Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi hota de bucatarie


hota de bucatarie telescopica retractabila integrata in dulapul de deasupra plitei



Nu e deloc sanatos sa gatesti in abur, umezeala si fum. Si mirosurile, oricat de placute ar fi, ne deranjeaza prin persistenta lor. Hota de bucatarie rezolva in mare parte aceste probleme. Dar ce model sa alegem din oferta generoasa a pietei?


1. Pentru inceput va spun ca exista trei tipuri de hote de bucatarie clasificate dupa modul de functionare:

– Hota cu evacuarea aerului in exterior

Acest tip este conform celor mai multe pareri cel mai eficient dintre toate, deoarece aburul, caldura si aerul incarcat de mirosuri din bucatarie sunt scoase direct afara. Dezavantajul ar fi ca in acest caz trebuie gaurit peretele pentru montarea burlanului de evacuare. In plus se va obtine eficienta optima a functionarii daca aragazul este montat in apropierea peretelui care da spre exterior pentru ca burlanul de evacuare sa fie cat mai scurt si fara multe coturi.


– Hota cu filtre de recirculare a aerului din bucatarie

Modelul cu filtre de recirculare a aerului este usor de montat, nu conditioneaza amplasarea aragazului, dar nu elimina caldura dezvoltata in bucatarie in timpul gatitului. Este prevazuta cu filtre de carbon care absorb aerul incarcat cu abur si mirosuri, il curata si il retransmit in camera. In plus filtrele de recirculare trebuie schimbate periodic.

– Hota mixta

Hota mixta pare a fi cea mai potrivita. In functie de anotimp, de temperatura de afara si de preparatele pe care ti-ai propus sa le pregatesti, poti cupla aparatul pe evacuare in exterior sau pe recircularea aerului.

Un alt articol interesant gasiti aici: Cum alegi corect electrocasnicele pentru bucatarie – ghid practic.

2. Puterea

Puterea hotei se refera la numarul de metri cubi de aer aspirati pe ora. Capacitatea medie este de 200 mc/h. Daca bucataria este mai mare decat cele obisnuite din apartamentele de bloc sau daca obisnuiesti sa gatesti des, se recomanda alegerea unui model cu putere mai mare.

Teoretic, simtim beneficiile hotei daca are capacitatea minima de 10 ori mai mare decat volumul bucatariei. Aceste aparate sunt prevazute cu dispozitive de selectare a treptei de aspirare, treapta superioara fiind recomandata, de exemplu, la prajeli, copt vinete, gratar facut in bucatarie etc.

3. Modele din care putem alege

Primele hote au fost cele de perete amplasate deasupra aragazului si au ramas in continuare cele mai performante. Dar au aparut mai nou cele de colt, cele tip insula montate de tavan, ideale pentru a fi montate deasupra insulei de bucatarie, cele incorporate in dulapul suspendat deasupra aragazului, cele telescopice care se pot regla ca latime sau inaltime, cele verticale si chiar hote inverse care se monteaza sub aparatul de gatit.

4. Dimensiunea ideala

Dimensiunea hotei este necesar sa depaseasca suprafata de gatit a aragazului sau plitei electrice. Ideal este sa aiba laturile mai mari cu 10-15 cm, conditie obligatorie atat la modelele de perete, cat in special la cele insula, montate in tavan si care nu sunt ajutate de pereti laterali.

5. Nivelul de zgomot

Este important sa alegeti un model silentios. Uneori in bucatarie se petrece mult timp. Nivelul de zgomot se masoara in decibeli si modelele de pe piata au valorile inscriptionate pe etichete; acestea variaza intre 30 si 70 decibeli. Diferenta intre o hota silentioasa si una zgomotoasa se vede substantial in pret. Burlanul de evacuare cu multe coturi poate mari zgomotul produs de aparat, dar si filtrele necuratate sau neschimbate la timp.

6. Filtrele

Performantele hotei de bucatarie sunt conditionate si de filtrele cu care este dotata, precum si de ingrijirea lor. Filtrele de grasime pot fi de unica folosinta si in cazul acesta e necesar sa le schimbati o data pe luna daca gatiti sistematic si mai rar daca gatiti doar cu anumite ocazii. Exista si modele cu filtre metalice de grasime care se pot curata, operatiune ce trebuie repetata lunar.

Mai nou au aparut filtrele cu ioni negativi in dotarea hotelor cu recircularea aerului. Specialistii sustin ca ionizarea negativa a aerului are efecte nu numai in improspatarea aerului, ci si in eliminarea microbilor si virusilor, influentand in bine sanatatea noastra.

7. Ce ne-ar mai putea interesa legat de hotele de bucatarie

– Evident designul; foarte variat din toate punctele de vedere: materiale folosite, culori, forme;
– Iluminarea: de la becuri obisnuite s-a ajuns la LED-uri si spoturi luminoase; oricum ar fi, ideala este o buna luminare a suprafetei de gatit;
– Existenta temporizatorului in dotarea hotei, cel care ne da posibilitatea sa setam oprirea aparatului din functionare dupa ce trece un timp de la terminarea gatitului;
– Un motor sau doua motoare mai mici, a doua varianta produce mai mult zgomot si motoarele pot avea fiabilitate mai mica;
– Existenta termostatului, multi considera ca poate produce mai mult rau decat bine;
– Modelele multimedia. Poate nu stiati ca si hotele de bucatarie pot fi prevazute cu aparate TV, ceea ce mie mi se pare de-a dreptul hilar; sa asculti Sostakovici, de exemplu, pe fundalul zgomotului produs de aparat.

Sfat de final: montarea hotei este foarte importanta pentru buna ei functionare; respectati intotdeauna instructiunile producatorilor.

Sursa foto: Mebkuh


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii