Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum punem varza la murat


varza pentru murat




Se pare ca varza murata are mai multe calitati decat varza cruda. Asa spun specialistii. Varza murata este un foarte bun detoxifiant (a se consuma sub forma de cura dupa sarbatorile de Craciun si Revelion, cand organismul nostru sufera dupa mesele bogate in grasimi, dulciuri, alcool etc).
Varza murata si zeama de varza ajuta la insanatosirea anemicilor, protejaza sistemul nervos, impiedica imbolnavirile de cancer la san, intareste imunitatea organismului si este chiar un bun afrodiziac pentru barbati.
Toate acestea sunt posibile pentru ca varza murata contine cantitati mari de vitamina C, vitamine din complexul B, minerale: iod, magneziu, fier, acid folic.
Si inca ceva: este ieftina, se poate prepara in diverse moduri si se poate consuma si sub forma de salata.


Cum punem varza la murat pentru iarna:
Ingrediente:
– varza, in functie de butoi
– 4-5 radacini de hrean
– cateva foi de dafin
– un stiulete de porumb
– 1 legatura de marar uscat
– sare grunjoasa
– apa

varza murata la butoi


Cum procedam:
Alegem varza sanatoasa, potrivita ca marime si coapta bine. Nu o punem la murat imediat, e bine sa stea cateva zile, sa se mai inmoaie.
Curatam varza de foile de deasupra si scoatem cu un cutit baza cotorului.
Pe masura ce le curatam, asezam verzele in butoiul pregatit deja, in straturi. Printre ele punem bucati de hrean curatat de coaja si taiat in sferturi. Adaugam un stiulete de porumb care va da verzei o culoare galbuie si cateva foi de dafin, pentru aroma.

Dupa ce am umplut butoiul cu varza trecem la umplerea lui cu saramura. Se pune 1 lingura cu varf de sare grunjoasa la litrul de apa. Pentru a nu gresi cantitatea de sare eu procedez astfel: umplu butoiul de varza cu ajutorul unui un vas de 5 litri cu apa in care am dizolvat 5 linguri de sare. Repet operatia pana umplu butoiul cu saramura.

Dupa 2-3 zile varza se mai inmoaie si, de obicei, e nevoie sa mai adaugam cateva bucati. Deasupra pun o legatura de marar uscat, care ii da o aroma placuta.
Peste alte 2-3 zile vantur saramura cu o teava (suflu in ea), pentru ca zeama de varza sa ramana limpede, operatie ce se numeste pritocire si se repeta o data pe zi, timp de 3-4 zile.


Daca nu stai la casa cu pivnita sau beci poti pastra butoiul cu varza murata peste iarna si in balcon, infasurat in ceva gros pe perioadele mai geroase si cu grija de a nu expus in plin soare.


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

Claudia in octombrie 21st, 2012

Văd o metodă de pus varza la murat care deja îmi lasa gura apa (sunt iubitoare de varză murată). La toate ingredientele din reţeta propusă eu mai adăug şi caţiva ardei grasi, care dau şi ei o aromă aparte, dar şi care au un gust minunat după ce se murează.
Referitor la pregatirea saramurei eu folosesc o altă proporţie. În cazul in care vasul în care dorim să punem varza la murat e mai mare de 10 kg, pregatesc saramură în alt vas, cu un volum de 10 litri, în care dizolv 400 gr sare grunjoasă şi 200 gr zahăr, care la fel e un conservant f.bun.
Ca rezultat, zeama ce rămâne după folosirea verzei murate se poate întrebuinţa pîna la ultima picătură în dimineţile grele după o petrecere, în curele de slabire şi nu numai.

Nica a lui Bizu in decembrie 2nd, 2013

Varza are mestesugul ei .Eu am pus 2 butoaie de 200 L.

iacob simona in octombrie 7th, 2014

Cantitatea de sare mi se pare foarte mare!!!

varzarul in octombrie 13th, 2015

Sa se mureze bine! … nu?..

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii