Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cele mai comune 6 greseli in amenajarea bucatariei


1-tapet decoratv aplicat gresit pe peretele din dreptul blatului de lucru din bucatarie



Pentru ca renovarea bucatariei, ca de altfel a oricarui alt spatiu din casa, este un proces prea putin placut, e bine sa te asiguri ca nu vei gresi in decursul amenajarii ei. In acest fel te vei bucura vreme indelungata de un spatiu confortabil, frumos si practic si, nu in ultimul rand, vei face si o economie pe termen lung.


In continuare iti voi dezvalui care sunt cele mai des intalnite greseli in amenajarea bucatariei si cum le poti evita.

1. Finisaje nepotrivite pentru pereti

Inainte de a alege mobila si micile accesorii decorative pentru bucatarie trebuie sa te decizi asupra finisajelor cu care vei imbraca peretii si pardoseala. Din pacate, orbiti de frumusetea unor materiale, suntem adesea tentati sa le utilizam in amenajarea bucatariei, chiar daca informatiile de pe ambalaj specifica foarte clar ca nu este indicat sa le folosim in finisarea acestei incaperi.


Dintre materialele decorative destinate finisarii peretilor pe care e bine sa le eviti in amenajarea bucatariei voi aminti tapetul. Si totusi, acesta poate fi utilizat doar in decorul zonelor situate la distanta de plita/aragaz, chiuveta si blatul de lucru in general. Insa chiar si in aceste situatii ar fi indicat sa optezi pentru modelele ultralavabile si revopsibile sau chiar pentru cele din fibra de sticla sau vinil despre care poti afla mai multe de aici: Tapet decorativ pentru baie sau bucatarie.

Nu vei gresi alegand faianta, mozaicul, travertinul, piatra naturala, marmura, granitul, sticla securizata colorata sau imprimata digital, caramida aparenta, panourile decorative ce imita piatra naturala si multe dintre materialele amintite anterior si chiar lambriul, cu conditia ca acesta sa nu fie din lemn sau daca este totusi, sa te asiguri ca lemnul cu pricina este bine acoperit cu un lac care il va face impermeabil. De altfel, e bine sa supui la acelasi tratament si materiale precum caramida aparenta si piatra naturala: acopera-le cu cel putin un strat de lac menit sa le sigileze porii asa incat suprafetele placate in acest fel sa fie mai usor de curatat.

2. Pardoseala cu probleme

Da, te poti alege cu o pardoseala problematica daca vei alege sa o plachezi cu un material greu de curatat si care nu rezista unui trafic intens asa cum este cel din bucatarie. Vei gresi daca te vei zgarci si in locul unei gresii de calitate vei alege una ieftina a carei smalt se va ciobi cu usurinta atunci cand vei scapa pe jos un pahar. Vei gresi si daca in locul unui parchet laminat rezistent la umezeala sau a unuia conceput pentru zonele intens circulate vei alege unul subtire, de 6-8 mm grosime. Vei gresi si atunci cand vei cheltui o mica avere pe un parchet masiv din esenta pretioasa, deoarece vei constata in foarte scurt timp ca acest finisaj nu poate fi curatat cu substante chimice sau abrazive pe care le folosesti cu siguranta in curatarea suprafetelor din bucatarie.

Chiar si asa iti raman destul de multe variante din care poti alege: gresia de calitate, parchetul laminat de 10-12 mm grosime sau cel rezistent la umezeala, mozaicul, travertinul, marmura, rasinile epoxidice etc. Ideea este sa alegi un material care sa reziste tuturor socurilor la care stii ca risca sa fie supus in timp.

3. Absenta surselor de iluminat in zona de lucru

Montarea unui singur corp de iluminat in bucatarie, indiferent de suprafata acesteia, este o alta greseala frecvent intalnita in amenajarea acestei incaperi.

Oricat de puternica ar fi lumina degajata de plafoniera sau lustra montata in centrul tavanului din bucatarie este putin probabil sa fie suficienta pentru iluminarea eficienta a tuturor zonelor acestei incaperi. Si cum blatul de lucru este poate cea mai importanta arie de interes a bucatariei este extrem de important sa te asiguri ca il vei dota cu o sursa de iluminat. Poti alege sa mergi pe varianta spoturilor sau a benzii de iluminat led, ambele vor asigura iluminarea blatului de lucru daca vor fi montate dedesubtul dulapurilor superioare ale garniturii de mobilier.

Mai multe informatii pe aceasta tema gasesti in urmatoarele articole: Iluminatul intr-o bucatarie mica – idei si sfaturi si Iluminatul corect al bucatariei.

4. Montarea plitei sau a aragazului in fata ferestrei

De cativa ani a ajuns si la noi moda montarii chiuvetei de bucatarie sub fereastra, asa cum vedem in majoritatea filmelor americane. Din pacate, acest tip de configurare i-a inspirat gresit pe unii care au decis sa mearga chiar mai departe, alegand sa monteze in fata ferestrei nu chiuveta, ci plita de gatit sau aragazul. Care este problema nascuta ca urmare a acestei neinspirate decizii de amenajare? Aburirea si murdarirea constanta a geamului respectiv si imposibilitatea de a monta o hota de bucatarie.

In concluzie, plita se poate afla in apropierea ferestrei (intr-o laterala a acesteia), insa in niciun caz chiar in fata ei, spre deosebire de chiuveta care nu doar ca „da bine” in decor, ci mai si usureaza deseori neplacuta sarcina de spalare a vaselor datorita privelistii pe care o poti admira in acelasi timp.

5. Lipsa hotei de bucatarie

Alta greseala pe care o intalnim in multe dintre bucatariile actuale este lipsa unei hote de evacuare. Daca vrei sa previi raspandirea mirosurilor de mancare in intreaga casa, dar si sa previi deteriorarea rapida a mobilierului si celorlalte elemente din dotarea acestei incaperi, hota nu trebuie sa lipseasca din decor. O hota eficienta va evacua cu succes vaporii grasi degajati in timpul gatitului si se va dovedi a fi un aliat de nadejde in pastrarea suprafetelor din bucatarie mai usor de curatat, deoarece nu vor mai exista depuneri de grasime pe pereti, mobila etc.

Afla mai multe secrete despre acest aparat electrocasnic din urmatoarele articole: Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi hota de bucatarie si Cum alegi corect electrocasnicele pentru bucatarie – ghid practic.

6. Blat de lucru minuscul

Chiar si in bucatariile de mari dimensiuni se intampla sa se strecoare urmatoarea greseala de amenajare: proiectarea unui blat de lucru minuscul. Asa cum am spus si mai sus, blatul de lucru este poate cea mai importanta zona de activitate a unei bucatarii. In fond, principala destinatie a acestei incaperi este cea de preparare a mancarii, iar pentru a face acest lucru este nevoie de un spatiu pe care sa se poata desfasura intregul proces de pregatire si a alimentelor. Un blat de lucru prea mic iti va ingreuna aceasta sarcina, obligandu-te sa pierzi foarte mult timp debarasand zona de lucru in loc sa te concentrezi asupra gatitului propriu-zis.

Prin urmare, asigura-te ca mobila bucatariei tale va fi prevazuta nu doar cu suficiente spatii de depozitare, ci si cu un blat de lucru generos.

Sursa foto: Home&Living Decor


Share on Google+2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

Sanda in august 5th, 2016

Fara suparare, dar acestea nu imi par a fi bucatarii utilizate intens. Cel mult pentru incalzit semipreparate sau pentru gatit ocazional.

Victoria in august 5th, 2016

Nu tin sa te contrazic, Sanda, poate ca ai dreptate :) Bucatariile de mai sus pot fi folosite ocazional, asa cum ai spus, sau pot fi aranjate special pentru a fi fotografiate. Asa se procedeaza in domeniul amenajarilor interioare; cui i-ar face placere sa priveasca o bucatarie murdara sau cu blatul incarcat cu diverse vase si alimente? Curatenia si ordinea chiar au puterea sa schimbe radical aspectul unui spatiu :)

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii