Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum amenajezi si organizezi eficient o camara pentru conserve si muraturi


1-rafturi pentru depozitarea conservelor de iarna in camara sau debara



In majoritatea caselor toamna e sezonul conservelor si muraturilor. Gospodinele forfotesc in bucatarie zile in sir, scotand pe banda rulanta borcane pline cu tot felul de bunatati, pe care le asaza apoi cu grija in rafturile din beci sau din camara, unde asteapta cuminti venirea iernii.


Daca stai la casa, probabil ca ai un beci pregatit sa primeasca toate muraturile, dulceturile si conservele pe care le prepari in fiecare toamna. Lucrurile se complica insa, daca nu ai un beci sau daca stai intr-un apartament de bloc. Din fericire, chiar si in astfel de cazuri exista solutii care poarta denumirea de camara sau debara.

Unde poti amenaja o camara pentru conserve?

Pe vremuri, toate apartamentele erau prevazute cu debarale, special concepute pentru depozitarea borcanelor cu deliciile preparate in casa. In ultimii ani, multi le-au desfiintat, inlocuindu-le cu dressinguri moderne pentru haine si incaltaminte, trezindu-se apoi in situatia de a nu mai avea unde sa-si puna la pastrare muraturile si alte alimente. Si uite asa, incep sa caute variante de amenajare a camarii atat de necesare, orientandu-se catre una dintre cele trei posibilitati:


1. Camara din balcon

Cel mai potrivit loc de amenajare a unei camari in cadrul unui apartament este, in opinia multor specialisti, balconul. Oricat de mic ar fi acesta, cat timp este inchis, poate fi organizat astfel incat sa-ti permita depozitarea unui numar considerabil de borcane de diferite dimensiuni. Pentru asta nu trebuie decat sa montezi cateva rafturi rezistente cu latimea de 40-50 cm pe unul dintre peretii balconului (de regula, unul dintre peretii de pe laturile inguste ale acestuia). In acest fel, pe langa borcane, vei putea ascunde in camara din balcon si cateva cosuri din nuiele impletite, cutii sau ladite din plastic, pentru cartofi, morcovi, ceapa sau usturoi, de pilda.

Apoi, ca sa nu le lasi la vedere, poti agata o perdea draguta sau poti monta doua usi confectionate din placaj de lemn care sa culiseze pe doua sine, montate pe tavanul si respectiv pardoseala balconului, chiar in fata rafturilor.

2. Camara de pe hol

Daca ai un hol lat, poti lua in calcul amenajarea unei camari chiar in perimetrul acestuia. Cea mai practica si frumoasa solutie este proiectarea unui dulap cu usi glisante, usor de manevrat.

Chiar daca aspectul exterior al unei camari proiectate pe holul apartamentului este extrem de important, nu trebuie sa omiti importanta organizarii interioare a acesteia. O camara compartimentata eficient iti va permite sa-i organizezi mai usor continutul. Pentru ca, asa cum stii si tu, pe langa borcanele cu muraturi si conserve pentru iarna, pastram in camara si multe altele: faina, ulei, malai, zahar, cartofi, ceapa, usturoi, sticle de ulei si otet, paste fainoase, sticle de vin, vase de gatit folosite mai rar etc.

De aceea, ar fi bine sa proiectezi viitoarea camara cu rafturi de diferite inaltimi, cu sertare si – de ce nu – cu locasuri speciale pentru pastrarea sticlelor cu vin. In mod sigur iti va fi mult mai simplu sa mentii ordinea intr-o astfel de camara.

3. Camara din bucatarie

In urma cu mai multi ani, o prietena de-a mea locuia cu chirie intr-o garsoniera a carei bucatarie nu era foarte mare, dar avea marele avantaj de a fi dotata cu o camara in care puteai intra cu totul. Prietena mea folosea acea debara pentru depozitarea cratitelor mari, dar mai ales pentru pastrarea alimentelor si a conservelor pe care le prepara in fiecare toamna. Imi amintesc ca mi se parea cea mai misto chestie din intreaga garsoniera care, ca tot veni vorba, era uriasa, perfect decomandata si amplasata intr-o zona buna a Bucurestiului.

In mod normal, daca stai la bloc si bucataria ta nu a fost prevazuta de la bun inceput cu o camara, nu prea mai ai cum sa construiesti una. Dar daca esti in faza de proiectare a casei, te sfatuiesc sa nu uiti sa aloci cel putin 2,5 – 3 metri patrati pentru amenajarea unei camari compartimentate inteligent, in care sa poti pastra, pe langa borcanele cu gemuri, dulceturi si muraturi, rezervele de cafea, zahar, orez, fasole, faina, ulei sau detergenti si bureti de vase.

sursa foto: http://www.shelterness.com


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii