Categorii
Gradina

Caprifoiul, culoare si parfum

caprifoi
Lonicera caprifolium, mai bine cunoscuta sub numele „caprifoi” sau „Mana Maicii Domnului” este o planta agatatoare, originara din indepartatele taramuri asiatice.


Frunzisul caprifoiului este verde tot timpul anului, iar din mai pana in septembrie e plin de flori albe si galbene cu un parfum puternic si foarte placut. Se poate modela usor prin tundere si de aceea este des intalnit in gradinile noastre ca planta ornamentala in gardurile vii sau in diverse amenajari, prin care, cu imaginatie, ne putem crea mici spatii de relaxare si umbra.

Mirosul puternic atrage albine, bondari si alte insecte, din aceasta cauza nu este indicat sa plantam caprifoiul in imediata apropiere a casei.

Cum inmultim caprifoiul

Inmultirea caprifoiului se face primavara sau toamna prin butasire sau marcotaj. Butasii se planteaza direct in pamant. Marcotajul este metoda de inmultire prin care o tulpina de planta se intinde pe pamant, se ingroapa o portiune (10-20 cm) din ea; de aici vor da radacinile pentru noua planta. Daca nu avem butasi putem planta seminte la inceputul primaverii.

Cum ingrijim caprifoiul

Caprifoiul nu este deloc pretentios. Creste repede, poate ajunge la 2-3 m inaltime, se dezvolta bine pe orice fel de sol, atat in zone insorite cat si in zone mai umbrite. Nu are nevoie de udare, decat in perioadele de seceta severa. Nu are nevoie nici de ingrasaminte, dar daca o facem, trebuie sa stim ca plusul de azot grabeste cresterea, dar scade numarul de flori.
Iarna nu necesita ingrijiri speciale, decat in cazul plantelor tinere, al caror sol e bine sa fie acoperit cu frunze uscate.
Daca apar daunatori vom pulveriza frunzele cu apa, sau vom apela la un acaricid.

Un răspuns la “Caprifoiul, culoare si parfum”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *