Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Zacusca de casa cu vinete si ardei capia


zacusca de casa




E drept ca zacusca necesita ceva mai multa munca, dar la noi in casa e foarte asteptata, as putea spune ca e considerata regina conservelor.


Iata reteta dupa care o fac eu de ceva ani si pot spune ca n-am prea dat gres.

Ingrediente:
– 10 kg de vinete
– 12 kg de ardei capia
– 1 kg morcov
– 2 kg ceapa
– 1,2-1,5 litri ulei
– 4-5 borcane (de 450 g) pasta de tomate (sau bulion de casa)
– sare, piper, foi de dafin dupa gust

Mod de preparare:
Vinetele se coc, se curata si se toaca putin mai mare decat pentru salata de vinete.
Ardeii capia se coc, se curata de pielite si de seminte si se taie fasii cam de 1 cm.


Intr-o cratita mare (a mea acopera cele 4 ochiuri ale aragazului) punem uleiul si il lasam sa se inclazeasca. Protejam cratita cu o tabla de focul direct .
Adaugam ceapa taiata solzisori. O lasam sa devina translucida, dupa care adaugam morcovul dat pe razatoarea mare. Lasam pe foc pana se inmoaie, amestecand din timp in timp.
Adaugam vinetele, omogenizam bine. Dupa cateva minute adaugam si ardeiul capia. Omogenizam din nou si apoi adaugam pasta de tomate. Anul acesta eu am folosit 3 borcane de bulion si o sticla de 1 litru de suc de rosii facute in casa.
Vom sta numai langa zacusca si vom amesteca tot timpul, pret de cam o jumatate de ora. Potrivim de sare, piper, punem si cateva foi de dafin.

Punem zacusca in borcanele incalzite in cuptor, punem capacele si fierbem borcanele la bain-marie timp de 1 ora dupa ce apa da in clocot. Dupa ce oprim focul, lasam borcanele in vasul in care au fiert, acoperim totul cu o patura si asteptam sa se raceasca pana a doua zi, dupa care le aranjam in camara sau in beci.

paine de casa cu zacusca


Sfaturi utile

Pentru a-mi fi mai usor eu pregatesc pe rand:
Coc vinetele pe la sfarsitul lunii august, in perioada lor de varf, le curat, le toc si le pun la congelator.

Pun ardei capia: sunt mai usor de copt si de curatat decat gogosarii si sunt si foarte gustosi. Atentie, e bine sa ii si vericam sa nu fie iuti (ardeiati)!

Pe la sfarsitul lunii septembrie fac zacusca. Atunci iau ardeii capia, ii coc, ii curat, ii tai si ii pun la frigider, iar in ziua urmatoare fierb zacusca.

Borcanele asteapta si ele pregatite din ziua anterioara.


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , ,

Autor |

Comentarii

Georgeta in mai 25th, 2012

Buna Sara, cautam de mult o reteta de zacusca cu aceste ingrediente si care sa arate asa cum arata zacusca ta. Vreau sa te intreb cate borcane de zacusca ti-au iesit din cantitatle astea? Multumesc si felicitari! Cred ca e super super buna!

Sara in mai 25th, 2012

Buna Georgeta,
A fost intr-adevar super buna, n-o sustin numai eu ci si toti care au gustat-o, dar s-a terminat… Noua ne place genul asta de zacusca pentru ca are o consistenta numai buna pentru intins pe paine si nu este foarte grasa.
Mi-au iesit 15 borcane de 800 de grame, o cantitate suficienta pentru o iarna, zic eu, in ideea ca am facut si aperitiv de vinete cu ardei capia (foarte bun si acela, chiar preferat de unii dintre membrii familiei).
Multumesc de felicitari si iti urez spor!

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii