Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

6 reguli de supravietuire intr-o bucatarie mica


1-exemplu mobilare si utilare bucatarie mica cu peninsula



Din pacate, multi dintre noi suntem nevoiti sa ne obisnuim cu ideea – daca n-am facut-o deja – ca bucataria pe care o avem este mica si ca nu avem cum sa o marim. Din fericire insa, respectand un mic si simplu set de reguli, putem observa ca nu este deloc greu sa supravietuim intr-un spatiu cu suprafata redusa.


1. Folosirea si optimizarea spatiului pe verticala

Chiar si atunci cand latimea peretilor din bucatarie ne obliga sa ne limitam la un numar foarte mic de dulapuri exista o solutie simpla: sa folosim cat mai eficient cu putinta spatiul vertical. Prima regula din setul prezentat in articolul de astazi spune sa proiectam corpuri superioare cat mai inalte, chiar pana in tavan.

Daca inaltimea obisnuita a dulapurilor suspendate oscileaza in jurul a 60-70 cm, in cazul mobilarii unei bucatarii de mici dimensiuni este indicat ca inaltimea corpurilor superioare sa fie mai mare de atat, putand ajunge si chiar depasi (in functie de inaltimea tavanelor, desigur) 100 cm. E drept ca rafturile din partea de sus vor fi foarte greu de accesat, insa acolo pot fi depozitate vase si ustensile folosite mai rar si doar la ocazii speciale.


2. Panouri perforate pentru organizarea vaselor si ustensilelor

O metoda mai putin obisnuita de organizare a vaselor si ustensilelor de gatit este montarea pe un perete liber a unui panou perforat ce se foloseste pentru organizarea uneltelor gospodaresti precum ciocanul, patentul, clestii si alte din aceasta categorie. Acest panou poate fi folosit pentru ordonarea la vedere a ustensilelor de gatit, pentru a le avea la indemana si pentru a elibera o parte din spatiul de depozitare din putinele dulapuri ale micutei tale bucatarii.

3. Aragazul sau plita cu doua ochiuri

Fie ca esti o persoana care gateste mult si des, fie ca aceasta activitate iti ocupa doar o mica parte din timpul liber, in cazul in care bucataria ta nu este una generoasa e bine sa renunti la electrocasnicele care ocupa prea mult spatiu. Primul pe lista este aragazul sau mai bine spus plita. Inainte de a lua la goana aceasta idee fa o pauza si gandeste-te cam cat de des ti se intampla sa folosesti toate cele patru ochiuri simlutan. Sunt aproape sigura ca raspunsul va fi „niciodata” sau „extrem de rar”.

Renunta la plita obisnuita in favoarea unui model cu unul sau cel mult doua ochiuri. Acesta iti va ocupa doar jumatate din spatiul pe care il ocupa in prezent aragazul, dandu-ti posibilitatea sa castigi cativa centimetri (putini si totusi atat de pretiosi intr-o bucatarie de mici dimensiuni) pe care ii vei putea redistribui pentru extinderea blatului de lucru.

Mai multe informatii utile vei gasi in articolul: Amenajarea unei bucatarii mici – detalii despre spatiu, mobilier si electrocasnice.

4. Suprafete cu dubla utilitate

Daca nu te incumeti sa renunti la plita ta cu patru ochiuri in favoarea uneia cu doua ochiuri, asa cum iti sugera regula de mai sus, incearca macar sa transformi jumatatea utilizata mai rar intr-un spatiu pe care sa-l poti folosi intr-un alt fel. De pilda, l-ai putea acoperi cu un tocator de lemn pe care sa-l folosesti in procesul de pregatire a alimentelor. Ai grija insa ca tocatorul cu pricina sa nu ia foc de la ochiurile vecine. Pastreaza distanta :)

Iti recomand sa citesti si: Mobilier pentru bucatarii mici – 16 exemple de proiectare ergonomica.

5. Chiuveta cu o singura cuva si fara picurator

O alta modalitate de a obtine mai mult spatiu de lucru este inlocuirea chiuvetei duble sau a celei cu picurator cu una compusa dintr-o singura cuva, patrata sau rotunda. Iar daca te intrebi unde mai poti scurge farfuriile, canile, paharele si tacamurile dupa spalare, raspunsul este simplu: asigura-te ca dulapul de deasupra chiuvetei este dotat cu rafturi si tavi speciale pentru scurgerea si ordonarea eficienta a vaselor. E drept ca tavile si oalele intra in alta categorie si va trebui sa te obisnuiesti sa le stergi imediat dupa spalare si sa le asezi la locul lor.

6. Ce faci cu frigiderul?

Fiind unul dintre cele mai voluminoase electrocasnice din gospodarie, frigiderul sau combina frigorifica ne complica si mai mult sarcina de amenajare a unei bucatarii de mici dimensiuni. De aceea daca spatiul disponibil este foarte, foarte limitat nu strica sa exilam frigiderul intr-o alta incapere din casa: pe hol de exemplu. Adesea, aceasta mutare ii prelungeste aparatului frigorific viata, deoarece pe hol nu se formeaza condens care poate duce la ruginirea lui si nici nu exista riscul supraincalzirii din cauza gatitului.

Citeste si: Cum alegi combina frigorifica pentru bucatarie, dar si: Unde montam frigiderul in bucatarie. Ghid practic.

Sursa foto: Homester


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii