Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Mancare din frunze de sfecla rosie – detoxifiere si vitaminizare


mancare-din-frunze-de-sfecla-rosie



Aceasta perioada este incarcata nu doar din punct de vedere emotional, ci si din cel al alimentatiei. Putini se pot lauda ca n-au exagerat cu deliciile de pe masa de Craciun. Indiferent din ce grup faci parte, o detoxifiere rapida cu mancare din frunze de sfecla rosie nu-ti va face rau, mai ales ca urmeaza alte cateva zile de abundenta culinara si nu numai.


Reteta pe care ti-o propun astazi este de origine mediteraneana. Grecii si italienii consuma sfecla rosie in intregime, nu doar radacina, asa cum se obisnuieste in tara noastra. Si bine fac. Frunzele pe care le aruncam in mod obisnuit sunt o sursa incredibila acid folic, magneziu, calciu, zinc, vitaminele A, B si C, cat despre fier, ei bine, frunzele si tulpinile acestei legume contin mai mult fier decat spanacul. Incredibil, nu-i asa? Aceste frunze, asadar, detoxifiaza si vitaminizeaza organismul, asa ca e pacat sa le aruncam.

Ingrediente necesare:

– frunzele si tulpinile a 6-8 sfecle rosii;
– o ceapa de dimensiuni medii;
– usturoi dupa gust (eu am pus o capatana intreaga);
– 2-3 linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui;
– 2 linguri de faina;
– o lamaie;
– sare.


Cum se prepara mancarea din frunze de sfecla rosie

Intr-o oala de mari dimensiuni se pune apa la fiert. Cand incepe sa fiarba se adauga o lingura de sare si apoi frunzele si tulpinile de sfecla rosie bine spalate. Se lasa la fiert aproximativ jumatate de ora, mai cu seama daca sunt mai mari si mai putin fragede. Dupa scurgerea celor 30 minute frunzele se scot cu o paleta intr-o strecuratoare si se lasa la racit, iar zeama in care au fiert se pastreaza.

Ceapa curatata si taiata solzisori se pune la calit intr-o oala impreuna cu cele 2-3 linguri de ulei. Dupa ce devine translucida se adauga peste ea si frunzele de sfecla rosie tocate marunt, dar nu pasate. Se completeaza cu o cana din zeama in care au fiert, se acopera cu un capac si se lasa sa bolboroseasca la foc mic pret de un sfert de ora. Apoi, se amesteca intr-un castron cele doua linguri de faina cu alte doua cani cu zeama si se toarna amestecul obtinut in oala de pe foc. Se adauga usturoiul curatat si tocat marunt sau dat prin presa, se potriveste de sare si se acreste cu lamaia curatata de coaja si taiata cuburi mici.

Asta e tot. Mancarea obtinuta se poate manca simpla, fiind excelenta mai cu seama in perioadele de post, dar si ca garnitura, alaturi de unul sau doua oua ochiuri sau o friptura. Te asigur ca dupa ce o vei gusta, nu vei mai arunca vreodata tulpinile si frunzele de sfecla rosie, iar atunci cand vei reusi sa faci rost de mai multe, le vei opari si le vei pastra in congelator. Parerea mea este ca aceasta mancare este mai gustoasa decat spanacul. Plus ca are si o culoare deosebita :)


Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone


Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii