Cea mai mare comunitate home & deco din Romania: Constructii - Amenajari
Adauga o intrebare
Ultimele intrebari
Firma sau specialist? Cauta lucrari aici
Categorii
Utile

10 trucuri care iti scad factura de incalzire a casei pe timp de iarna

semineu lemne incalzire iarna

Cu cat mai aprig este gerul din lunile de iarna, cu atat mai mai mari sunt valorile facturilor de intretinere.
Cele mai afectate sunt persoanele cu venituri modeste, nevoite sa caute solutii ieftine de incalzire a casei in sezonul rece, pentru un plus de economie.


Iata 10 trucuri care te vor ajuta sa mentii facturile de intretinere in limite rezonabile pe timpul iernii, oferindu-ti totodata confortul termic necesar.

1. Opreste caldura atunci cand esti plecat de acasa

Profita de robinetii termostatati montati pe calorifere si seteaza-i la temperatura minima inainte sa pleci spre serviciu, iar copiii spre scoala. Acest truc este eficient mai ales in cazul persoanelor care locuiesc in apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde peretii, pardoseala si tavanul se incalzesc si prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere. Pont: nu uita sa lasi ferestrele inchise, daca nu vrei sa-ti gasesti casa inghetata la intoarcere.

2. Investeste intr-un termostat ambiental programabil

Daca n-ai facut-o deja, acum e momentul s-o faci. Termostatele programabile care comanda centrala termica instalata in casa ta iti vor usura viata. Acestea pot fi setate sa modifice temperatura ambientala in functie de momentul zilei si de programul tau si al familiei tale. De exemplu, il poti programa la 20 de grade dimineata, la 17 grade in orele in care esti plecat de acasa si la 22 de grade atunci cand revii, fara sa fii nevoit sa operezi chiar tu aceste modificari zilnic. Aceste variatii controlate de temperatura iti vor aduce economii considerabile la buget. Vestea buna e ca un astfel de termostat, compatibil cu centralele termice, poate fi cumparat cu aproximativ 100 de lei.

3. Un singur grad in minus iti poate aduce economii de pana la 3% la factura de incalzire

Sa presupunem ca ti-ai montat deja un termostat ambiental programabil. Foloseste-l pentru a aduce economii la bugetul familiei, setand temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Se spune ca diferenta de un singur grad poate mari sau micsora, dupa caz, valoarea facturii cu pana la 3%. Nu ai cum sa economisesti cu o temperatura ambientala de 25 de grade Celsius, zi si noapte.

4. Economiseste pe timpul noptii

Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franta, spun ca temperatura ideala pentru un somn odihnitor se incadreaza intre 16 si 19 grade Celsius, cu conditia sa fim inveliti si imbracati in pijamale. Profita de faptul ca noaptea esti protejat de frig in caldura patului tau si economiseste, setand termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.

plapuma groasa iarna pat matrimonial dormitor

5. O plapuma groasa sporeste confortul termic pe timpul noptii

Un truc simplu si eficient de incalzire in noptile friguroase de iarna este inlocuirea pilotei subtiri, de toamna, cu una mai groasa sau pur si simplu adaugarea unei paturi peste plapuma existenta. In acest fel, nu va fi nevoie sa mentii temperatura dormitorului ridicata pe timpul noptii si vei dormi bine, fara sa-ti creasca valoarea facturii de incalzire.

6. Economiseste cu ajutorul boilerului electric

Tuturor ne plac dusurile fierbinti in serile geroase de iarna. Stiai ca reducerea cu 10 grade a temperaturii boilerului poate scadea cu pana la 6% costurile lunare de incalzire ale acestuia? Aceasta diferenta de temperatura a apei din boiler nu-ti va diminua confortul termic din timpul dusului, dar valoarea facturii electrice va scadea simtitor.

7. Doteaza-ti dusul cu o para economica, cu debit mic

Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii si nu numai, este inlocuirea capului de dus, asa-zisa „para” cu una economica, cu debit mic. Exista pe piata o sumedenie de modele de pere de dus cu jet reglabil, care te vor ajuta sa economisesti apa calda cu pana la 25%, fara sa simti diferenta de presiune a apei.

8. Izoleaza tevile de apa calda

Izolarea tevilor presupune o investitie minima, aducand in schimb o economie consistenta bugetului in lunile de iarna, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. In magazinele de specialitate gasesti tuburi goale confectionate din spuma poliuretanica taiata longitudinal special pentru izolarea tevilor. Ca o alternativa poti folosi vata minerala, pe care, insa, va trebui s-o infasori in folie de aluminiu si s-o fixezi cu o banda adeziva. E drept ca varianta cu vata minerala pierde la capitolul estetic.

9. Inchide gura semineului atunci cand nu este aprins

Daca stai la casa si ai un semineu cu ajutorul caruia obisnuiesti sa incalzesti incaperea in care acesta este montat, nu uita sa inchizi gura focarului atunci cand nu faci focul in el. Explicatia e simpla: semineul nefunctional este doar o alta cale de acces pentru aerul rece de afara.

10. Nu arunca pe fereastra caldura

Aerisirea zilnica a locuintei este extrem de importanta pentru sanatatea noastra. Inainte de a deschide ferestrele pentru reimprospatarea aerului, nu uita sa inchizi robinetii termostatati ai caloriferelor. In caz contrar, nu vei face decat sa arunci caldura si implicit banii pe fereastra.

10 răspunsuri la “10 trucuri care iti scad factura de incalzire a casei pe timp de iarna”

Sunt multi ca si Calin pe acest site. Vorbesc si jignesc doar ca sa fie si ei luati in seama.

Salutare dragi Prieteni!

Eu am propus parca acum 2 ani, daca iti aduci aminte Andrei sa nu mai publicati mesaje cu injurii si cu jicniri personale,dar vad ca pana acum nu ati facut nimic in acest sens?Sper ca intro buna zi sa putem vorbi civilizat si sa ne invatam unii pe ceilalti,codul bunelor Maniere si lucruri noi sa fim ca o Familie unita de 9000 de Persoane.Asa sa ne ajute D-zeu,Chao

Cu tristete ,constat ca aceleasi,sfaturi le primeam si pe vremea aceea,nu ca n-ar fi bune,dar tot de saracie si teama ne aduce aminte.Oare decenta si confortul trebuie sa constituie un lux? Oare nu aceste angoase,produc stes ,boali fizice si mentale?Oamenii din pacate,rabufnesc,incercand sa se descarce,in loc sa se ridice luand atitudine la factorii de decizie,cei cu adevarat responsabili de aceste neajunsuri la care sunt supusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *