Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tort Pavlova cu capsuni si afine – reteta care nu da gres


1-tort pavlova cu capsuni si afine



Cred ca sunt doi ani de cand am aflat de existenta acestui desert fabulos si tot atata timp mi-a trebuit sa-mi adun curajul sa incerc sa fac si eu tortul Pavlova, renumit in intreaga lume. Si mi-a iesit aproape din prima incercare. De ce spun aproape? Vei afla mai jos, citind reteta pe care ti-o impartasesc cu drag si tie.


N-o sa insist prea mult pe povestea acestui tort. Se pare ca o stie deja multa lume. Voi aminti doar ca a fost botezat in cinstea balerinei ruse Anna Pavlova, ca a fost inventat la finalul anilor 20 ai secolului trecut si ca nici in ziua de azi nu se stie exact unde anume a aparut prima data: in Australia sau in Noua Zeelanda. Marea balerina a vizitat ambele tari in turneul mondial pe care l-a efectuat in anii 1926-1927, iar desertul s-a nascut ca urmare a acelei vizite. Una peste alta, tortul care s-a popularizat in intreaga lume de atunci este un desert ce imbina o multime de senzatii: este pufos si moale si in acelasi timp crocant, este aerat si usor ca un norisor si este revigorant datorita fructelor cu care se orneaza cu putin timp inainte de a fi servit. O adevarata explozie gustativa! Imi imaginam ca este bun, dar realitatea a intrecut cu mult asteptarile. Si pentru ca e vara si sezonul fructelor este in toi, iti recomand cu caldura sa incerci si tu Pavlova macar o data. Te asigur ca vei dori sa repeti experienta in foarte scurt timp.

Un desert ieftin si totusi demn de case regale

La cat de faimos este tortul Pavlova, m-as fi asteptat ca pentru facerea lui sa trebuiasca sa procur cine stie ce ingrediente rare. Dar nu, lista este cat se poate de scurta. Iata ce trebuie sa ai la indemana pentru confectionarea blatului:


– 6 albusuri de ou la temperatura camerei;
– 200 grame zahar pudra;
– un praf de sare;
– o lingura de otet sau o lingura de zeama de lamaie;
– o lingura de amidon alimentar;
– un plic de zahar vanilinat.

Dupa cum vezi, blatul se aseamana cu o bezea si totusi are doua ingrediente in plus – otetul si amidonul – datorita carora acesta capata o consistenta moale si pufoasa in interior si o crusta crocanta deasupra.

Crema acestui desert este banala frisca, insa pentru ca nu ma dau in vant dupa frisca simpla, fie ea si din smantana adevarata, am decis sa folosesc in schimb o crema din frisca, mascarpone si lapte condensat, adica pe cea de aici: Reteta de tort cu blat de ciocolata si crema de mascarpone, frisca si lapte condensat. Iar cantitatile pe care le-am folosit la Pavlova sunt urmatoarele:

– o cutie de 200 ml de frisca vegetala lichida (Hulala);
– o cutie de 250 g de mascarpone;
– aproximativ 200 ml de lapte condensat;
– jumatate de sticluta de esenta de vanilie.

Daca nu vrei sa te complici cu toate acestea si iti place frisca, asigura-te ca ai in frigider 500-700 ml de frisca proaspata bine batuta.

Iar pentru ornat vei avea nevoie de 400-500 g de fructe proaspete sau congelate si bine scurse de lichid. De aceasta data eu am folosit capsuni, afine si cateva frunzulite de menta salbatica, dar cand voi reedita experienta, peste cateva saptamani, voi folosi zmeura si afine. Am vazut ca australienii, de pilda, il orneaza si cu kiwi sau fructul pasiunii, asa ca banuiesc ca poti folosi orice fruct iti place mai mult.

Am ratat blatul de Pavlova – s-a pleostit

Orice ar spune altii, parerea mea este ca secretul Pavlova sta in cuptor sau mai bine zis in cunoasterea lui :). Sa-ti explic. Multe site-uri si bloguri culinare spun ca pentru a coace blatul perfect trebuie sa incingi cuptorul la 100, 120 sau 150 de grade Celsius (daca acesta este electric) sau la cea mai mica treapta, in cazul unui cuptor pe gaze si sa coci blatul timp de fix o ora, dupa care trebuie sa-l lasi sa se raceasca in cuptor. Am facut acest lucru – am un cuptor electric pe care l-am incins la 120 de grade si l-am setat sa dea caldura doar din partea de jos – si la scurt timp dupa ce am oprit focul blatul s-a lasat ca o un balon. Dezamagire totala. Mai ales ca nici culoarea acestuia nu era perfect alba, asa cum ar fi trebuit. Asa ca am luat-o de la capat, de aceasta data altfel.

Iata ce e de facut

Incepe prin a incinge cuptorul la 240 grade, urmand sa scazi temperatura la 150 de grade cu doua minute inainte de a da blatul la cuptor. Apoi, cu ajutorul unui creion traseaza un cerc cu diametrul de aproximativ 24-26 cm pe o bucata de hartie de copt. Pune-o pe fundul tavii de cuptor si inarmeaza-te cu un mixer.

Separa intr-un bol metalic perfect curat si uscat albusurile a 6 oua, presara un praf de sare si bate-le cu mixerul pana cand se transforma intr-o spuma densa. Apoi, treptat, adauga cate o lingura de zahar pudra si mixeaza pana la incorporarea completa a acestuia si pana cand spuma de albusuri devine lucioasa si tare. Poti adauga si un plic de zahar vanilinat. Lasa mixerul deoparte si cu o lingura metalica sau cu o spatula din silicon perfect desgresata incorporeaza in spuma o lingura de otet si una de amidon alimentar. Cu ajutorul unei spatule transfera spuma de albusuri pe hartia de copt si intinde-o atent pana capata forma unui blat. Ca sa nu se extinda dincolo de hotarele cercului desenat, ridica marginile blatului cu ajutorul lamei unui cutit. Acesta este momentul in care trebuie sa introduci bezeaua la cuptor. Lasa-o timp de 5 minute la 150 de grade si apoi timp de cel putin doua ore la 100 de grade. Spun cel putin, pentru ca atat am tinut eu al doilea blat, dar cred ca n-as fi gresit daca i-as fi acordat alte 30 minute la caldura.

Daca ai cuptor pe gaze, coace blatul la cea mai mica treapta a cuptorului, iar daca si aceea ti se pare prea puternica, coace-l cu usa intredeschisa. Coacerea poate dura si 3 sau 4 ore, important este ca la final sa te alegi cu o bezea crocanta la exterior si cat mai alba.

Nu uita sa lasi blatul sa se raceasca in cuptor, asa ca cel mai bine este sa-l faci cu cel putin cateva ore (6-8) inainte de a fi servit.

Ornarea si servirea tortului

Unele voci sustin ca pavlova poate fi asamblat cu cateva ore inainte de a fi servit, in timp ce altele atentioneaza ca bezeaua atrage umezeala si se poate pleosti daca e ornat cu prea mult timp inainte de servire. Eu am ales sa-l ornez cu o jumatate de ora inainte si voi respecta aceasta regula si pe viitor, tortul a avut consistenta perfecta.

Asadar, cu jumatate de ora sau 40 de minute inainte de a canta „Multi ani traiasca!” retrage-te in bucatarie si asambleaza tortul in felul urmator: acopera-l cu crema preparata din timp si pastrata la rece si decoreaza-l cu fructele spalate si scurse de apa in prealabil. Apoi lasa-l la rece pana ii vine randul sa intre in scena. Va fi asa cum trebuie sa fie :).

Cateva mici secrete de care e bine sa tii cont:

– pentru a separa mai usor albusurile, separa-le imediat ce le-ai scos din frigider. Cat timp sunt reci, albusul se desprinde mai usor de pe galbenus. Dupa separare, acopera vasul in care se afla cu un servet si lasa-le sa ajunga la temperatura camerei;
– evita ouale foarte proaspete si alege unele care au macar doua zile. Albusul oualor proaspete este mai dens si se bate mai greu;
– desi unele retete recomanda folosirea zaharului tos, cred ca cel pudra este mai indicat, dizolvandu-se mult mai usor in albusurile spuma;
– foloseste doar recipiente si ustensile metalice, perfect uscate si degresate daca vrei sa obtii o spuma ferma si densa;
– umiditatea pleosteste bezeaua coapta, asa ca fereste-o de aerul umed si daca vrei sa o depozitezi pentru cateva zile pana la servire pastreaza-o intr-o cutie ermetic inchisa sau in cateva pungi bine legate la gura.

Astept cu nerabdare impresiile tale de dupa servirea tortului Pavlova :).


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Anca in iunie 17th, 2016

Buna,

Am facut Pavlova acum cativa ani si de atunci … sunt FAN. Este senzationala. Apreciez ca ai impartasit experienta ta si celorlalti, pentru ca, mie, personal, mi-a reusit abia dupa 3-4 incercari.
Merita sa incerci varianta cu un mousse de ciocolata in loc de frisca – este genial.

Cu mult drag,
Anca

Victoria in iunie 17th, 2016

Multumesc pentru sugestie, Anca! Cu siguranta voi incerca si aceasta varianta. Si la final tot fructe ar trebui sa folosesc?

Anca in iunie 19th, 2016

Buna, Victoria
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, am avut un program incarcat rau.
Mie mi-a placut la nebunie combinatia blat Pavlova – mousse de ciocolata – fructe de padure.
Merita incercat, pe cuvant.
Cu mult drag,
Anca

Victoria in iunie 19th, 2016

O sa incerc cu siguranta, Anca! Iti multumesc inca o data pentru sugestie, sunt convinsa ca este una care merita tot eforul :)

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii