Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Apa necesara in dezvoltarea plantelor, legumelor. Cat de des trebuie udate?


gradina de legume august



Legumele, precum tot ce este viu, au nevoie de apa pentru a se dezvolta, dar in special pentru formarea partilor care se consuma. Nevoia mare de apa este explicata de faptul ca aceasta se pierde in mare masura prin transpiratie.
Cantitatea necesara de apa difera in functie de fazele cresterii plantelor, de conditiile de mediu, dar si de la planta la planta.


Pentru a incolti, semintele de spanac, ceapa, morcov, mazare au nevoie de apa in valoare de circa 150% din greutatea lor, pe cand semintele de varza, castraveti, salata, se multumesc cu cantitati mai mici, 60-70% din greutatea lor.
Daca vom planta rasaduri, acestea vor fi udate abundent, deoarece radacinile lor firave nu vor putea extrage apa necesara din sol.

O data cu cresterea, legumele au nevoie de cantitati mai mari de apa, deoarece suprafata frunzelor se mareste si transpiratia este mai abundenta. Lumina puternica si caldura maresc cererea de apa a plantelor legumicole.
Cerinte mari de apa in sol au plantele din familia verzei (varza alba, varza de Bruxelles, conopida), dar si castravetii, dovleceii, morcovii.

Tomatele, ceapa, mazarea, patrunjelul au cerinte de apa moderate.


Ardeii grasi vor fi udati zilnic doua saptamani dupa plantare, iar vinetele, 7-8 zile; pana cand frunzele lor se coloreaza in verde inchis. Radacinile lor nu se dezvolta mult in adancimea solului si de aceea au nevoie de udari mai dese pentru a se dezvolta armonios.

Sparanghelul, spanacul, sfecla rosie, fasolea au cerinte reduse de apa in sol.

Udarea nu se va face in miezul zilei, pe soare si pe caldura. Cel mai bine este ca plantele sa fie udate seara, noaptea sau dimineata devreme.
Un sol usor se va uda mai des decat un sol greu. Mai des se va uda si in regiunile cu vanturi puternice si uscate.
Se recomanda pentru udare apa provenita din rauri, bazine mari de retentie, iazuri; nu e recomandata apa provenita din reteaua de canalizare si nici apa care contine resturi petroliere sau chimice.

E bine sa stim ca apa in cantitate mare le micsoreaza rezistenta la daunatori, duce la imbolnavirea plantelor si la putrezirea fructelor.

Pe de alta parte lipsa necesarului de apa face ca legumele sa isi piarda fragezimea; astfel, varza va avea frunze groase, fasolea va avea tecile atoase, morcovul se va lemnifica, tomatele isi vor pierde fructele, castravetii vor creste deformati si mari.


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

dorin in mai 23rd, 2015

multumesc pentru informatii.ma intereseaza in continuare sa stiu daca legumele trebuie udate zilnic

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii