Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Care sunt cele mai bune vase de gatit


set-de-vase-de-gatit-din-fonta



Fie ca gatim des, fie ca gatim mai rar, este important pentru sanatatea intregii familii sa folosim vase de gatit, despre care sa fim sigure ca nu dezvolta substante toxice cand sunt supuse la temperaturi mari, in interactiunea cu alimentele.


Conform spuselor specialistilor din domeniul alimentatiei cele mai sigure si sanatoase vase de gatit ar fi:

– Vasele din inox
Acestea sunt preferate de multa lume datorita rezistentei pe care o au in timp. Inoxul este un aliaj obtinut din otel, carbon si crom. Datorita cromului se curata usor si isi pastreaza aspectul placut, de vase noi, multi ani. In plus, vasele din inox sunt foarte sanatoase, alimentele nu-si schimba gustul si nici nu sunt alterate de compusii chimici rezultati prin supunerea vasului la temperaturi ridicate.

Totusi, vasele din inox au un dezavantaj: nu sunt foarte bune conducatoare de caldura, motiv pentru care ingredientele nu sunt preparate uniform; cele de la baza se pot lipi de vas si se pot arde. Specialistii au gasit, insa, solutia: au confectionat baza vaselor de gatit din inox cu interiorul din cupru sau aluminiu. Aceste materiale rezolva problema circulatiei uniforme a caldurii, insa cresc si pretul produselor.


Oricum vasele din inox merita un ban in plus, avand in vedere buna lor comportare in timp si, in special, proprietatea materialului de a nu dezvolta reactii chimice periculoase pentru sanatate cu unii compusi chimici ai ingredientelor folosite la gatit.

– Vasele de sticla

Sticla este considerata cel mai sanatos material de stocare al alimentelor. Ca urmare si vasele de gatit din sticla de yena sunt foarte bune pentru pregatirea termica a alimentelor, pentru ca nu interactioneaza nicicum cu alimentele ce urmeaza a fi preparate. In plus, vasele de sticla se curata usor, fiind mai mic pericolul pastrarii microbilor si bacteriilor.
Dezavantajul vaselor din sticla termorezistenta yena este ca nu pot fi folosite decat la cuptor, dar sa recunoastem ca mancarea pregatita la cuptor este mult mai gustoasa.

– Vasele emailate

Datorita pretului accesibil vasele emailate sunt foarte des intanite in bucatariile noastre. Atata timp cat emailul nu este degradat, aceste vase sunt foarte bune. Emailul este un material foarte sanatos, antibacterian, simplu de curatat si care nu intra in reactie cu alimentele. Vasele se pot folosi atat la prepararea mancarii la cuptor cat si direct pe flacara.

– Vasele de ceramica

Un material curat si sanatos este si ceramica. Aceste vase pot fi confectionate in totalitate din ceramica, dar pot fi numai smaltuite cu un strat de ceramica. Sunt ideale pentru preparatele ce au nevoie de cuptor.

Dezavantajul vaselor din ceramica este ca se pot deteriora usor; in cazul in care sunt numai smaltuite si mai sare smaltul pe ici pe colo, este recomandat sa nu le mai folositi.

– Vasele din fonta

Vasele din fonta au proprietatea de a se incalzi lent si de a pastra caldura pe timp indelungat. Sunt foarte potrivite pentru sobele pe lemne, dar pot fi folosite si la gatitul la cuptorul aragazului, in special pentru mancaruri ce necesita timp indelungat de preparare, la foc domol (de exemplu sarmalele).

Sunt foarte rezistente in timp, dar si dificil de manuit din cauza greutatii.

– Vasele de pamant

Dupa spusele unora sunt cele mai sanatoase vase de gatit. Se incalzesc usor, caldura patrunde uniform in ingrediente si mancarea preparata in vasele de pamant este foarte sanatoasa si gustoasa. Se pot folosi atat direct pe flacara, cat si la cuptor. Din pacate, se intalnesc din ce in ce mai rar in bucatariile moderne.

La final as vrea sa va spun de ce anume ar trebui sa va feriti:

– Vasele de aluminiu – cu toate ca sunt usoare si se incalzesc rapid, evitati vasele din aluminiu. Aluminiul este un metal toxic pentru creier (poate genera boala Alzheimer) si nu trebuie sa atinga ingredientele niciunui preparat alimentar.

– Teflonul – atat de mediatizat in reclame, se pare, conform ultimelor studii, ca poate contribui la aparitia cancerului, din cauza unui acid foarte periculos pentru sanatate (PFOA), folosit in confectionarea lui.

– Cuprul – poate provoca intoxicatii grave in interactiune cu unele alimente acide.

Sursa foto: Kitchen Edit


Share on Google+3Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii