Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Reteta de tort cu blat de ciocolata si crema de mascarpone, frisca si lapte condensat


1-tort castelana cu blat de ciocolata si crema de mascarpone cu frisca si lapte condensat



Nu stiu cum e la tine, dar la noi in casa torturile se fac numai la ocazii speciale. Nu suntem mari consumatori de dulciuri. Si totusi, exista anumite retete – cum este si cea a tortului de ciocolata cu crema de mascarpone, frisca si lapte condensat despre care o sa-ti vorbesc astazi – carora le rezistam cu greu si pe care le dorim pe masa chiar si in zilele obisnuite.


Am descoperit reteta asta de tort pe blogul Ritei Oarga, am facut-o pentru prima data la sfarsitul verii si de atunci a devenit tortul nostru favorit. Pe langa gustul perfect acest tort denumit si Castelana are marele avantaj ca se face extrem de usor, iar blatul de ciocolata are o consistenta pe care n-am mai intalnit-o pana acum. Sa nu lungim vorba si sa vedem care sunt ingredientele necesare si cum se prepara.

Ingrediente pentru blat

– 6 oua
– 7 linguri zahar
– 7 linguri faina
– un plic praf de copt
– 50 g unt
– 100 grame ciocolata amaruie (85%)
– un praf de sare


Ingrediente pentru crema

– 500 g mascarpone
– 250 ml frisca lichida (eu am folosit frisca Hulala)
– 2 linguri de zahar pudra
– o sticluta de esenta de vanilie
– un plic intaritor frisca
– 200 ml lapte condensat

Ingrediente pentru glazura

– 75 grame cacao
– 225 grame zahar
– 150 frisca lichida
– 175 ml apa
– un plic de gelatina (eu am folosit gelatina de la Dr Oetker)

Cum se prepara blatul de ciocolata

Inainte de a incepe prepararea blatului seteaza temperatura cuptorului la 200 grade, urmand sa o reduci la 175 grade, in momentul introducerii blatului in cuptor.

Ciocolata amaruie rupta in bucati mici si untul taiat cubulete se topesc, la bain-marie sau in cuptorul cu microunde si se lasa la racit.

Albusurile separate de galbenusuri se bat spuma cu un praf de sare, adaugandu-se treptat cele 7 linguri de zahar. Apoi, se incorporeaza galbenusurile batute, ciocolata topita si racita si faina amestecata cu praful de copt in prealabil. Ca sa-ti iasa un blat pufos, nu uita sa cerni faina, iar ca sa-si pastreze volumul, foloseste o lingura de lemn pentru a incorpora ciocolata si faina, amestecand usor, de jos in sus.

Eu am turnat compozitia obtinuta intr-o tava cu diametrul de 26 cm tapetata cu hartie de copt. Respectand intocmai instructiunile retetei, am testat blatul cu scobitoarea in momentul in care a inceput sa miroase, adica peste aproximativ 30 min. Si blatul de ciocolata amaruie era gata. Daca il lasi mai mult de atat, blatul se va usca prea tare.

Inca de la prima incercare a retetei mi s-a parut incredibil cat de bine a crescut blatul si cum nu s-a lasat nici macar un milimetru, dupa ce l-am scos din cuptor. Iar gustul… Trebuie sa-l incerci si tu neaparat!

Prepararea glazurii

Cand am facut pentru prima data tortul Castelana, am preparat glazura dupa blat si crema si a trebuit sa astept cam mult sa se raceasca. Asa ca acum am ales sa o fac dupa ce am dat blatul la cuptor si bine am facut. Pana cand s-a racit blatul si am preparat crema, glazura se racise si avea consistenta ideala pentru a fi turnata pe tort.

Se dizolva gelatina in putina apa rece. Se amesteca zaharul cu cacaoa, se incorporeaza putin cate putin frisca lichida si la final se adauga cei 175 ml apa. In total, iti vor iesi 500 ml glazura. Pui amestecul intr-un vas la foc mic si amesteci pana la topirea completa a zaharului. Nu trebuie sa dea in clocot. Iei vasul de pe foc, adaugi gelatina si amesteci pana la dizolvarea completa a acesteia. Glazura astfel obtinuta se lasa la racit. In momentul in care va capata consistenta unui lichid dens va fi taman buna pentru a fi turnata pe tort.

Prepararea cremei de mascarpone, frisca si lapte condensat

Una dintre cele mai rapide, simple si absolut dementiale creme de tort este aceasta crema de mascarpone, frisca si lapte condensat care contrasteaza fabulos cu blatul de ciocolata amaruie si cu glazura.

Cu ajutorului mixerului se mixeaza mascarponele, adaugandu-se treptat laptele condensat. Separat, la viteza cea mai mare a mixerului, se bate frisca, incorporand treptat cele doua linguri de zahar pudra si esenta de vanilie. Apoi, se amesteca cele doua compozitii, turnand frisca peste mascarpone, amestecand cu o lingura de lemn.

Asamblarea tortului

Blatul racit se taie in doua pe orizontala, iar crema se asaza intre cele doua blaturi obtinute. Glazura se toarna cu o lingura dinspre mijloc spre margini, fara sa se atinga suprafata glazurata.

Inainte de a fi servit poti orna tortul de ciocolata cu crema de mascarpone, frisca si lapte condensat cu seminte de rodie si ciocolata rasa sau cu fulgi de migdale.

Incearca si tu aceasta reteta de tort. Cu siguranta iti vei uimi si incanta invitatii!


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii