Compostul

Compostul este un ingrasamant natural obtinut prin descompunerea mai multor materii organice, deseuri biodegradabile din gospodarie, in anumite conditii de temperatura, umiditate si aerisire. Este benefic solului, deoarece, subsantele nutritive vegetale rezultate prin fermentare il imbogatesc si il fac sa devina mai afanat si mai fertil.


Dintre deseurile de bucatarie putem folosi pentru compost cojile si resturile de legume si fructe, cojile de oua, zatul de cafea, sedimentele de ceai.

Un rol foarte important il au si deseurile de vegetatie: frunzele cazute toamna, iarba cosita sau tunsa, crengutele adunate dupa taierea pomilor, florile uscate, plantele nedorite culese din razoare.


In cantitati mici se pot folosi si rumegus sau talas din lemn.

Nu depozitam in amestecul de compost carne sau produse din carne, paine, branza, oase, plante bolnave, cenusa, deseuri rezultate din aspirator, deseuri stradale.

Toate aceste resturi se vor depune pe o platforma special amenajata, situata intr-un loc mai retras din gradina si pe cat posibil umbrit. In aceasta varianta compostul trebuie amestecat la intervale mai lungi de timp (cateva luni) pentru aerisire.

O alta varianta ar fi achizitionarea din comert a unor recipiente destinate obtinerii compostului care, prin constructia lor, nu mai necesita amestecarea rezidurilor in vederea aerisirii.


4 comentarii la “Compostul”

  1. compostul se aseaza in doua tipuri de straturi
    straturi verzi (frunze, iarba) si straturi maro (fan, coji de oua, rumegus sau plante moarte). Aceste straturi trebuiesc amestecate pentru aerisire

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.