Care sunt conditiile de mediu prielnice begoniei
Begonia este o planta careia ii place caldura; ideale pentru ea sunt temperaturile de 25 grade, ziua, si 14 grade, noaptea. Iarna, in perioada de repaus, 14-15 grade sunt suficiente. Ii place lumina, dar nu se simte bine sub razele soarelui. Nu suporta curentii de aer si nici mediul prea uscat.
Pamantul in care begonia se va dezvolta cel mai bine va fi un amestec de pamant de frunze, pamant de feriga, turba, mranita si nisip.
Cum inmultim begonia
Desigur, vom gasi in florarii o mare varietate de begonii. Dar cand avem o begonie de suflet si vrem sa o pastram, trebuie sa stim sa o inmultim. Nu e greu.
Begonia se inmulteste prin butasi de frunze sau de tulpina; butasii se pun in nisip, intr-o incapere calduroasa (minim 25 de grade) si cu umiditate mare. Peste 1-2 luni butasii vor deveni plante, pregatite de a fi plantate in ghivece, ghivece care nu trebuie sa fie mari la inceput. Pentru a ajunge la maturitate, plantei ii sunt necesare 11-12 luni.
Begonia se inmulteste si prin bulbi, sau bucati de bulb care au cel putin un mugure si care se pun direct in pamant, in aprilie, mai.
Un alt mod ar fi inmultirea prin lastari, care se tin in apa pana ce le apar radacini si frunze, dupa care se planteaza.
Ingrijirea begoniei
Cel mai important lucru in ingrijirea begoniei este asigurarea udarii corecte.
In primul rand, ghiveciul trebuie sa aiba orificii de scurgere a apei; pamantul nu trebuie sa fie imbibat, ci doar reavan, pentru ca altfel radacinile begoniei vor putrezi. Putem asterne in farfuria care sustine ghiveciul un strat de pietris, care va asigura o scurgere mai buna a apei din pamant.
Apa in exces poate provoca ingalbenirea frunzelor si stagnarea cresterii begoniei. Iarna se va uda mai rar. Vom feri frunzele in timpul udarii, pentru a evita patarea acestora.
Begonia de gradina sau begonia cerata
Begonia cerata este o planta perena cu flori rosii-roz sau roz-albe si frunze lucioase, care pot fi verzi, rosii, brun-rosiatice.
Begonia de gradina prefera solul umed, bogat in substante organice. Prefera locurile insorite, dar cresc si in locurile partial umbrite. Pentru a avea un aspect frumos le vom uda regulat si le vom tunde varfurile, pentru a le incuraja o crestere mai compacta.
Este o floare perfecta pentru a crea pete de culoare in gradina noastra, sau pentru a crea borduri naturale cu care sa incadram alte plante.
Iarna, aducem begonia cerata in casa. Se inmulteste prin butasi, care dupa cateva saptamani prind radacini. Primavara, taiem butasii, ii tinem in apa pana le dau radacinile si ii plantam direct in sol, in gradina, dar numai atunci cand putem fi siguri ca temperaturile nu vor mai scadea sub zero grade.
7 răspunsuri la “Begonia, inmultire si ingrijire”
eu am doua begonii cazatoare de ghiveci, le tin pe terasa dinspre nord, ele vor lumina dar nu vor soare, sunt inflorite toata vara, sunt superbe, le merge foarte bine
[…] In balcoanele scaldate de soare doar jumatate din zi putem planta begonii, petunii, galbenele, muscate, panselute, lobelia, margarete, verbina sau spornicul, pe care le vom […]
frumos material
F.util si f.frumos ca toate florile!
ce sa fac cu varfurile care au ramas de la caderea florilor?. le rup sau le las sa cada ele? astept raspuns .
Imi place foarte mult begonia.Am si eu begonia cu bulbi,au crescut frumos si mai am si begonia cu radacina(botasi),ii frumoasa dar nu ma prea pricep la intretinerea lor,e prima data ca am asa ceva.Am citit ca nu necesita apa multa(le ud odata pe saptamina cu apa de ploaie statuta,le ud in ghiveci nu pun apa in farfurie,cum e mai bine?)Va multumesc!
Begonia mea arata ca o planta cataratoare. Nu ma deranjeaza, chiar o iubesc foarte mult dar nu stiu ce sa fac?
Astazi arata asa:
anibeita1.blogspot.com/2018/09/23092018_23.html