o umlu cu lemne aproximativ o roaba la ora 1 se raceste in casa 3 ani m a terorizat poate cineva sa imi spuna ce trebuie facut bag in ea din 4 in 4 ore

costy in octombrie 29th, 2013

vreau si eu o parere este bun si antigelul pt auto sa bag in centrala pe lemne de fonta?
astept raspuns repede va rog

multumesc mult

Mircea in octombrie 31st, 2013

Buna ziua,

Nu gasesc nicaieri pe internet rapuns la intrebarea urmatoare: am boiler termoelectric – cu buton pornit/oprit de curent.

E vreo problema daca si atunci cand merge centrala(pe lemne, cazan fonta, normal) e pornit sa mearga si pe curent ?

Sunt zile calde si nu fac foc numai la 3-4 zile … asa ca am nevoie de boiler sa fie pe curent sa am apa calda tot timpul – am si copil mic.

Multumesc.

QFG Proiect in noiembrie 15th, 2013

Buna ziua,

pt MIRCEA : posibilitati pot fi mai multe : centrala, radiatoarele sunt subdimensionate/supradimensionate (prea mari/mici pt spatiul necesar), cosul de fum prea mare (are tiraj prea mare si o parte din caldura se duce pe cos), aveti legat un boiler pe circuitul de incalzire (daca da, ar trebui sa-i faceti o automatizare simpla ca sa se mai si opreasca), circuitul de la sala CT la camere e aerian sau in pamant? (in ambele cazuri as pune izolatie din vata caserata cu aluminiu, macar grosime de 19 mm), casa este neizolata. Sunt putine date furnizate, deci cauze pot fi mai multe.

pt COSTY : teoretic nu e o problema, inainte se folosea acel antigel de catre instalatori, practic, cam strica pompa. Daca folositi antigel G12 (cel rosu) care este facut sa protejeze metalul de depuneri si coroziune, ajungeti la pepeni ca pret. Sfatul meu este sa puneti antigel special pt instalatii termice, e mai bun, nu aveti probleme cu coroziuni sau cu defectare pompa. Incercati la ProNet Instal (0743-185.045) – poate va ajuta ei cu un pret, din cate stiu eu, e mai ieftin la ei antigelul pt instalatii decat o sa cumparati d-voastra cel auto.

pt MIRCEA : nu are absolut nimic sa stea si pe centrala si pe curent, asa ar si trebui sa stea tot timpul, noi il scoatem din priza pt ca ne ustura buzunarul cand functioneaza pe curent. Un alt motiv pt care e mai bine sa fie in priza, chiar daca dati termostatul pe minim, e pt ca inauntru aveti un anod care, teoretic, protejeaza boilerul de calcar. Cam o data pe an, ar trebui sa scoateti rezistenta afara si sa o curatati, asta ca sa nu pape curent aiurea (cand incepe sa se depuna calcar pe rezistenta incepe sa se invarta contorul ca nebunul). Aveti grija insa, de multe ori, pe capacul rezistentei este montata la cald garnitura de etansare (nu se poate inlocui). Daca ciupiti garnitura, s-ar putea sa cumparati alta rezistenta.

Cu stima,
Paul

infocalorif in noiembrie 22nd, 2013

voi cum alegeti pufferul ?

QFG Proiect in noiembrie 28th, 2013

Buna ziua,
Puffer-ul se alege pe baza unor calcule (functie de puterea cazan, necesar incalzire, putere minima cazan, tip lemn, durata de ardere).
Daca introducem in formule datele :
putere cazan = 37 kw
necesar incalzire spatiu = 30 kw
putere minima = 25 kw
durata ardere (la fag) 5,5 ore
=> volum puffer = 1954 l – IDEAL

totusi,
Conform indicaţiilor din 1. BImschV trebuie atins un volum minim al acumulatorului tampon de 25 l/kW putere nominală a cazanului

ideal ar fi ca vasul tampon, in cazul nostru sa fie de 2000 l, minim acceptat este de 1000 l.

Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Alex in decembrie 9th, 2013

Salut,

Am si eu o intrebare. Am citit n-forumuri, dar inca nu sunt lamurti. Am o casa de 130 mp, parter+etaj mansardat(h medie la etaj cam 3 metri). De 2 ierni merg pe o centrala electrica, dar deja ma rupe la buzunar, fara 8-10 milioane pe luna nu scap si in casa nu am mai mult de 20 de grade. Ideea este ca as vrea sa imi construiesc un garaj si acolo sa montez si o centrala pe lemne. Dupa calculele mele una de 30 kw ar fi suficienta. Apa calda o sa o las pe boiler. Intrebarea mea este: cati mc se consuma in medie pe o iarna? sa zicem 1 octombrie-1 martie cu temperaturi medii de -10 sa zice?

Mentionez ca ma gandesc la o centrala simpla, fara gazifiere, pentru ca nu dispun de un buget foarte mare.

QFG Proiect in decembrie 9th, 2013

Buna ziua D-le Alex,
Consumul unei centrale depinde f mult de mai multi factori : temperatura ambientala dorita, izolatie cladire, calculare corecta radiatoare, tevi, pompe, cos fum.
Consumul depinde f mult daca se pune in instalatie un stocator de energie (puffer).
In datele tehnice de la cartile cazane pe lemne clasice este de aproximativ : 9,59 kg/h.
Aveti grija la calcule, altfel faceti o investitie care nu-si va scoate banii.

Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Alex in decembrie 10th, 2013

Salut,

Pai casa are izolatie de 10 cm pe afara polistiren. In casa as dori o temperatura intre 22-24, radiatoarele pe care le am acum sunt intr-adevar putin subdimensionate in sensul ca la parter am un necesar de 9000 W , iar caloriferele au undeva la 8000, dar deja este in plac achizitionarea unui calorifer de cel putin 3000W, iar la etaj este in regula(9000W necesari si 9000W instalat sa zic asa). Singura problema este ca am foarte multe spatii cu geamuri.
V-am intrebat de consum pentru ca citind multe forumuri, unii zic ca incarca centrala la 8 ore ,altii la 5, altii la 12 si tot asa.

Va multumsc.

QFG Proiect in decembrie 10th, 2013

Buna ziua,
Consumurile diferite la CT apar din mai multe cauze : tip centrala (pe lemne cu gazeifiere – teoretic se incarca de 2-3 ori pe zi; sau clasica – se incarca cam la 2-3 ore), existenta unui vas de acumulare (puffer) in instalatie (creste f mult randamentul cazanului si scade consumul de lemne intre 20-30%), cat de bine e izolata casa, cat de mari sunt suprafetele vitrate, existenta unui sistem de incalzire in pardoseala, cat de bine este gandit si calculat sistemul de radiatoare/incalzire in pardoseala, calculare corecta a tevilor, pompelor. Existenta unui sistem de automatizare (chiar daca e mai rudimentar, adica cu relee/contactor, nu trebuie neaparat cu senzori, panouri de comanda, 2800 lei fiind numai automatul de comanda). Important este si consumul de apa calda, nici nu ne dam seama cat de mult combustibil (indiferent ca e gaz, lemne, etc) papa un boiler, mai ales daca e subdimensionat.

Ca si concluzie : sunt f multi factori care influentaza randamentul si de aici si consumul unei instalatii.

Referitor la montajul suplimentar de radiatoare, sa va notati inainte de modificarea instalatiei ce presiune aveti cand e rece instalatia si ce presiune aveti cand e calda, cand faceti modificarea faceti acelasi lucru. Va spun aceasta, pt ca in momentul in care mai puneti radiatoare in sistem se adauga si apa suplimentar (aproximativ 30 l in radiatoare + cat mai intra in tevi) si nu stiu ce vas de expansiune aveti. S-ar putea sa fie prea mic dupa modificari.

Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

Alex in decembrie 10th, 2013

Am inteles. Va multumesc pentru sfaturi, cu siguranta o sa tin cont de ele, maia ales ca am fost deja pacalit de cateva ori de ,,meseriasii nostri” atotstiutori.
In general acum am cam 1.7 cand e rece apa si 2 cand e apa pe la 65 grade. Daca puteti sa ma lamuriti si la ce vas de expansiune va referiti. Daca este vorba de cel din centrala nu stiu cat are. Multumesc.

QFG Proiect in decembrie 14th, 2013

Buna ziua D-le Alex.
Nu stiu cum e instalatia D-voastra.
Teoretic, orice instalatie de incalzire trebuie sa aiba un vas de expansiune (pt a putea prelua dilatarile apei aparute cresterii temperaturii)(ar trebui si boilerul sa aiba propriul vas de expansiune, dar asta e o alta discutie).
Centralele murale au in general un vas de expansiune, dar daca o sa va uitati in cartea tehnica a producatorului, se recomanda sa se verifice daca acel vas este suficient, in caz contrar, se va monta unul suplimentar.
Haideti sa o luam altfel. Producatorul in centralele de 24 Kw (cele pe gaz, clasice, pe care le stie toata lumea), monteaza un vas de expansiune de 10 l, care e suficient pe o instalatie de radiatoare otel de +/-10 Kw. Cam atata are un apartament. Deci ei sunt acoperiti pana la aceasta putere, motiv pt care fac specificatia in cartea tehnica.
Totusi, de ce atunci CT de 24 Kw? Motivul este pt schimbatorul de caldura in placi pt apa calda. Acesta are in general 13-14 placi.
S-au incercat CT de doar 11 Kw, care erau OK d.p.d.v. al incalzirii, dar la apa calda, aveau un debit de 6 l / min (schimbatorul in placi pt ACM avea parca 8-9 placi), avand in vedere ca un robinet (teoretic) are un debit de 10 l/min … probleme. Eu stiu ca s-a renuntat la aceste centrale.
Calculele de mai sus sunt pt CT pe gaz.

Paul Goron
0745/090.451
paul.goron@gmail.com

catalin in decembrie 24th, 2013

am montat 12 calorifere in casa si a ramas sa cumpar centrala,imi puteti spune ce centrala ar trebui la 12 calorifere

Nicolae in decembrie 29th, 2013

SALUT! AM SI EU O INTREBARE! IERI MI-AM INSTALAT UN CAZAN VIADRUS DE 30 DE KW. PROBLEMA ESTE CA IN CASA NU PREA E CALDURA .UNDEVA LA 17-18 GRADE. Caloriferele sunt calde dar caldura mai deloc . Am casa de 230 de metri cubi ,izolata interior de 2 cm si exterior de 5cm . Si alt detaliu apa in cazan nu urca mai mult de 60-65 de grade. multumesc!!!

QFG Proiect in ianuarie 5th, 2014

Buna ziua D-nul Nicolae,
Daca ati vrut sa spuneti 230 mp, atunci, teoretic CT e prea mica. Ca sa fiu mai exact ar trebui sa stiu mai multe : dimensiuni fiecare incapere, orientare incaperi, suprafete vitrate, localitate, doar atunci pot sa fac un calcul termic corect.
Daca volumul casei este corect, adica 230 mc, teoretic CT trebuie sa faca fata.
Va pot doar sugera sa verificati urmatoarele :
– dimensiuni corecte ale radiatoarelor (degeaba sunt ele calde daca sunt subdimensionate, adica prea mici pt a face fata suprafetei de incalzit)
– dimensiune tevi (daca aveti tevi de 15 si 20, nu o sa aveti suficient debit de agent termic pt a incalzi camerele – aici este totusi o dilema, pt ca in situatia in care tevile sunt subdimensionate ar trebui sa aveti apa in CT mai calda)
– dimensionare corecta a pompei de circulatie
– lemne verzi in CT (lemnele verzi sau ude introduse intr-o CT pot scadea puterea unei CT pana la 40%, in cazul d-voastra dintr-o CT de 30 Kw ramaneti cu numai 12 Kw)
– boiler legat pe direct – papa mare parte din puterea cazanului si o papa tot timpul daca pompa de pe boiler nu se opreste de catre termostatul de pe boiler
– casa de cosntructie noua, ii trebuie o perioada de timp pt a intra in regim termic.

Cu stima,
Paul Goron
0745/090.451
paul.goron@gmail.com

marius in ianuarie 24th, 2014

Buna ziua

Am o centrala ATMOS cu gazefiere , 40 kw , de aproape 4 ani . De aprox. o luna am urmatoarea problema : centrala ridica temperatura cu aproape 20 grade fata de ceea ce programez eu . Ma poate ajuta cineva cu un sfat ?

Multumesc anticipat

QFG Proiect in ianuarie 24th, 2014

Buna ziua,

Din cate imi dau seama, s-a dus termostatul de pe cazan. Avand in vedere si varsta, e si mai sigur.

Daca va pricepeti cat de cat la tehnica puteti sa faceti urmatoarea verificare, inainte de a da banii pe termostat.
Vedeti ca bulbul termostatului e imersat in corpul cazanului. Il scoateti de acolo si il puneti intr-o oala cu apa calda. Oala sa aiba un termometru in ea ca sa vedeti ce temperatura are. Dupa ce ati pus bulbul termostatului in apa, incepeti sa va jucati la reglajul temperaturii. Teoretic ar trebui sa se auda “clic” cand cupleaza/decupleaza la o temp. aproximativa cu temp. aratata de termometru. Repetati operatiunea de mai multe ori.
Daca cupleaza/decupleaza bine, atunci vedeti daca nu arata aiurea temp. termometru de pe cazan. Ca sa-l verificati pe acesta v-ar trebui un termometru de contact. Acesta ar trebui sa arate pe tur aproximativ temp. de pe cadranul termometrului din cazan.

Daca nici una din asta nu e, cel mai bine chemati pe cineva care se pricepe. Nu e de joaca cu termostatul de pe cazan. Poate sa se umfle.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

marius in ianuarie 24th, 2014

Va multumesc ptr promptitudine . Nu ma prea pricep , asa ca va trebui sa chem pe cineva din domeniu . As mai avea totusi o intrebare : de ce ventilatorul se opreste in momentul in care temperatura ajunge la valoarea stabilita de mine iar dupa aceea temperatura creste chiar daca ventilatorul nu functioneaza ?

gabi in februarie 6th, 2014

buna ziua, am instatlat un cazan pe lemne si peleti ferroli 35kw si nu stiu sigur cum sa procedez cu evacuarea de gaze(cosul de fum), am citit ca se poate fara cos la anumite tipuride centrale dar la aceasta nu cred ca e cazul si trebuie cos dar de care? trebuie normal care sa depaseasca coama casei(varful acoperisului) sau se poate folosi un cos de fum ca la o centrala termica de apartamnet? va multumesc

QFG Proiect in februarie 6th, 2014

Buna ziua D-le Gabi, mintiti-ma, dar spuneti-mi ca glumiti!
Tovarasii care au instalat CT, au vazut vreodata o instalatie?
Da, trebuie cos de fum, si da, trebuie sa depaseasca aticul casei cu 1 m (cel putin asa spun legea si normativele).
Nu stiu CT, dar nu cred ca merge cosul de la o centrala de apartament, acelea sunt facute sa mearga pe gaz metan (deci alte temperaturi pt ca combustibilul are alta putere calorica), iar cele de apartament au cos concentric (adica doua cosuri in unul (ca e super oferta) pe unul scoate gazele arse, iar prin celalalt ia aerul de ardere).
Mergeti si scuturatii bine pe tovarasii care au facut prostia asta, si repede, inainte ca ceneva sa porneasca CT si sa dati foc la sandrama.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

rozalia in februarie 9th, 2014

si eu vreau sami fac o casa dar dupa cum vad din comentarii trebie sa aleg bine o firma specializata cit mai buna nu conteaza cit costa nu ma joc dar as vrea sa stiu daca iau o centrala pe lemne fara gazefiere ca am inteles ca se poate pune si lemne mai putin uscate este buna da caldura ?

QFG Proiect in februarie 10th, 2014

Buna ziua D-na Rozalia,

Se poate utiliza si o CT clasica ca si una pe gazeifiere. Pe langa CT e f importanta si dimensionarea corecta a echipamentelor din sala CT, precum si a instalatiei de distributie si radiatoare.
E important de stiut ce doriti d-voastra si in ce buget trebuie sa va incadrati. De aici vine si echiparea salii CT : numar pompe, tip boiler (cu sau fara aport de la panouri solare), cu/fara vas de acumulare energie (puffer), tip de automatizare, etc.
Toate cele de mai sus ar trebui prinse intr-un proiect.

Am gasit mai demult un articol pe net care descrie f bine tipul de functionare, precum si parti bune si rele ale fiecarei CT, precum si mitul cu “in CT clasica pot sa pun lemne ude/verzi iar in CT gazeificare nu”. Fals, in amandoua se pot pune, dar randamentul se duce mai jos si cu 60%. Adica dintr-o CT de 30 Kw, ramaneti cu 12 Kw.
Nu stiu daca e voie sa trec link spre alt site, asa ca o sa-l trec, daca nu e voie, rog admin sa-l stearga.
itermice.wordpress.com

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090.451
qfgproiect@gmail.com

iulian in februarie 13th, 2014

Buna ziua am o nelamurire intre centralele pe gazeificare si cele cu ardere clasica am citit tot ce am gasit si multi zic ca amandoua sint dependete de curentul electric dar centralele cu ardere clasica functioneaza pe principiul gravitatiei apa calda se ridica sus si isi face singura miscarea fara nici o pompa electrica ,eu imi doresc sa nu fiu dependent de curent electric
O zi buna

QFG Proiect in februarie 14th, 2014

Buna ziua,

Amandoua sunt dependent de current electric din cauza pompelor. Daca doroti sa nu mai fiti dependent de curentul electric, atunci va trebui ca instalatia sa fie calculata pe primcipiul termosifonarii. Asta inseamna ca veti avea tevi de doametre mai mari si veti avea vas de expansiune deschi sus in pod. Asta e la CT clasic. La CT pe gazeifere nu puteti renunta la curent pt ca s-ar opri ventilatorul si deci si CT.

Cu stima,
Paul Goron
0745 / 090,451
qfgproiect@gmail.com

iulian in februarie 16th, 2014

VA MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNS daca nu va deranjeaza cit credeti ca ar costa in plus o asemenea instalatie facuta aproximativ vorbim ,cea cu ardere clasica CT ,e treaba ca pe urma stai linistit daca se intrerupe curentul ,panica ,pocneste ceva la centrala daca nu esti pe faza ca sa luat curentul,porneste generatorul pe curent ,lucrurile cit mai simple sa fie cit mai independente de orice in ziua de azi comoditatea e prea mare

matias ioan in februarie 17th, 2014

matias.Pentu persoanele care cunosc,centralELE SARBESTI,comercializate de firma IASEN GARDEN SRLARAD , iirog frumos sa=mi de=a detalii despre eficienta acestor centrala , daca cine are asa ceva. centrale din otel cu gazeificare .VAmultumesc IOAN.

ionut caliu in mai 10th, 2014

Buna.am o centrala viadros cu 7 elementi si un boiler de 150 de littri.momentan am o baie si o bucatarie si vreau sa mai fac o baie si o bucatarie.trebuie sa mai cumpar un boiler si o pompa pentru centrala?

balint remus in mai 18th, 2014

buna,sunt si eu cu casa in constructie,si am ajuns la capitolul centrala. casa are 220mp locuibil pe 2 nivele,este izolata exterior cu polistiren de 10cm. poate cineva sa ma indrume ce tip de centrala pe lemne ar fi mai potrivita. si inca o rugaminte,este cineva care poate sa mi spuna consumul unei centrale pe peleti intro iarna,ce cantitate de peleti se consuma. mersi

carmen in august 18th, 2014

Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

munteanu vasile in septembrie 18th, 2014

buna , am o centrala ATMOS pe lemne cu serpentina de racire .Am facut o proasta alegere ,intrucat serpentina de racire este incorporata si nu se poate inlocui.Serpentina mea a cedat dupa 2 ani si functionarea centralei nu mai este protejata la supraancalzire. Asa ca atentie ce cumparati!

munteanu vasile in septembrie 18th, 2014

buna , am o centrala ATMOS pe lemne cu serpentina de racire .Am facut o proasta alegere ,intrucat serpentina de racire este incorporata si nu se poate inlocui.Serpentina mea a cedat dupa 3 ani si functionarea centralei nu mai este protejata la supraancalzire. Asa ca atentie ce cumparati!

radulus in octombrie 1st, 2014

salut, cand am facut casa, nu am prevazut spatiu in jur pentru incaperea centralei pe lemne, asa ca sunt nevoit acum sa o construiesc la cca 10 m departare. ce implica acest lucru, in afara de o buna izolare a conductelor si o pompa mai puternica?

tavi in noiembrie 23rd, 2014

salut am si eu o problema cu un viadrus de 50 kw..incalzesc cu ea 2 case in total 14 calorifere dar momentan merg cu doar 9 calorifere(1 casa)are montata 2 pompe una pentru recircularea apei in cazan si alta pt distribuierea apei in calorifere..a 2 pompa e reglata sa porneasca la 45grade.nu imi trece de 60 de grade temp apei in cazan si nu am tiraj bun la ea…daca deschid usa de la cenusar se face tiraj…poate sa fie cauza si de la lemne?am luat anu asta lemne si sunt cam ude si este cer…sunt cam ude..cosul de ful are 6.50 inaltime si diametru 220..esti si izolat…daca puteti sa,mi dati un sfat ce as putea face…multumesc

tavi in noiembrie 23rd, 2014

imi puteti spune la ce temperatura se regleaza termostatul la o centrala viadrus de 50kw…cel de este lantul legat de el….si termostatul pompelor la cat trebuie sa fie reglat sa porneasca ele..multum

Crina in noiembrie 24th, 2014

Centrala pe lemn mi se pare foarte ok. Eu sunt foarte multumita de ea.

ovidiu in decembrie 14th, 2014

Buna am si eu o problema la centrala pe lemne facuta am mutat centrala cu 8 metri mai departe si nu mai merg ultimele calorifere ce trebuie sa fac va multumesc

Alin in decembrie 17th, 2014

Un articol bun..informativ si educativ.

QFG Proiect in decembrie 17th, 2014

Buna ziua D-le Ovidiu,

In primul rand veriicati daca nu aveti aer in radiatoare si in insalatie.
Daca nu aerul e problema, atunci inseamna ca pompa e prea mica. Daca aveti pompa cu trepte de putere, verificati daca puteti sa o puneti pe o treapta superioara. Daca nu, incercati cum e mai jos.
Chiar daca pompa e mai mica, puteti sa incercati sa inchideti un pic primele radiatoare.
Adica, primele radiatoare le inchideti cu 25% iar ultimele le lasati dechise la maxim, in felul asta veti forta un pic apa sa mearga si in ultimele radiatoare. Apa are tendinta sa mearga unde presiunea e mai mica.
Daca nici asa nu vedeti o inbunatatire, atunci trebuie schimbata pompa cu una mai mare.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Mircea Florea in decembrie 27th, 2014

Buna ziua,

Posed de approx o luna o centrala Romstal Visio 40KW instalata de ei si am urmatoarea problema: arderea nu se realizeaza continuu, la un moment dat lemnele din interior se innegresc si arderea se intrerupe. Pentru a-si relua arderea trebuie deschisa usa si reasezate lemnele pana la realizarea unei anumite cantitati de jar.
Detalii: cosul are inaltimea de 4M, grosimea 20cm; nu are obstacole in vecinatate, debitul aer este setat la maxim.

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la ce investigatii as putea face si care ar fi problema. Multumesc.

obram in ianuarie 2nd, 2015

Am o întrebare?am o centrală făcută care forftește(adică fierbe apa în interiorul ei)mă poate lămurii cineva cărui fapt se datorează acest inconvenient!

Lungu Fanica in ianuarie 2nd, 2015

Buna Ziua,am si eu o intrebare,credeti ca o centrala fara gazificare de 30kw mai ieftinuta undeva la 3000 lei duce 5 calorifere 600-1200..EX, 3 camere 3×3,5m un hol 2,0x5m si o baie 2x2m toate cu inaltimea 2,35 ( la baie este mai mic 050x090m) va rog sa ma ajutati Va Multumesc!

leonicu in ianuarie 6th, 2015

am centrala pe lemn Wiadrus de25w dotata cu pufarr , de 500 l, pentru un spatiu de 60 mp, bine izolat termic {casuta de lemn}. Este primul an cand utilizez acesta centrala. Va rog sa ma sfatuiti cum sa bag in foc si cum sa procedez cu tirajele si reglajele, cand si cum, {sincer am cam dat supapele peste cap} va multumesc.

dorin in ianuarie 13th, 2015

centrala ferroli 35KW ,am urmatoarea problema: arderea nu se realizeaza continuu, la un moment dat lemnele din interior se innegresc si arderea se intrerupe. Pentru a-si relua arderea trebuie deschisa usa si reasezate lemnele pana la realizarea unei anumite cantitati de jar.
Detalii: cosul are inaltimea de 4M, grosimea 20cm; nu are obstacole. care ar fi problema?
multumesc

dorin in ianuarie 14th, 2015

domnule mircea florea , ati gasit raspunsul la intrebarea cu arderea continua si innegritul lemnelor pentru ca si eu am aceeasi problema.

cristi in ianuarie 17th, 2015

buna seara am o casa la rosu si as dori o centrala pe lemne,casa are cam 180m locuibil 100 parter 80 mansarda,as dori un sistem de incalzire pri pardoseala si calorifere, la parter pri pardoseala(living,bucatarie,birou,baie cam 70m,si un semineu) etaj calorifere,ce fel de centrala imi recomandati si ce putere.cam cat mar costa toata investitia.ma refer la tot .nu sant gaze in zona.

zait vasile in ianuarie 18th, 2015

buna as vrea sa stiu care este presiunea minima necesara la centrala pe lemne?

Dragos in februarie 6th, 2015

Pentru Mr. Zait.

Presiunea minima trebuie sa fie peste 1 atm., cel mai uzual 1.2-1.4 atm. la temperatura ambientala.

nicu in februarie 6th, 2015

Ami poate spune și mie cineva despre ferroli 36 cgb sau despre 35 standard
aceiași marcă

dorin in februarie 7th, 2015

imi puteti spune la ce temperatura se regleaza termostatul la o centrala de 50kw…cel de este lantul legat de el….si termostatul pompelor la cat trebuie sa fie reglat sa porneasca ele..multumesc

adrian in februarie 18th, 2015

ce parere aveti despre centrala abc concept2 folosita cu un puffer de 700 litri pentru o casa de 100 mp va astept cu pareri va multumesc

adrian in februarie 18th, 2015

centrala fiind de 24 kw

mircea florea in februarie 19th, 2015

Pentru dorin: Cosul nu avea tiraj corespunzator asa ca am mai adaugat un segment de inox pana la 7m si i-am chemat pe cei de la Romstal sa curete centrala. Din cauza fumului si tirajului mic se infundase partial ventilatia.

Ioan in februarie 20th, 2015

Buna m-ar interesa ce marca de centrală pe lemne sau peleți ai mai buna am casa de 180mp

Dragos in februarie 20th, 2015

Cele mai bune centrale pe lemne cu gazeificare ce se gasec acum pe piata sunt Arca Aspiro si Atmos. Arca Aspiro e de departe cea mai buna, din ce am citi pe net, dar e si mai scumpa. Eu am una de 43kw si de 6 ani de cand o am nu am avut nici o problema. Singurul lucru de care trebuie sa tii seama e sa folosesti numai lemne uscate de macar 1 an. Dar asta e valabil la toate centralele cu gazeificare. Ca si consum: la o casa in zona de deal munte, avand volum util 390m3, izolata cu polistiren de 5 la sud/8 vest/ 10 nord si est , mentinand o temperatura 23-26 gr.C, am avut un consum de 19m steri in 7 luni de vreme rece (1 octombrie -1 mai). Chiar m-ar interesa opinia asupra consumului a celor care au centrale cu gazeificare

Madalin in martie 1st, 2015

Am achiziționat o centrala pe lemne Viadrus si când deschid usa sa bag lemne iese fum, din ce cauza?

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament linkuri)

Comentariile se supun regulilor interne