Categorii
Gradina

Craciunelul – cactusul Craciunului

craciunel
Craciunel, craciunita, cactusul Craciunului, cactusul crab sau homar, nu ma deranja, sunt denumiri ale unei singure plante, Schlumbergera, care face parte din familia cactusilor si care provine din padurile tropicale ale Braziliei.


Cum arata craciunelul
Poate atinge dimensiuni de 30-45 cm, are tulpinile formate din segmente plate de 4-5 cm despartite prin noduri, de unde se formeaza ramificatiile, dandu-i aspect apropiat de coroana unui copacel. In perioadele de inflorire tulpinile craciunelului se apleaca de greutatea florilor. Florile au aspect tubular, cu petalele dispuse in doua trepte si variat colorate: rosii, violet, portocalii, albe, aurii, sunt de o delicatete care te cucereste, iar culorile lor au o stralucire deosebita.

Cum ingrijim craciunelul
Nu este o floare pretentioasa. Necesita udare in tot timpul anului, mai abundent in timpul infloririi si mai putin in perioada de repaus, august – octombrie. Intre udari vom lasa pamantul sa se usuce. Eu nu folosesc apa luata imediat de la robinet, o depozitez in sticle si o folosesc dupa 1-2 zile. Periodic, putem stropi si frunzele, dar nu bobocii si florile.

Craciunelul sta foarte bine vara si afara, dar nu direct sub razele puternice ale soarelui, ci in locuri mai umbrite. Se muta in interior prin luna octombrie; temperatura scazuta este propice pentru imbobocire, iar caldura din interior grabeste inflorirea.

Cand incep sa ii apar bobocii, acestia fiind foarte fragili, craciunelul nu trebuie miscat din locul in care l-am amplasat, in zona special amenajata pentru flori; de aici ii provine si numele „nu ma deranja”.

Ii vom schimba pamantul si eventual, ghiveciul cu unul mai mare, primavara, la 1 an sau 2. Nu are nevoie in mod special de fertilizare, dar daca alegem un ingrasamant, acesta trebuie sa fie bogat in potasiu.

Inmultirea
E bine sa fie facuta spre sfarsitul verii. Craciunelul se inmulteste, prin butasi (segmente de tulpina). Rupem butasii, ii lasam cateva ore sa se cicatrizeze si apoi ii plantam direct in pamant.

Craciunelul este floarea pe care astept cu nerabdare sa o vad inflorita in sarbatorile iernii. Aceasta floare aduce o contributie deosebita la amenajarea casei in astfel de momente.
Anul acesta, am scos-o pe terasa prin luna aprilie, cand era, inca, destul de racoare. O data cu incalzirea vremii mi-a facut o surpriza enorma: privirea mi-a fost incantata de o multime de boboci, care mai tarziu au devenit un superb buchet de flori alb-crem cu striatii violete.
Admirati si voi craciunelul meu in fotografia atasata.

Un răspuns la “Craciunelul – cactusul Craciunului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *