Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Reteta de tort cu visine racoritor – Cusma lui Guguta


11-tort cu visine Cusma lui Guguta in sectiune



Tortul pe care l-am facut astazi si pe care iti propun sa-l iei in calcul pentru masa de Craciun sau cea de Revelion este unul dintre deserturile copilariei mele. Cusma lui Guguta este un tort racoritor cu visine usor de preparat si a carui lista de ingrediente este foarte scurta.


Acest tort cu forma neobisnuita a fost botezat dupa un personaj de poveste indragit de generatii intregi de copii de dincolo de Prut. Cauta in librarii cartea „Ispravile lui Guguta” a scriitorului basarabean Spiridon Vangheli. Este un cadou minunat pentru cei mici :).

Revenind la reteta de astazi, iata care sunt ingredientele de care ai nevoie:

– 300 ml lapte batut, chefir sau sana;
– 300 g margarina, unt sau untura;
– faina cat cuprinde, dar aproximativ 600-700 g;
– 1,5 kg visine decongelate (stii si tu ca nu poate fi vorba de visine proaspete in aceasta perioada a anului), bine scurse de suc;
– 1 kg smantana grasa de cel putin 20-25%. Nu incerca cu frisca sau alte creme, daca nu vrei sa obtii cu totul altceva decat acest tort :);
– 250-300 g zahar pudra;
– unul, doua plicuri de zahar vanilinat;
– o ciocolata neagra.


Prepararea aluatului pentru tortul Cusma lui Guguta

Nimic mai simplu: topesti margarina, untul sau untura si o amesteci cu laptele batut, sana sau chefirul (eu am folosit margarina si chefir, pentru ca din acestea aveam prin frigider) si apoi adaugi faina pana la obtinerea unui aluat fraged, elastic si care nu se lipeste de maini si de blatul de lucru. Imparti aluatul obtinut in 4 bilute pe care le invelesti in folie alimentara sau in pungute de plastic si le dai la frigider pentru o ora, doua. Poti chiar sa faci aluatul seara si sa-l prepari a doua zi, statul in frigider nu-i face rau, dimpotriva, il intareste si il face mai usor de modelat.

Bun. Dupa ce vei observa ca aluatul s-a intarit, intinde fiecare biluta in cate o foaie de forma dreptunghiulara, de aproximativ 2-3 mm grosime si taie fiecare foaie in fasii de 5-7 cm latime. Din cantitatile de mai sus poti face un tort urias pentru care vei avea nevoie de 28 de fasii. Eu am folosit de aceasta data doar jumatate din cantitatea de aluat framantat, din care am modelat 15 fasii. Cealalta jumatate de aluat este la congelator, in asteptarea Craciunului sau Revelionului, cand voi mai face o Cusma lui Guguta.

Pune pe fiecare fasie de aluat visine scurse si frumos aliniate, iar apoi lipeste marginile fasiilor pentru a le transforma in tuburi/rulouri umplute cu visine, pe care le vei aseza in tava de copt cu imbinarea dedesubt, pozitie care va impiedica desfacerea aluatului. Inainte de a le introduce in cuptorul preincalzit la 200 grade inteapa fiecare rulou cu o furculita. Vei sti ca sunt gata cand vor capata un placut aspect rumen. Scote-le din cuptor si lasa-le sa se raceasca.

Prepararea cremei si asamblarea tortului Cusma lui Guguta

Pentru prepararea cremei nu trebuie decat sa amesteci smantana grasa cu zaharul pudra si cu zaharul vanilinat. Daca ti se pare prea lichida, poti adauga in crema si unul sau doua plicuri de intaritor de frisca. Mie mi s-a parut destul de legata, asa ca am sarit acest pas. Plus ca o crema prea groasa nu va patrunde prea bine in rulourile cu visine, ori scopul este sa le patrunda bine, fragezindu-le.

Asamblarea tortului este simpla: daca vei face 15 rulouri, ca mine, va trebui sa asezi pe tava 5 rulouri si sa le ungi cu crema din belsug, peste ele vei aseza alte 4 rulouri si le vei unge cu crema, apoi 3, 2 si, la final 1. Vei obtine un tort in forma de piramida pe care va trebui sa-l ungi cu crema ramasa si sa-l dai la rece pret de cel putin 24 ore, ca sa-i dai ragaz cremei sa patrunda in profunzimea fiecarui rulou cu visine. Inainte de a-l servi rade putina ciocolata neagra deasupra. Daca vei face 21 de rulouri vei porni cu un strat format din 6 tuburi cu visine alaturate, iar pentru un tort urias, vei avea nevoie de 28 de rulouri, iar primul strat va fi compus din 7 tubulete cu visine.

In galeria foto de mai jos vei vedea reteta ilustrata pas cu pas, dar si o poza cu o felie din tortul Cusma lui Guguta despre care iti pot spune doar ca are un gust divin, iar combinatia dulce-acrisoara dintre crema de smantana si visinele cu care au fost umplute rulourile este deosebit de racoritoare. Cred ca acest tort este desertul perfect pentru masa de Craciun sau de Revelion, fiind extrem de usor si, asa cum am mai spus, racoritor.

Sper sa-l incerci si tu si mai ales sper sa-ti placa :)


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

Manoli in noiembrie 30th, 2015

Pentru mine la fel este tortul copilariei mele.
Ma bucur ca ai impartasit si altora reteta acestui tort delicios.

Victoria in noiembrie 30th, 2015

Manoli, sper ca ti-am trezit amintiri frumoase :) Poate ar fi trebuit sa adaug si ca acelasi tort poate fi facut cu clatite, deci fara ajutorul cuptorului :)

stela in noiembrie 30th, 2015

Cred ca este foarte bun ,trebuie incercat

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii