Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum se face o afumatoare dintr-un butoi metalic


sunca afumata



In multe gradini exista butoaie din metal invechite si fara utilitate, in care proprietarii aduna apa pentru udat florile si legumele si care la un moment dat ajung la gunoi, crezandu-se ca ele nu mai pot fi folosite in vreun fel. Totusi, astfel de obiecte, desi par inutilizabile, pot primi un nou scop, unul practic, la care putini se gandesc. In articolul urmator iti voi prezenta ce poti face cu un astfel de butoi.


Sarbatorile de iarna au trecut, dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura tot anul de magia, mirosul si aroma specifice acestora. Astfel, chiar si in primele luni ale anului poti pastra in casa atmosfera de sarbatoare, cu ajutorul unui obiect ce pare a fi destinat aruncarii la gunoi, dar care poate face minuni, daca vrei sa-i redefinesti scopul.

Practic si eficient

Asadar, butoiul metalic ce zace aruncat in gradina ta si care ar urma sa ajunga la gunoi poate fi transformat intr-o afumatoare. Iti trebuie butoiul, ale carui capete trebuie taiate la fel cum faci (la scara redusa) cu o conserva. Apoi, trebuie sa faci o gaura in pamant cu adancimea de aproape jumatate de metru si cu diametrul mai mic decat cel al butoiului. Plaseaza butoiul peste groapa astfel facuta si deasupra lui asaza cateva tije metalice cu ambele capete indoite, astfel incat sa nu se miste sau sa cada. La final, peste tije pune unul dintre capacele butoiului pe care tocmai le-ai taiat.


Apoi, pentru ca afumatoarea sa fie completa, trebuie sa faci o alta gaura – un locas, de fapt – pe diagonala, care sa faca legatura intre exterior si groapa proaspat facuta. Sistemul e acelasi ca la o soba, numai ca, in loc sa elimini fumul printr-un cos, il vei pastra in interiorul butoiului, in asa fel incat sa poti afuma carnea sau orice alt produs iti doresti. Astfel, poti face focul in groapa de sub butoi, de preferat cu rumegus de fag sau de pomi fructiferi (prun, cires etc), apoi poti agata carnea de tijele plasate in partea superioara a butoiului, dupa care sa pui la loc capacul.

O aroma aparte

Nu mai ramane decat sa pastrezi focul la un nivel scazut si constant. Daca nu mai ai rabdare, poti scoate carnea din afumatoare dupa aproximativ 6-8 ore, insa, daca esti un fan impatimit al aromei carnii afumate, ideal este sa repeti procedeul vreme de 2-3 zile.

La final, familia ta va beneficia de cateva bucati de carne cu un miros si cu o textura aparte, care va vor aminti de sarbatorile de iarna. Dupa ce ai terminat de afumat carnea, trebuie sa stingi focul, sa lasi butoiul sa se raceasca, dupa care sa-l depozitezi undeva, pana la urmatoarea activitate de acest gen. In acest mod, poti refolosi vechiul butoi vreme de cativa ani buni.

Chiar daca afumarea carnii ti se pare o idee lipsita de atractie, nu uita ca poate fi o metoda perfecta de a petrece ziua alaturi de familie, de prieteni sau vecini, cu un pahar de vin alaturi.

Trimite si tu o poza cu afumatoarea ta la adresa de email andrei@casadex.ro iar noi o vom afisa aici, sa o facem vedeta :).


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii