Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum alegem o tigaie wok buna


preparare-mancare-in-tigaie-wok



Tigaia wok este acea tigaie cu peretii mai inalti si cu baza mai ingusta. Este folosita de multa vreme in China si in intreaga zona asiatica.


Avantajele gatitului la tigaia wok sunt multe: timpul de preparare al mancarii este scurt (4-5 minute), deoarece se foloseste focul cu flacara mare, mancarea este mult mai sanatoasa – se foloseste putin ulei, fundul vasului fiind ingust, legumele raman crocante, nu-si pierd valoarea nutritionala, iar carnea ramane frageda si suculenta. Conditia este sa fie toate taiate in fasii subtiri, pe care sa le amesteci tot timpul.

Iata ce caracteristici trebuie sa urmaresti la o tigaie wok pentru a face o alegere buna:

1. Materialul din care este confectionata


– Wok-ul din fonta este cel mai rezistent. Wok-ul din fonta nu are nevoie neaparat de flacara mare a plitei si poate fi folosit si la plitele electrice sau pe inductie (daca are mentionata in instructiunile de folosire aceasta posibilitate) si daca are fundul plat. Fonta se incalzeste mai greu, dar odata incalzita pastreaza caldura si se comporta ca si cum ar fi pe foc mare. Dezavantajele sunt greutatea mare si dificultatea in manevrare.

– Wok-ul din otel cu interior din fonta se recomanda in special pentru plitele electrice sau pentru cele cu inductie. Se incalzeste greu, dar pe parcurs nu necesita flacara mare, deoarece acumuleaza si pastreaza caldura.

– Wok-ul din teflon are avantajul ca este antiaderent, dar materialul nu este rezistent, se zgarie destul de usor, iar zgariat nu se recomanda a mai fi folosit.

– Wok-ul din aluminiu este avantajos datorita pretului si al faptului ca se incalzeste repede. Dar nu vi-l recomand din cauza ca aluminiul nu este sanatos si chiar daca vasul este captusit cu ceramica sau fonta, dupa ce se zgarie poate deveni toxic.

2. Dimensiunea vasului

Nu va sfatuiesc sa luati un wok prea mare, mancarea preparata in acest vas nu mai are farmec daca este reincalzita, se prepara foarte repede si se consuma cand e proaspata.

3. Atentie la sursa de caldura

Daca aveti in dotarea bucatariei aragaz sau plita pe gaz nu este nici o problema in alegerea wok-ului. In schimb la plita cu inductie nu se preteaza orice fel de material, e necesara achizitionarea unui vas special.

Sfatul specialistilor bucatari:

Ardeti tigaia wok inainte de prima folosire, astfel: se unge cu ulei si se coace 20 de minute la 250 de grade. Daca are maner de ebonita sau de lemn se va imbraca pentru protejare in prosop de bucatarie umed si folie de aluminiu. Pentru indepartarea mirosului de metal se va praji apoi o ceapa in putin ulei.

Sursa foto: Dapoer Lys


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Autor |

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii