Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Lamaiul de apartament (Citrus limon) – arbust ornamental si fructifer


lamaiul de apartament arbust ornamental si fructifer



Originar din zonele calde ale Europei si Asiei, unde temperatura si umiditatea nu au variatii severe intre zi si noapte sau intre anotimpuri, lamaiul nu se poate cultiva la noi decat ca planta de apartament.


Lamaiul de apartament este un arbust ce poate atinge o inaltime de 1,5 metri, cu frunzele verzi tot timpul anului. Este ornamental si fructifer in acelasi timp si poate avea simultan si flori si lamai galbene (coapte) si lamai verzi.

Caracteristici generale
Florile lamaiului sunt mari, albe, grupate in buchetele sau solitare si placut mirositoare. Primele flori se deschid la inceputul primaverii.

Frunzele lamaiului nu cad toamna ca la pomii fructiferi din livezile noastre. Ele persista 2-3 ani si se schimba pe rand, in momentul in care imbatranesc; de aceea lamaiul da impresia ca este verde tot timpul. Este foarte important ca lamaiul sa aiba frunze in permanenta, deoarece aici isi pastreaza rezervele de substante hranitoare si nu in ramuri.


Fructele au nevoie de circa 200 de zile de la aparitie pana la coacere. In primul an de rod e recomandat sa nu se lase decat 2-3 fructe, numarul lor marindu-se de la un an la altul; altfel lamaile nu vor putea fi hranite corespunzator de frunze si vor ramane mici.

Plantarea si ingrijirea lamaiului de apartament (Citrus limon)

Solul potrivit pentru cresterea lamaiului este un sol fertil si permeabil. Daca v-ati hotarat si ati achizitionat un lamai din pepiniera sau magazin, aveti mare grija la plantarea in ghiveci sa nu ii deteriorati radacina; plantati-l cu tot cu bolul de pamant care o imbraca.

Lumina directa nu este pe placul lamaiului, dar daca lumina este insuficienta, arbustul isi pierde frunzele, ceea ce duce, in timp, la pierderea lui. Vara poate fi scos pe balcon, pe terasa sau chiar in gradina, dar numai in locuri umbrite, sau semiumbrite. In orele pranzului este de preferat umbra.

Temperatura suportata de lamai este de preferat sa nu coboare sub 10 grade, sa nu urce peste 30 de grade si sa nu aiba variatii bruste.

In ceea ce priveste nevoia de apa, udarea se va face moderat, astfel incat pamantul sa fie reavan; lasati apa de la robinet sa stea 2 zile la temperatura camerei inainte de a o folosi.
Schimbarea ghiveciului cu un ghiveci mai mare se face la 2-3 ani si de preferinta primavara. Si acum, ca si la plantare, radacina se va muta cu tot cu bolul de pamant pentru a nu fi ranita. Dupa 10-12 ani, lamaiul nu se mai transplanteaza; se schimba pamantul de deasupra cu unul nou.

Pentru a i se da forma de coroana lamaiul trebuie tuns. Prima tundere se face cand inaltimea arbustului ajunge la 40-50 cm si consta in taierea varfului pentru a obtine ramificarea. Se procedeaza la fel si cu ramurile noi, cand ajung la 30-35 cm. Ramurile crescute inestetic, uscate, sau ramurile batrane care au avut deja fructe se vor inlatura.
Daca observati ca frunzele incep sa se ingalbeneasca inseamna ca ati folosit apa rece la udare, sau ca schimbarile de lumina si/sau temperatura au fost bruste in momentul schimbarii amplasamentului plantei.

Caderea fructelor poate avea mai multe cauze si anume: solul sarac in substante nutritive, excezul de azot in sol, lumina directa prea puternica, lumina insuficienta, excesul de apa sau solul prea uscat. O alta cauza poate fi caderea frunzelor; trebuie sa stiti ca o lamaie poate fi hranita de 10 frunze sanatoase. Temperatura propice cresterii si coacerii fructelor se situeaza intre 19 si 25 grade.

La fertilizarea pamantului se pot folosi ingrasaminte speciale pentru citrice, urmand instructiunile producatorului. Cel mai bun ingrasamant ar fi cel natural, din balegar de bovine uscat, in strat de 4-5 cm, la suprafata pamantului din ghiveci.

Despre fructele lamaiului cred ca stiti deja ca la coacere sunt galbene la culoare si ca sunt bogate in substante minerale, in vitamine si in special in vitamina C.

Lamaiul de apartament se poate inmulti prin seminte, prin butasi sau prin altoire.

Sursa foto: Revedecor


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii