Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Proiect inedit – extinderea si transformarea uluitoare a unui apartament de 60 mp


1-living modern industrial apartament extins Londra



Extinderea si renovarea unei constructii nu pare sa spuna nimic spectaculos, mai ales cand este vorba despre o casa la curte. Insa cand este vorba despre extinderea unui apartament situat in inima unuia dintre cele mai mari orase ale lumii, lucrurile se schimba si imi starnesc curiozitatea.


Apartamentul despre care iti voi vorbi astazi se afla in celebrul cartier londonez Notting Hill. Sunt convinsa ca daca n-ai vazut, cel putin ai auzit de filmul cu acelasi nume al carui rol principal a fost interpretat de Julia Roberts. Recunosc ca locul in care se afla apartamentul m-a facut sa vreau sa-i cunosc povestea, iar acum ca o stiu vreau sa ti-o spun si tie. Dar hai sa o luam cu inceputul.

O intalnire romantica neobisnuita

Daniel Rowland un arhitect britanic, de 38 ani, isi dorea o partenera de viata care sa-i impartaseasca pasiunea pentru meseria pe care o avea. Deloc intamplator – caci cine mai crede in coincidente? – Nina Constantin, un designer londonez, de 36 ani, visa la acelasi lucru. Si uite asa, cei doi s-au cunoscut prin intermediul unui site matrimonial, unde si-au impartasit visele si nazuintele si au decis ca este momentul sa se cunoasca personal.


La prima intalnire romantica cu Nina, Daniel a venit insotit de planurile unei locuinte si a rugat-o pe tanara femeie sa le citeasca. Si pentru ca Nina a reusit sa le interpreteze ca la carte (ca doar avea si ea ceva experienta in domeniu), ba mai mult, pentru ca tanara femeie a fost imediat cucerita de inedita desfasurare a primei intalniri, cei doi au continuat sa se vada, apoi s-au casatorit, iar acum sunt fericitii parinti ai unei superbe fetite in varsta de 6 luni.

Un apartament murdar, intunecos si cu miros ranced

Schitele cu care s-a prezentat Daniel la intalnirea romantica de acum patru ani erau chiar ale apartamentului despre care am decis sa-ti povestesc astazi si pe care arhitectul il cumparase la o licitatie, pentru un pret neasteptat de mic in raport cu zona selecta in care este situat. Daniel povesteste ca apartamentul de 60 mp de la parterul unui bloc vechi in stil victorian fusese scos la vanzare de catre asociatia de proprietari imediat dupa decesul ultimului chirias, care nu numai ca nu-i adusese nicio imbunatatire locuintei, ci o si adusese intr-o stare deplorabila.

In secunda in care tanarul arhitect a deschis usa apartamentului pe care abia intentiona sa il achizitioneze, a fost izbit de un miros apasator, ranced si greoi. Aspectul intunecos si insalubru al spatiului compus dintr-un dormitor, o mica bucatarie, un living, o baie, dar si o incapere folosita odinioara pentru depozitarea carbunilor (sa nu uitam ca blocul este extrem de vechi) ar fi putut sa puna pe fuga multi potentiali cumparatori, insa nu si pe Daniel, care a stiut inca de la acea vizionare ca poate sa-l transforme intr-o locuinta de vis. Asa ca a batut palma cu asociatia de proprietari si a inceput sa lucreze la planurile de renovare ale apartamentului.

Apartamentul de 60 mp transformat intr-unul de 92 mp

Dupa ce a studiat cu atentie structura apartamentului, arhitectul a decis ca poate demola absolut toti peretii despartitori pentru a reconfigura compartimentarea interioara a spatiului. De asemenea, a decis sa extinda livingul si bucataria spre curtea exterioara, la fel cum facusera deja si vecinii din stanga si din dreapta lui, si sa inlocuiasca vechiul zid cu doua usi glisante din sticla, din pardoseala si pana in tavan, sporind astfel gradul de luminozitate al decorului si stergand granita dintre interior si exterior. Aceasta decizie a dus la unirea vizuala a livingului si bucatariei open space cu superba gradina amenajata in stil minimalist. Toate aceste modificari au dus la marirea suprafetei locuibile cu peste 30 mp si la amenajarea a trei dormitoare si trei bai.

Pentru a scapa de mirosul ranced, imediat dupa desfiintarea peretilor despartitori, a fost aplicat un strat hidroizolator menit sa impiedice infiltrarea umezelii in locuinta situata la parterul blocului. Cele peste 500 de bucati de caramida ramase in urma inlocuirii peretelui din zidarie cu ferestre mari au fost feliate cu grija de catre muncitorii angajati si apoi folosite pentru placarea peretilor interiori ai noii locuinte. Dupa cum poti vedea din imagini, acest efort a meritat din plin, caramida aparenta care imbraca acum portiuni extinse de perete in diverse incaperi ale apartamentului conservand originea victoriana a constructiei si in acelasi timp aducandu-i interiorului amenajat in stil industrial o nota de caldura.

Pentru pardoseli a fost ales betonul slefuit, un alt finisaj specific stilului Loft industrial, care desi pare rece la prima vedere poate fi asortat si accesorizat cu usurinta, armonizand perfect atat cu peretii placati cu caramida aparenta, cat si cu piesele de mobilier din lemn, cu textilele din fibre naturale (vezi covorul din living drept exemplu) sau cu elementele decorative din fier sau din otel cromat.

Mobilier de bucatarie handmade, cu design spectaculos

Pentru ca achizitionarea apartamentului le-a scos din buzunar aproape 420.000 lire sterline, o „nimica toata” pentru Notting Hill, iar extinderea, renovarea si finisarea i-au mai golit pe Nina si Dan de alte 250.000 lire sterline, cei doi au fost nevoiti sa caute solutii ieftine de mobilare si decorare a noului camin. Asa ca, pe langa vizitele dese si extrem de inspirate, in opinia mea, la targurile de vechituri din imprejurimi, au apelat la serviciile unor tamplari pentru realizarea anumitor piese de mobilier.

Poate cea mai spectaculoasa dintre acestea este garnitura de bucatarie handmade, care, daca n-as fi stiut cu siguranta, as fi jurat ca este cumparata de la cine stie ce magazin de renume. De fapt, dupa ce au stabilit de comun acord cum vor sa arate mobila, cei doi au realizat un proiect (ca doar vorbim despre un arhitect si un designer) si au mers la un depozit de cherestea unde au cerut sa li se debiteze piesele din lemn la dimensiunile din schita. Apoi, le-au adus acasa, le-au vopsit si le-au asamblat in ceea ce poti vedea mai jos – o mobila absolut superba. In completarea acesteia, Dan si Nina au decis sa placheze peretele din zona blatului de lucru cu un panou din sticla securizata colorata si sa imbrace dulapurile inferioare cu un blat alb din corian. Dar mie mi-a placut foarte mult banca proiectata in continuarea garniturii: o piesa de mobilier multifunctionala ce asigura spatii de depozitare suplimentare sub sezut asortata, gratie blatului aplicat pe partea superioara, cu masa si banca din lemn ce compun un generos loc de luat masa.

O poveste cu final fericit

Acum, tanara familie Rowland detine un superb si luminos apartament cu living, bucatarie, 3 dormitoare si 3 bai intr-una dintre cele mai bune si selecte zone ale Londrei, evaluat de catre specialisti la 1,6 milioane Lire Sterline. Un mare plus i l-a adus si mica gradina din spatele blocului pe care au amenajat-o in ton cu interiorul. Am uitat sa-ti spun ca, la momentul achizitiei, curtea, la fel ca si apartamentul de altfel, era intr-o stare absolut deplorabila: plina de maracini si cu mormane uriase de gunoaie si pamant. Iti vine sa crezi?

Sursa foto: Studio 1 Architects


Share on Google+3Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii