Categorii
Gradina

Gardul viu, ornamental si practic

Gardul viu poate avea infinite aspecte atunci cand ne punem imaginatia la lucru; atat prin formele pe care le putem obtine prin plantare si tundere, cat si prin alegerea plantelor adecvate, pe care le gasim intr-o mare diversitate. In felul acesta gradina noastra va avea personalitate si va fi unica.


In functie de amplasarea casei si a gradinii, gardul viu poate avea numai rol ornamental, dar si un rol practic: ne poate feri de privirile indiscrete ale vecinilor, si de de poluarea strazii.

Exista tipuri de gard viu verde precum: dracila, cimisir, lemn-cainesc, tisa, tuia, iedera, carpen, sau gard viu cu flori precum: liliac, trandafir agatator, trandafir tufa, caprifoliu, zorele, iasomie, lamaita.

Inainte de plantare e necesar sa proiectam forma si dimensiunile gardului viu.
Cel mai bine e ca plantarea sa se faca toamna, sau primavara foarte devreme. Conform proiectului gandit, vom sapa un sant de aproximativ 40 cm adancime si de latimea pe care o dorim; vom aranja plantele uniform in el; vom acoperi cu grija radacinile, vom compacta pamantul si vom uda imediat. Vom mulci solul cu scoarta de copac maruntita, pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor.

La alegerea plantelor e bine sa tinem cont de faptul ca unele suporta mai usor taierile, altele nu, unele sunt mai sensibile la gazele de esapament, altele sunt mai rezistente, unele prefera locuri insorite, altele mai umbroase. De asemenea trebuie sa tinem cont si de marimea gradinii si de rolul gardului viu. Daca gradina este mai mica ne vom orienta spre un gard ornamental, nu prea inalt si nici prea lat, cu rol de separator, care sa puna in evidenta aranjamentele florale. Acesta va fi tuns cu o foarfeca speciala de 2 ori pe an, primavara si la inceputul toamnei.

In cazul gardurilor vii cu rol de protectie vom alege plante inalte, agatatoare, sau arbusti cu crestere libera, care nu necesita tundere periodica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *