Cel mai citit blog home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tavane de rigips, izolatia mansardei (polistiren, vata minerala, gips carton)


tavan rigips mansarda


Dupa ce am ales tipul de acoperitoare, tabla sau tigla si a fost montat acoperisul casei, ne putem gandi la izolatia etajului/mansardei.

Pasii pentru izolarea si finisarea tavanelor unei mansarde:

– montarea polistirenului expandat. Indincat este sa aiba o grosime cat mai mare, pentru o termoizolatie eficienta. Eu am montat polistiren de grosime 10.

– montarea vatei minerale. Si aceasta este de diferite grosimi. Cu cat vata minerala este mai groasa, cu atat mai buna va fi termoizolatia. Eu am montat vata de 10.– ultimul pas este montarea gips cartonului.

Sa vedem pe scurt ce inseamna fiecare pas, urmand sa ii discutam detaliat, in articole separate, pe fiecare in parte.

Materiale necesare pentru izolatia mansardei:Polistiren. Se calculeaza necesarul de polistiren pentru toata zona de tavane. Polistirenul se gaseste cel mai des la pachete.

Vata minerala. In mod normal, aceeasi metri patrati de polistiren se vor regasi si in metri patrati de vata minerala. Vata se gaseste la role.

Rigipsul (placi din gips-carton). Pe langa rigips mai sunt necesare si: profile metalice UD si CD (cu pereti subtiri), piese de suspendare CD, suruburi, tije, dibluri, banda de etansare, chit de rosturi rigips etc.

Atentie: La bai si bucatarii se foloseste gips carton special tratat, contra umiditatii, de culoare verde.

Montaj tavane rigips si izolatie mansarda:

Descriu mai jos principiile de baza ale montarii tavanelor de rigips si a izolatiei mansardei unei case, nu voi intra in detalii tehnice. Recomand contactarea unei echipe de specialisti pentru montaj, chiar daca totul pare simplu, de la distanta.

Polistirenul. S-a montat primul, imediat sub astereala. Astereala, fiind batuta pe rigle (popi) de 10×10 cm, in cazul casei mele, iar polistirenul de grosime 10 cm, acesta a intrat fix intre rigle.

Vata minerala. S-a fixat imediat dupa polistiren. Prinderea vatei minerale se face in felul urmator: Se prinde in cuie, de rigle. Cuiele nu se bat pana la capat, dupa care – in zig zag – se formeaza o plasa de sarma (sarma de fierar), prinsa de capetele cuielor.

Grosimea vatei a fost de 10 cm (vezi in galeria foto de mai jos, imagini cu vata minerala).

Gips cartonul sau rigipsul. Montajul acestuia se face cu ajutorul profilelor CD si UD si a celorlalte materiale descrise mai sus (vezi mai jos poza cu profilele, inainte de montarea rigipsului).

Poze, izolatie tavane, mansarda casei mele (vata minerala, polistiren, rigips)


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , , ,

Autor |

Comentarii

ionel in iunie 5th, 2012

la recomandarea meseriasului am izolat si eu tavanul la casa exact ca si explicatiile date mai sus de Andrei,din nefericire insa asta iarna la un moment dat au aparut pete mici de umezeala pe tavan,pete care se mareau in fiecare zi si intr-o dimineata a inceput sa picure in casa,am urcat in podul casei si am gasit foarte multa apa depusa pe vata de sticla mai exact sub polistilen,cer ajutor ca si solutii!!! multumesc anticipat!

arhipura in septembrie 10th, 2012

E absurd sa puneti si polistiren si vata minerala.De ce nu puneti doar un material si gata? si logic sa ajungeti la o dimensiune considerabila. Am observat ca nu ati amintit un lucru ; BARIERA DE VAPORI…nu folositi si asa ceva? intre rigips si vata minerala ar trebui sa apara aceasta bariera.

Ionel@ nu stiu exact de unde a ajuns acea apa intre polistiren si vata minerala(probabil condens) dar dc aveai BARIERA de vaporti(folie din plastic) mai mult ca sigur acea apa nu ajungea in casa.

dan lucian nicolae in decembrie 15th, 2012

Lucrez in domeniul tehnic al constructiilor si de cele mai multe ori vad greseli facute de catre meseriasii veniti din strainatate care au lucrat prin Spania dar fara sa inteleaga de ce clima influenteaza si sistemele de contructie ale caselor vin si propun tot felul de variante cat mai usoare de pus in practica.
Sa vedem ce se intampla de avem apa in vata de sub rigips,
din incapere se ridica si trece prin vata vapori de apa ( chiar si cu bariera de vapori montata adica folia de aluminiu care oricum se vede ca e montata gresit dar nu asta conteaza acum) vaporii condenseaza in vata si se transforma in picuri de apa cre ajung pe rigips si il distruge. Daca in loc de polistiren se foloseste o folie de difuzie nu mai aveti aceasat problema.

adrian in iunie 13th, 2013

cum trebuie sa izolez tavanul de la baie avand in vedere ca acum tavanul este scandura si tabla de pe casa?va multumesc!

Florin in iulie 4th, 2013

Am si eu o intrebare. Vreau sa cobor un tavan clasic ,cu sistem rigips ,la o casa mai veghe ,nu mansarda , precizez ca plafomul casei este de lemn si in pod are izolatie de pamant cu paie ,mai este nevoie inainte de vata minerala sa aplic acea foliede difuzie ca nu vad cum si unde in acest caz.

bebu in iulie 4th, 2013

Ptr. Florin.daca casa are stiu eu cati ani si are tavan pentru ce vrei sa mai pui folie si vata minerala? eu am avut o asemenea lucrare prin partea orasului Dragasani, pentru mai multe detali tel 0745273303

Florin in iulie 6th, 2013

Vreau sa aplic vata minerala sa maresc gradul de izolatie termica si sa reduc inaltimea camerei,aceasta fiind prea inalta. Idea este ca am auzit ca daca aplic folie de aluminiu dupa vata sau pun vata prevazuta deja cu folie la un tavan din lemn sar putea sa fac mai mult rau deciat bine !!!?? Tavanul este tencuit si in pod are izolatie de pamant !

Dragos in ianuarie 15th, 2015

Asa cum arata poza bariera de aluminiu e pusa bine. Ea se pune intotdeauna spre zona calda. Vaporii trec prin ea, apoi urcand si condensandu-se raman pe folie. problema e daca pui polistiren. Condensul generat de vapori nu mai au unde sa se evapore, se acumuleaza si binenteles ca pana la urma isi gaseste pana la urma un loc sa curga prin tavan. Eu zic ca nu e bine sa folosesti polistiren la izolarea tavanului, ci numai vata minerala de min. 20cm.

silviu in februarie 4th, 2015

buna ziua. imi poate spune cineva cum pot izola o pardoseala din beton a unui pod de bloc? trebuie sa folosesc vata minerala cu bariera de aluminiu sau fara? care trebuie sa fie modalitatea de montare? trebuie prinsa cu ceva sau doar aplicata pe podea? podul nu este tranzitat curent. va multumesc.

popescu elena in februarie 18th, 2015

Buna ziua,
Aş dori să ne ajutati într-o problemă.Acum 8 ani, împreună cu soţul ne-am construit o casa la ţară, la părinţi.Casa are parter şi etaj mansardat.Este contruită din cărămidă foarte groasă(nu-mi aduc aminte dimensiunile în acest moment).Fiecare cameră de la etaj are ziduri de interior tot din cărămidă.Camerele sunt prevăzute cu dresing.Lucrarile executate până în prezent sunt următoarele:finisaj interior(toţi pereţii sunt tenciuţi şi tinciuiţi excepţie făcând pereţii unde vom pune faianţă,acolo nu am dat cu tinci);finisaj exterior(izolaţie cu polistiren extrudat de 10 cm,vopsea lavabilă de exterior), geamuri si uşa din exterior din termopan, acoperiş tablă lindab, izolat pe lateral până la nivelul unde va fi tavanul cu vată isover de 10 cm, folie anticondens cu bule, iar peste aceasta s-a batut OSB de 8 cm.În continuare, tavanul este din OSB de 8 cm, urmând ca din pod să punem peste el folie anticondens cu bule, aceeaşi vata şi apoi să batem scândură.
În interior de jos în sus, adică peste OSB, dorim ca tavanul să-l facem din rigips. Ce materiale să folosim? Ne puteţi explica cum putem să-l montăm?
În momentul de faţă am vorbit cu meseriaşul să gletuim parterul, apoi etajul(după 15 martie anul curent).Am omis să vă relatez că tavanele din hol, sufragerie şi cel din dormitor(parter) nu le-am tencuit , pentru că vrem să-i izolăm cu polistiren extrudat de 3 cm, peste care aplicăm folie de fibră şi glet.Meseriaşul se va apuca de tavane şi apoi de gletuit, dacă temperatura de afară îi va permite acest lucru. Am dori şi o părere din partea d-voastră faţă de cele expuse mai sus.
Vă mulţumim!

popescu elena in februarie 18th, 2015

Scuze, am uitat sa va spun ca instalatia electrica de la etaj nu este pusa pe grinzile din lemn .Este prinsa pe pereti, sub tavan, pe centurile din beton.Este acoperita cu tencuiala.Din loc in loc exista acele doze, daca ma exprim corect. Cand montam suportul pentru rigips trebuie sa tinem cont de acest lucru?Adica suportul pentru rigips, sa fie sub sau deasupra acestor doze?
Va multumesc!

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament linkuri)

Comentariile se supun regulilor interne