Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

KW necesari centrala pe peleti pentru incalzire casa de 160 mp


De cati kw este nevoie pentru a incalzi o casa de 160 mp cu o centrala pe peleti sau mixta peleti – lemn?
Ce centrala pe peleti ma sfatuiti sa cumpar:
– Q-Pellet-Duo
– Cazan biopellet tech
– Previous Post ItemNext Post Item
– Cazane pe peleti PELLETS FUZZY LOGIC 2
– Bioclass
Va multumesc.


Intrebare de la GB, pe adresa redactiei: KW necesari centrala pe peleti pentru incalzire casa de 160 mp.


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

petrescu ion in august 22nd, 2015

necesarul de kw se calculeaza in functie de nivelul de izolare termica al unui imobil . astfel se considera conventional necesar de la 50-120 w/mp . stiti cat de bine este izolata casa? daca este f. bine izolata (ex.:50w/mp necesari),puteti afla puterea necesara 160x50w/mp=8000w (8 kw) . alegeti si dvs. o centrala care sa fie 10-12 kw.
succes!

Stefan 51 in august 22nd, 2015

buna ziua
domnul petrescu s-a grabit si a comis o mica eroare nu mp ci mc la 160 mp cu inaltimea de 3m aveti 480mc la care o centrala biodom de 27kw face fata cu succes atentie centrala nu are nevoie de cos si are un randament comparabil cu centralele pe gaz turbo

petrescu ion in august 22nd, 2015

buna ziua!

…..Ce este necesarul termic?

Necesarul termic, reprezinta cantitatea de energie pe care sistemul de incalzire trebuie sa o furnizeze, pentru a asigura confortul interior dorit, la o anumita temperatura exteriora.

Mai exact, acest necesar, este egal cu suma tuturor pierderilor termice pe care un imobil le are la o anumita diferenta de temperatura.

Aceste pierderi sunt de 5 feluri:

1. Pierderile prin pereti

2. Pierderile prin tavan

3. Pierderile prin pardoseala

4. Pierderile prin tamplarie (usi si ferestre)

5. Pierderile prin ventilatie/aerisire

Metodologia de calcul al acestor pierderi este prezentata in SR 1907. Pentru a putea realiza aceste calcule trebuie sa stim suprafata ce este supusa transferului termic (pardoseala, pereti, tavan, etc a caror temperatura difera de o parte si de alta), coeficientul de transfer termic al anvelopei si diferenta de temperatura intre cele doua fete ale elementului de constructie.

Watt/metru cub?

Da, in prezent, atat instalatorii de cartier cat si firme cu renume prefera sa utilizeze aceasta metoda de calcul eronata datorita usurintei si rapiditatii pe care o ofera.

Aceasta metoda presupune aflarea volumului interior al imobilului si inmultirea acestuia cu un anumit coeficient, ce difera de la caz la caz.

De ce spun ca este eronata? Pentru ca nimeni nu stie cu exactitate ce coeficient se preteaza pentru fiecare situatie in parte. Mai nou, de cand cu normativul C107/1 (modificat in 2010) si legea 372/2005 care impun un consum de energie anual aferent incalzirii de 100 kwh/mp (echivalent ar fi 50 watti/mp), acestia (n.r. instalatorii) gasesc de cuviinta a folosi acest coeficient in calcularea necesarului termic, chiar daca imobilul nu corespunde din punct de vedere al termoizolatiei. Si astfel ne putem trezi cu instalatii care nu fac fata, ori functioneaza cu un randament foarte mic, ori instalatii mult supradimensionate, care atrag dupa sine un cost de investitie mare.

Mai detaliat, normativul presupune ca o casa ce are 100 mp sa aiba un necesar termic orar de maxim 5 kw (100mp x 50 watti/mp = 5000 watti).

Instalatorii insa, prefera un calcul al lor si anume 100 mp x 2.5 m (inaltime) x 50 watti/mc = 12500 watti (12.5 kw).

Si conform regulii de 3 simpla, pretul de investitie va fi de doua ori si jumatate mai mare. Nu mai punem si costul aferent exploatarii ce este in general mai mare (Exceptie ce-i drept, fac centralele in condensatie si pompele de caldura, caci, supradimensionand sursa radianta, scade temperatura de lucru, si acest lucru “convine” celor doua mentionate. Insa pretul de investitie pentru o astfel de instalatie supradimensionata, taie “cheful” beneficiarilor).

De ce este necesar un calcul corect?

Pai in primul rand, calcularea corecta a necesarului termic se reflecta in pretul de investiei. Daca pentru o centrala termica in condensatie calculata pentru un necesar de 5 kw am avea un pret de investitie de aproximativ 8000-10.000 ron (centrala, radiatoare, accesorii, proiect si manopera), pentru un necesar de 12.5 kw, pretul de investitie ar fi de aproximativ 20.000-25.000 ron.

Cu diferenta de investitie, beneficiarul s-ar incalzi aproximativ 8 ani.

Mai exista ce-i drept posibilitatea in care preturile de investitie sunt la fel ori mai mic (cel de 12.5 kw), insa aici apare cel de-al doilea motiv pentru realizarea unui calcul corect, si anume pretul de exploatare. Dupa cum spuneam, pretul sa fie la fel in cazul ambelor montaje sau mai mic in cel de-al doilea (12.5 kw). Dar asta inseamna ca instalatia este gandita pentru o temperatura de lucru mai mare, si astfel centrala nu mai lucreaza la eficienta sa maxima. Iar diferenta de consum lunar este situata intre 10 si 30%, bani care ies din buzunarul beneficiarului si nu al instalatorului.

Ce este de facut?

Pai avem cateva posibilitati.

1. Apelarea la un proiectant termist si auditor energetic care intocmesc un proiect corect si cu care se poate merge la orice firma/instalator pentru punerea in aplicare.

2. Gasirea unui instalator care desi nu are studii de specialitatea, are notiuni elementare despre acestea si este capabil sa realizeze o instalatie cat mai aproape de “adevar” (foarte rare cazuri).

3. Apelarea in continuarea la instalatorul din colt caci este cel mai ieftin (Oare?).

O noapte cat mai buna va doresc.

Stefan 51 in august 23rd, 2015

buna seara
aveti perfecta dreptate domn petrescu,eu mi-am permis un sfat din experienta mea cistigata in executia instalatiilor de incalzire dupa proiecte facute de firme specializate si mi- am permis sa verific acei wati/mc daca corespund cu necesarul de putere rezultat din calcul, erorile sint nesemnificative nu e farmacie

GB in august 25th, 2015

Va rog un sfat si pentru centrala pe peleti
Va multumesc!

petrescu ion in august 25th, 2015

stabiliti necesarul de putere si cumparati o centrala LIEPSNELE !
succes!

Stefan 51 in august 25th, 2015

buna seara
eu ramin la biodom e strict centrala pt peleti, intreaba unchiul gooagal si compara

prote in februarie 2nd, 2017

va salut,am si eu o problema,de curinnd am aflat de centrale pe peleti fara cos de fum,unde pot gasi o centrala pina in 6000 de lei si si de citi kw sa fie pentru 80 de metri patrati?

Danut Dimoiu in martie 29th, 2017

Buna seara,
Stie cineva ce fel de centrala termica pe peleti {sau arzator}sa iau care sa funcioneze cu peleti din paie ?
Va multumesc

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii