Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Plante aromatice, savoare si sanatate din gradina


cultivarea plantelor aromatice in gradina casei



Stiu ca gasim in magazine tot felul de pliculete cu condimente. Dar cele proaspete dau o cu totul alta aroma si savoare preparatelor noastre din bucatarie si daca avem un spatiu cat de mic in gradina sau pe balcon e pacat sa nu-l folosim pentru a cultiva plante aromatice. Nu sunt pretentioase, se ingrijesc usor si nu ne fura mult din timpul liber.


1. Menta nu este numai o planta medicinala. Se foloseste des pentru aroma si senzatia placuta de racoare pe care o imprima bauturilor (limonada, cocktail, ceai etc), dulciurilor sau salatelor.

Menta este o planta perena, foarte rezistenta si nepretentioasa, creste fara probleme in orice fel de sol si se inmulteste foarte usor odata plantata in gradina. Plantarea se poate face oricand, incepand de primavara pana toamna, dar va prinde repede radacini daca va fi plantata intr-o zi racoroasa si umeda. Dupa plantare se va uda abundent. Se dezvolta bine atat in locuri insorite cat si in locuri semiumbrite. Puteti recolta ramurele de menta fara nici o grija de cate ori aveti nevoie, tufa se reface de fiecare data, devenind tot mai bogata.

2. Oregano (Busuioc de padure sau Sovarf) este o planta aromatica folosita indeosebi in bucataria mediteraneana. Se asociaza foarte bine cu fructele de mare, condimenteaza cu succes pizza, iar sosurile pe baza de rosii vor capata o aroma deosebita daca vor fi presarate la final cu oregano tocat marunt.


Planta perena, oregano are nevoie de soare pentru a dezvolta o aroma puternica, altfel nu pune nici un fel de probleme de ingrijire. Este o planta foarte rezistenta, creste in orice fel de sol, nu are nevoie de udari dese. Se inmulteste primavara prin divizarea tufei, cu care ocazie se curata tufele de tulpinile uscate.

3. Tarhonul este o planta aromatica mai rar folosita, cu gust deosebit, dulce-piperat. Este asociat adesea cu mancarurile rafinate, des folosit in sosurile bucatariei frantuzesti, dar merge de minune si la o ciorba de fasole. Este o planta perena care are nevoie de un sol fertil pentru o buna dezvoltare si care se inmulteste primavara prin divizarea tufelor. Iubeste locurile luminoase si are nevoie de udari in perioadele secetoase. Frunzele de tarhon se pot folosi in bucatarie dupa ce planta depaseste 20 cm inaltime.

4. Leusteanul, condiment folosit, probabil, de toate gospodinele in bucatarie, la diverse preparate, este o planta perena, care se cultiva usor, creste repede si se inmulteste fara ajutorul nostru. Poate depasi cu usurinta inaltimea de 1 metru si poate trai chiar si 10 ani de la cultivare.

Aceasta planta aromatica se va dezvolta in locuri luminoase dar expuse la razele soarelui numai in orele diminetii. Nu faceti bine daca il udati, leusteanul prefera solurile uscate in care sa-si caute singur apa prin radacinile lungi.

5. Rozmarinul este condiment consacrat tot de bucataria mediteraneana. Se foloseste indeosebi la aromatizarea carnii de miel sau de vanat, dar face casa buna si cu legumele: dovlecei, rosii, fasole si in special cartofi.

Planta perena, rozmarinul traieste in soluri fertile si bine drenate. Nu suporta terenurile baltite, se impaca mai bine cu seceta decat cu umezeala. Plantati-l in locuri insorite cel putin pentru cateva ore pe zi. Primavara puteti tunde tufa de rozmarin, nu atat pentru modelare, cat pentru a stimula imbogatirea coroanei cu noi lastari. Iarna, pentru mai multa siguranta se va proteja prin mulcire la baza tufei cu iarba si frunze uscate.
Se inmulteste prin seminte, butasi sau marcotaj.

6. Cimbrul este o planta aromatica folosita foarte des in Grecia, Franta, Italia. Si in bucatariile noastre este intrebuintat la condimentarea carnii, pestelui, sarmalelor si a mancarurilor ce au fasolea boabe ca ingredient principal.

Cimbrul este o planta anuala ce se dezvolta sub forma de tufa in soluri fertile, dar si in cele mai putin bogate. Se simte bine daca are lumina din belsug si pamantul reavan tot timpul. Semintele acestei plante se cultiva in rasadnite tinute in interior, in martie, sau direct in gradina in partea a doua a lunii mai. Plantele se recolteaza in vederea uscarii pentru pastrare in momentul cand incep sa infloreasca.

7. Salvia, Iarba care desteapta simturile si mintea sau Jalesul, se asociaza bine cu carnea (rata, pui, porc), cu pestele, dar si cu legumele (vinete, mazare, rosii) sau branzeturile. Are un gust picant, usor amarui; nu exagerati cu cantitatea folosita. Face parteneriat bun cu oregano, cimbrul sau busuiocul.

Salvia se cultiva la noi ca planta anuala, in zonele cu ierni mai blande poate depasi cu bine frigul iernii daca este protejata. Are pretentii la un sol fertil, locuri de plantare insorite si o umiditate moderata, astfel incat pamantul sa fie reavan tot timpul.

8. Roinita este o planta aromatica perena ale carei frunze au un parfum asemanator cu al lamailor. In bucatarie este folosita la prepararea deserturilor, bauturilor racoritoare si la aromatizarea otetului pentru salate, maioneze sau peste. Este o planta iubitoare de soare si lumina, ceva mai sensibila, care trebuie cultivata in spatii protejate de ziduri cu expozitie sudica. Iarna se va proteja cu frunze si iarba uscata. Pamantul nu trebuie sa mentina apa; umezeala este dusmanul ei cel mai mare. Prefera un sol sarac sau pietros si un climat rece, dar nu umed. Se inmulteste prin divizarea tufelor, primavara sau toamna.

Plantele aromatice sunt cele care pot face diferenta intre un preparat culinar obisnuit si unul deosebit de gustos. In plus, cele mai multe dintre ele au calitati terapeutice care pot preveni sau ameliora multe dintre suferintele fizice sau chiar mentale la care putem fi expusi in viata.

Sursa foto: Arte y jardineria


Share on Google+3Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii