Categorii
Dictionar constructii / gradina

Ce sunt etrierii/etrierele

etrieri centura
Unul dintre primii termeni pe care ii auzim de la constructor este etrierul, cu pluralul: etriere. Majoritatea muncitorilor folosesc pluralul etrieri, asadar, il vom folosi si noi in continuare.


Ce sunt etrierii si la ce folosesc ei?

Etrierii sunt ramele, confectionate din fier, otel beton – OB37, cu grosime de 6 sau 8 mm (ø6 sau ø8), care imbraca barele de fier striat (PC52), pentru confectionarea stalpilor, centurilor, grinzilor, scarilor etc. Bineinteles ca etrierii pot fi confectionati si din fier striat (PC52). De la o constructie la alta, inginerul structurist decide materialul necesar.

etrieri stalpi
Doua sunt scopurile folosirii etrierilor la crearea armarilor.

– Distanteaza barele de fier striat. De aceea in proiectul casei vei regasii dimensiunile etrierilor, trecute separat pentru stalpi, centuri etc. Astfel barele longitudinale vor sta la o distanta fixa, pana la turnarea betonului.

– Asigura rezistenta armarii, numita si armare transversala.

La ce distanta se aseaza etrierii, intre ei, la o centura sau la un stalp?

Raspunsul la aceasta intrebare este, probabil, intotdeauna altul si difera de la o constructie la alta. Asemanarea observata de mine consta in faptul ca la capetele stalpului, etrierii sunt dispusi mai des, iar la centrul acestuia, sunt mai rari. Spre exemplu, in prima patrime a stalpului si in ultima, etrierii sunt asezati la 10 cm distanta, iar la jumatate, ei sunt asezati la 15-20 cm.

Confectionarea etrierilor se poate face fie manual, de catre muncitori, fie automat, cu o masina speciala de fasonat.

4 răspunsuri la “Ce sunt etrierii/etrierele”

vreau sa construiesc o anexa in spatele casei cu o latime de 3m si o lungime de10m am cumparat bca de 15\25cm si as fi interesat de cat sa fac etrierii pt stalpi si centuri va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *