Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Ce sunt etrierii/etrierele


etrieri centuraUnul dintre primii termeni pe care ii auzim de la constructor este etrierul, cu pluralul: etriere. Majoritatea muncitorilor folosesc pluralul etrieri, asadar, il vom folosi si noi in continuare.


Ce sunt etrierii si la ce folosesc ei?

Etrierii sunt ramele, confectionate din fier, otel beton – OB37, cu grosime de 6 sau 8 mm (ø6 sau ø8), care imbraca barele de fier striat (PC52), pentru confectionarea stalpilor, centurilor, grinzilor, scarilor etc. Bineinteles ca etrierii pot fi confectionati si din fier striat (PC52). De la o constructie la alta, inginerul structurist decide materialul necesar.

etrieri stalpi

Doua sunt scopurile folosirii etrierilor la crearea armarilor.


– Distanteaza barele de fier striat. De aceea in proiectul casei vei regasii dimensiunile etrierilor, trecute separat pentru stalpi, centuri etc. Astfel barele longitudinale vor sta la o distanta fixa, pana la turnarea betonului.

– Asigura rezistenta armarii, numita si armare transversala.

La ce distanta se aseaza etrierii, intre ei, la o centura sau la un stalp?

Raspunsul la aceasta intrebare este, probabil, intotdeauna altul si difera de la o constructie la alta. Asemanarea observata de mine consta in faptul ca la capetele stalpului, etrierii sunt dispusi mai des, iar la centrul acestuia, sunt mai rari. Spre exemplu, in prima patrime a stalpului si in ultima, etrierii sunt asezati la 10 cm distanta, iar la jumatate, ei sunt asezati la 15-20 cm.

Confectionarea etrierilor se poate face fie manual, de catre muncitori, fie automat, cu o masina speciala de fasonat.
Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , , ,

Autor |

Comentarii

cazan ion in iulie 13th, 2012

vreau sa construiesc o anexa in spatele casei cu o latime de 3m si o lungime de10m am cumparat bca de 15\25cm si as fi interesat de cat sa fac etrierii pt stalpi si centuri va multumesc.

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii