Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Coacazul negru, arbust fructifer de gradina


coacaz negru arbust fructifer plantare si ingrijire



Coacazul negru este un arbust fructifer care face parte din genul Ribes, familia Saxifragaceae. Se presupune ca este originar din zonele temperate ale Europei si Asiei, unde creste spontan in locuri cu racoare si umezeala.


Fructele de coacaz sunt apreciate pentru continutul bogat de calciu, fosfor, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP etc. Se pot consuma proaspete, congelate, preparate in sucuri, gemuri, bauturi (vin, lichior), etc. Frunzele de coacaz se folosesc si in industria farmaceutica.

Caracteristici generale ale coacazului negru

Coacazul negru creste destul de repede, incepe sa dea fructe din al doilea an dupa plantare, dar cantitatea de fructe se mareste considerabil din anul al patrulea de viata.


Aspectul acestui arbust fructifer este sub forma de tufa viguroasa, cu inaltimea de pana la 1,5 metri. Culoarea scoartei tulpinilor difera in functie de varsta lor, cele tinere sunt de culoare galbuie, cele mai batrane se inchid la culoare. Florile apar primavara si in urma lor, cam la 2 saptamani, apar fructele (coacazele) cu gust acrisor si care ajung la coacere in luna iulie. Fructele, in forma de boabe ovale, negre sunt grupate in ciorchini.

Coacazul negru – plantare, ingrijire, inmultire

Perioada cea mai buna pentru plantarea coacazului negru este toamna, spre sfarsitul lunii septembrie.

Solul trebuie sa fie fertil si permeabil. Are nevoie de lumina pentru o dezvoltare optima, dar admite si locuri partial umbrite. Prefera un climat umed si racoros, de aceea se dezvolta mai bine in zonele de deal si submontane.

Terenul din jurul coacazului trebuie curatat permanent de buruienile care duc la saracirea solului in substante nutritive. Acest arbust fructifer are nevoia de udari dese in special in timpul formarii fructelor si in general in zilele calduroase. Anual este necesara fertilizarea solului.

Tunderea coacazului negru are o mare importanta in pastrarea arbustului tanar si in marirea cantitatii de fructe. Nu se aplica in timpul iernii cand este ger; se poate face dupa recoltarea fructelor sau la sfarsitul toamnei. Tunderea se poate face chiar dupa plantare, cand se taie lastarii deasupra punctului de ramificare. In anii urmatori se inlatura lastarii firavi, ramurile crescute lateral, ramurile batrane si tot ce este uscat sau deteriorat. Recomandat este a se lasa 5-6 ramuri sanatoase, cu crestere verticala.

Inmultirea coacazului negru se face prin butasi lemnificati, sau verzi, prin marcotaj, sau prin despartirea tufei.

Sursa foto: Inherba


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii