Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Amenajare eleganta a unei bucatarii de 11 metri patrati


1-bucatarie eleganta amenajata in crem si bej



O incapere de 10,9 mp nu poate fi numita mica, cel putin nu atunci cand ne gandim la bucatariile apartamentelor din blocurile de pe la noi. Stii bine ca exista destule apartamente si garsoniere cu bucatarii de 4-6 metri patrati, cu adevarat dificil de abordat in momentul amenajarii.


Si totusi, poate te intrebi de ce am ales sa-ti prezint astazi anume aceasta bucatarie de aproape 11 mp. Pentru ca a fost mobilata intr-un mod elegant, cu mobilier clasic, o alegere cu care ne intalnim mai rar, dar si pentru ca forma incaperii parea sa prezinte probleme de proiectare.

Coloana de ventilatie – un hop in calea amenajarii bucatariei

Se stie ca garsonierele si apartamentele de bloc sunt prevazute cu guri de aerisire ce duc spre coloanele de ventilatie ale blocului. In unele cazuri coloanele respective sunt integrate in pereti, dar se intampla destul de des ca acestea sa iasa in relief, creand probleme in decursul amenajarii bailor si bucatariilor.


Acesta este si cazul bucatariei din imaginile de mai jos. In schita atasata se poate vedea foarte clar prezenta si forma coloanei de ventilatie (in coltul din stanga jos al imaginii). Si pentru ca proprietarii apartamentului – o tanara familie din Minsk, Belarus – nu concepeau sa iroseasca nici macar un centimetru patrat al acestei incaperi si nici sa extinda bucataria in balconul alaturat, au decis sa proiecteze o garnitura de mobilier pe colt si un corp vertical individual pe care sa-l monteze imediat langa coloana iesita in relief. Iar decizia n-a fost rea deloc, ba chiar, as spune ca a fost una foarte buna: corpul vertical este nu doar un spatiu in care stapana casei isi poate pastra o sumedenie de vase sau alimente neperisabile, ci si un dulap in care a fost integrata discret combina frigorifica.

Mobilier din lemn masiv de frasin

Dupa ce au ales finisajele pe care si le-au dorit (placi maro deschis de faianta cu latura de 10 cm, placi de gresie de productie spaniola, cu dimensiunea de 45 x 45 cm in nuanta teracotei, cu diverse desene si imprimeuri pictate manual si un tapet decorativ superlavabil pentru finisarea peretelui din dreptul locului de luat masa), Olga si Pavel au plecat in cautarea mobilei de bucatarie. Au vizitat o multime de magazine de prezentare si tot ce le iesea in cale fie nu le era pe plac, fie era mult prea scump, depasind cu mult bugetul alocat. Cand erau pe punctul de a se descuraja au gasit un producator local de mobilier din lemn masiv, iar garnitura „Simona” din portofoliul acestuia i-a cucerit de la prima vedere. Culoarea, forma, designul, materialul din care era confectionata si felul in care era finisata, dar si pretul rezonabil – toate au coincis cu dorintele tinerei familii beloruse, asa ca au comandat imediat un ansamblu de mobilier din lemn masiv de frasin.

Lemnul masiv de frasin este o esenta renumita pentru calitatile sale, una dintre ele fiind capacitatea mare de a se curba, fapt ce permite confectionarea unor piese de mobilier cu design deosebit. De altfel, mesterii tamplari sustin ca frasinul este cel mai potrivit pentru realizarea unor lucrari ce necesita un lemn cu elasticitate mare.

O greseala de configurare a mobilierului?

Imi place foarte mult genul acesta de mobila, atat din punct de vedere al culorii cat si din cel al designului. Consider, asadar, ca a fost o alegere inteleapta si care ii va multumi pe cei doi proprietari multi ani de acum inainte, indiferent de evolutia tendintelor din domeniul amenajarilor si decoratiunilor interioare. Din pacate insa, am constatat ca in decursul proiectarii s-a strecurat o greseala de configurare care s-ar putea sa-i oblige pe proprietari sa schimbe in scurt timp congelatorul integrat sub blatul de lucru al mobilierului.

De ce spun asta? Pentru ca una dintre regulile de configurare a bucatariei spune ca trebuie prevazuta o distanta cat mai mare intre zona rece (frigider, congelator) si cea fierbinte (plita si cuptor) ale acestei incaperi. Ca sa afli mai multe in legatura cu acest subiect, te invit sa citesti: Regula triunghiului din bcuatarie pe intelesul tuturor. Gandeste-te numai cat efort trebuie sa depuna congelatorul de sub blat pentru a mentine alimentele congelate atunci cand cuptorul langa care a fost amplasat este incins. Dulapul inferior din latura scurta a garniturii ar fi fost o alegere mai potrivita pentru integrarea congelatorului.

Altfel, imi place ca si combina frigorifica a fost ascunsa intr-un dulap, imi plac forma, culoarea si modelul chiuvetei si a bateriei vintage, imi place designul hotei, dar si ca masa si scaunele asezate pe peretele opus garniturii pastreaza acelasi stil de amenajare: clasic, luminos si elegant.

Nu ma dau in vant insa dupa lustra, chiar daca din punct de vedere estetic corespunde decorului bucatariei. Mi se pare ca nu asigura gradul de iluminare necesar unui spatiu in care se gateste. Dar acest mic neajuns poate fi corectat prin suplimentarea surselor de iluminat in zonele cheie ale incaperii: blatul de lucru, unde poate fi montata o banda led dedesubtul dulapurilor superioare si locul de luat masa care ar putea fi dotat cu doua aplice de perete asortate lustrei de pe tavan.

Sursa foto: Shkola Remonta


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii