Excesul de zel sau lipsa experientei in materie de amenajari interioare isi pot pune amprenta negativa asupra aspectului unei case. Daca vrei sa ai o locuinta frumoasa si echilibrata din punct de vedere estetic, asigura-te ca nu faci urmatoarele 10 greseli de amenajare:
1. Alegerea stilului de amenajare gresit
Cand esti la Roma, poarta-te ca romanii! Cu alte cuvinte, daca stai la munte, alege un stil de amenajare potrivit peisajului in care se afla casa. Oricat de mult ti-ar placea stilul maritim definit de nuante de alb si bleu sau turcoaz, nu uita ca o casa decorata astfel va arata total nefiresc in piesajul montan.
Daca locuiesti intr-o zona de munte, limiteaza-te la finisaje, culori si elemente decorative potrivite zonei: lemn, piatra naturala, fier forjat si o paleta cromatica in tonuri de maro.
2. Decor nepotrivit stilului tau de viata
Ai ales un covor alb imaculat pentru living, desi nu te descalti cand vii acasa de la plimbarea cainelui tau de talie gigant, iar copilul tau este la varsta la care adora sa picteze cu mancare tot ce-i iese in cale? Ei bine, nu cred ca e cazul sa-ti mai spun si eu ca ai facut o alegere neinspirata, total nepotrivita stilului tau de viata.
Inainte de a lua orice decizie cu privire la decorul casei tale, ia in calcul lucrurile care iti plac, pasiunile si stilul tau de viata, daca nu vrei sa regreti alegerile facute.
3. Greseala de a miza pe o singura culoare
Imagineaza-ti numai cum ar fi sa-ti petreci intreaga zi intr-o camera rosie, verde sau neagra. Oricat de mult ti-ar placea o culoare anume, foloseste-o cu masura, mai ales daca este puternica si stridenta. Pana si culorile deschise sunt mai bine puse in valoare daca sunt asezonate, pe alocuri, cu accesorii si decoratiuni colorate.
Sa luam ca exemplu un dormitor amenajat in alb si sa-i adaugam o lenjerie de pat intr-o nuanta deschisa de vernil, draperii galben pal si doua tablouri in rame de lemn. Brusc, dormitorul alb si impersonal va capata o aura prietenoasa de caldura si confort.
4. Montarea galeriilor pentru perdele prea jos
O alta greseala decorativa pe care poti sa o eviti cu usurinta este montarea galeriilor pentru perdele si draperii prea jos, imediat deasupra ferestrelor. Daca nu vrei sa creezi iluzia ca ai o incapere cu tavan jos si ferestrele mici, monteaza galeria cat mai sus sau chiar inlocuieste-o cu sine special destinate montarii pe tavan.
5. Schema de iluminare neinspirata
O schema de iluminare conceputa gresit poate pune pana si cea mai frumoasa casa intr-o lumina proasta, dupa lasarea intunericului. Cateva aplice de perete, un lampadar cu picior inalt si cateva spoturi decorative plasate strategic pot schimba radical infatisarea unui living dotat pana atunci cu o simpla lustra montata in mijlocul tavanului.
6. Montarea tablourilor prea sus
Daca nu ai de gand sa imbraci un perete intreg in fotografii, icoane sau tablouri, ci vrei sa expui doar doua sau trei astfel de elemente de decor pe peretele unei camere din casa ta, trebuie sa te asiguri ca nu le vei monta prea sus. Specialistii spun ca inaltimea ideala pentru montarea unui tablou este de aproximativ 170 cm de la pardoseala, adica la nivelul privirii. Montate mai sus sau mai jos, vor deveni dificil de observat si admirat, stricand totodata armonia decorului.
7. Excesul de mobilier si accesorii decorative
Chiar daca nu esti adeptul minimalismului, evita sa aduni prea multe piese de mobilier in aceeasi incapere, daca nu vrei sa traiesti senzatia ca locuiesti intr-un depozit de mobila si decoratiuni. Limiteaza-te la cateva piese esentiale, utile si cu design simplu, mai ales in decorarea si amenajarea spatiilor mici. Iar daca locuinta ta este atat de mica incat pana si putinele piese de mobilier o fac sa para prea aglomerata, evita cat poti de mult imprimeurile care o vor face sa para si mai incarcata decat este de fapt.
8. Prea multe pernute decorative
De acord, sunt frumoase si deseori se dovedesc a fi chiar utile. Dar cum ne dam seama ca avem prea de multe pernute decorative? Simplu. Daca nu ne putem aseza comod pe o canapea fara sa le dam la o parte, inseamna ca numarul pernutelor decorative a depasit limita rezonabila si este momentul sa le rarim.
9. Florile de plastic
Faptul ca nu petreci prea mult timp acasa nu justifica decorarea locuintei cu flori de plastic. In timp ce plantele naturale purifica aerul din casa, cele artificiale nu fac decat sa adune praf, plus ca nu-ti imbunatatesc cu nimic decorul, ci dimpotriva. Asadar, fie renunti la orice fel de planta de interior, fie alegi cateva exemplare din specii ce necesita mai putina atentie si udare mai rara.
10. Alaturarea mai multor imprimeuri
Alaturarea mai multor imprimeuri intr-o incapere (mai ales intr-una de mici dimensiuni) poate fi de-a dreptul dezastruoasa. Asa ca este bine sa te limitezi la cel mult un model de imprimeu pentru decorul unei camere, daca nu vrei sa te alegi cu un spatiu obositor care exprima haos.
Totusi, cu putina pricepere, se pot introduce doua sau mai multe imprimeuri in decorul aceleiasi incaperi, cu conditia sa se pastreze aceeasi paleta cromatica pentru toate imprimeurile prezente. De pilda, pentru un living decorat in nuante neutre poti alege imprimeul in dungi colorate pentru perdele si cateva pernute decorative de pe canapea, pe care le poti asorta cu alte cateva pernute moi imbracate in huse cu imprimeu in buline in aceleasi culori.
4 răspunsuri la “10 GRESELI decorative de evitat in amenajarea casei”
Foarte util articolul acesta !
Ma bucur ca gasesti util acest articol, Alina 🙂
Foarte util si interesant acest articol, sunt de parere ca este foarte important sa amenajam locuintele intr-un mod cat mai practic care sa ne dea o stare de bine. Eu am devenit fana a feng shui-ului si chiar cred ca totul trebuie amenajat intr-un mod anume.
Foarte util acest articol!