Categorii
Utile

Agricultorul roman, incotro?

Preturile alimentelor in crestere


Asa cum spuneam, previziunile in legatura cu preturile alimentelor pentru urmatorul deceniu sunt tot mai sumbre, acestea urmand sa creasca la nivel mondial in medie cu pana la 30%.

Vestile imbucuratoare sunt izolate

Cu putin timp in urma in presa din Romania a facut mare valva povestea de succes a CAP-ului de la Curtici, nedesfiintat la revolutie, care acum face superprofit, are o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plăteşte asociaţilor anual câte 1500 de kilograme de grâu la hectar (record naţional) iar tractoriştilor la asigura castiguri de 2300 de euro pe lună în sezon.

Acum catva timp scriam despre proiectul inedit “Consumam produse romanesti”, o initiativa a Consiliului Judetean Constanta, in premiera nationala, care urmarea incurajarea locuitorilor si producatorilor agricoli ai judetului, de a se asocia si implica in cultivarea produselor romanesti, prin achizitionarea pentru acestia a solariilor.

Din pacate, exemplele sunt izolate. La acesta ora România are în jur de 10 milioane de hectare de teren arabil neutilizat, adica sol potrivit pentru producţie agricolă şi pentru păşunat. Terenurile arabile din Polonia, Ungaria şi Cehia,sunt mai ieftine decât cele din Europa de Vest, dar sunt de două ori mai scumpe decât terenurile româneşti.

Strainii vin sa ne cumpere terenul arabil

In aceste conditii străinii cumpără terenul arabil din România cu un preţ de aproximativ 2000 de euro/hectar, cu până la 40 de ori mai mic decât in orice altă zonă din Europa de Vest.
Investitori elvetieni, britanici sau italieni detin mii de hectare in Romania, se ocupa cu cresterea vitelor ( de provenienta nemteasca, spre exemplu), cu cultura graului, a pomilor fructiferi sau profita de solul sănătos al României pentru a creste diverse soiuri de culturi la standarde organice.

Si atunci imi pun intrebarea: agricultorul roman, incotro? In Spania la cules de capsuni?

Un răspuns la “Agricultorul roman, incotro?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *