Daca esti in plin proces de renovare a bucatariei, daca ai ales si poate ai si montat deja gresia si faianta, este foarte posibil sa te afli in punctul in care trebuie sa alegi culoarea mobilierului care va inlocui garnitura veche si demodata. Pentru multi din noi aceasta nu este o decizie greu de luat, ghidandu-ne dupa principiile de baza de asortare a culorilor. Dar cred ca tuturor ni s-a intamplat macar o data in viata sa ne impotmolim in momentul alegerii paletei cromatice, mai ales in situatiile in care ne doream cu tot dinadinsul sa obtinem un decor deosebit si special. Daca, intamplator, te afli in fata unei dileme decorative de acest gen si nu stii inca ce culoare ar trebui sa aiba mobila din noua ta bucatarie, citeste articolele de astazi si de maine, la finele carora sper sa-ti gasesti inspiratia necesara.
Bucatarii in alb imaculat
Cea mai la indemana si comuna abordare este alegerea mobilierului alb, potrivit atat bucatariilor amenajate in stil clasic, cat si celor moderne, cu design minimalist sau chiar industrial.
Principalul avantaj al alegerii unui mobilier alb pentru bucatarie este dat de capacitatea acestuia de a lumina si mari vizual spatiul. Asa ca daca bucataria ta este mica, ingusta si slab luminata, alege fara ezitare o garnitura alba, cu fronturi lucioase care sa reflecte lumina. Dar poti opta pentru aceeasi culoare si daca nu duci lipsa de spatiu si daca iti plac interioarele puternic luminate, care transmit senzatia de curatenie, dar si atunci cand nu stii cu ce sa asortezi gresia si faianta pe care le ai deja, albul facand echipa buna cu absolut orice culoare.
Alte informatii utile pe acest subiect vei afla citind articolul Bucatarii de culoare alba – curatenie, lumina si spatiu.
Mobilier de culoare neagra
La polul opus, cum te asteptai, probabil, se afla mobilierul de culoare neagra. Acesta se numara, de regula, printre alegerile persoanelor care admira si apreciaza interioarele elegante, cu iz dramatic.
Si totusi, pentru a evita senzatia apasatoare pe care o poate induce mobilierul de culoare neagra bucatariei tale, ar trebui sa te ingrijesti de echilibrul cromatic al spatiului, dar si de marirea gradului de luminozitate, prin sporirea numarului de corpuri de iluminat din incapere. Din punct de vedere al stilului, trebuie spus ca o mobila neagra se potriveste atat cu elegantul stil clasic, cat si cu stilul industrial sau cel minimalist, o pondere importanta avand-o si finisajele cu care aceasta este alaturata. Spre exemplu, poti monta o astfel de garnitura pe un perete placat cu faianta alba si lucioasa, cu panouri din sticla colorata (rosul, verdele crud si galbenul fiind variantele pe care le poti alege, daca albul si griul ti se par mult prea banale) pe un perete placat cu caramida bruta, nefinisata.
Bucatarii neutre in nuante de gri
Daca vrei o bucatarie eleganta, dar nu te poti impaca cu greutatea negrului, ai putea lua in calcul achizitionarea unei garnituri de mobila gri. Aceasta (non)culoare prezinta marele avantaj ca se pliaza cu usurinta oricarui stil de amenajare, asortandu-se de minune cu orice culoare a spectrului cromatic, in acelasi timp accentuandu-i calitatile. O mobila gri va arata bine atat in asociere cu o faianta alba, clasica, cat si cu una moderna, in nuante tari, cum este rosul, de pilda.
In cazul in care iti este teama ca un mobilier gri ii va induce bucatariei tale senzatia de raceala, alege sa-l asezonezi cu finisaje din lemn (dusumea, parchet, panouri din lemn montate pe perete etc), cu piatra naturala sau cu caramida aparenta.
Mobila eleganta in tonuri de maro
Una dintre cele mai indragite culori in amenajarile interioare este maroul, pe care il folosim intens nu doar in decorul bucatariei, ci si in cel al livingului, dormitorului si chiar a baii. Motivul principal al popularitatii acestei culori si a nuantelor ei este caldura pe care o degaja si eleganta pe care o imprima oricarui decor.
Asadar, daca vrei o bucatarie calda si confortabila, alege o mobila maro, in nuante inchise sau deschise, in functie de suprafata si gradul de luminozitate al incaperii. Personal, consider ca o garnitura in tonuri deschise de maro este mai usor de asortat, mai placuta ochiului si mai simplu de intretinut. Insa decizia iti apartine in totalitate, dar ar fi bine sa eviti nuantele inchise in amenajarea unei bucatarii mici, daca nu vrei sa o faci sa para chiar mai mica de atat. Mai trebuie sa stii ca maroul si nuantele lui armonizeaza atat cu alb sau gri, cat si cu nuante mai colorate, cum sunt verdele fistic, verdele mentolat, galbenul, portocaliul, turcoazul, diverse nuante de roz si mov, bleul sau auriul. Cu alte cuvinte, iti va fi foarte simplu sa-l asortezi.
Mai multe informatii pe acest subiect poti afla din urmatoarele articole: 12 idei de amenajare a unei bucatarii moderne in tonuri de maro si Decorarea bucatariilor in nuante de maro.
Bucatarii racoritoare in nuante de albastru
Daca bucataria ta este intens luminata si scaldata de razele soarelui poti sa o inzestrezi cu o mobila in nuante de albastru. Un decor deosebit de elegant vei obtine prin asocierea unei garnituri de bucatarie albastre cu finisaje si accesorii albe.
In cazul in care bucataria ta este una spatioasa si bine luminata, poti alege o garnitura in nuante inchise de albastru, in timp ce pentru mobilarea unui spatiu mai mic ar fi indicat sa te axezi pe un ansamblu de mobilier in tonuri de bleu pastel.
Cred ca ar fi indicat sa subliniez si faptul ca prezenta nuantelor de albastru in decorul unei bucatarii poate influenta apetitul, suprimand pofta de mancare. Asa ca daca te numeri printre cei aflati in permanenta la dieta, albastrul ar trebui sa fie una dintre primele optiuni luate in calcul atunci cand amenajezi aceasta incapere. Iata si un articol amplu pe aceasta tema: Vrei sa slabesti? Iata ce culori trebuie sa alegi in decorarea bucatariei.
Te astept si maine, cu continuarea articolului, din care vei afla mai multe informatii utile despre mobila de bucatarie in nuante de rosu, verde, visiniu si diverse tonuri pastelate.
Sursa foto: Novate
2 răspunsuri la “Dileme decorative: cum alegem culoarea mobilierului de bucatarie. Partea I”
Multumesc mult pentru ajutor!
Bună seara! Am ales ca bucătăria sa fie din MDF mat cașmir, blatul stejar , sticla decorativă de bucătărie cu nuferi albi și nu știu ce gresie și faianță sa aleg ! Vă mulțumesc!