Categorii
Gradina

Gazonul, insamantare si intretinere

gazon Un gazon natural, sanatos, verde si viguros da gradinii noastre un aspect placut si ingrijit. In acelasi timp, ne asigura un loc de recreere sau de joaca pentru copii.


Nu este greu de realizat, daca tinem cont de cateva lucruri.

In primul rand trebuie sa pregatim solul pentru plantarea semintelor. Incepem primavara, devreme. Sapam pamantul pentru a-l afana, il nivelam cu grebla pentru a nu se forma balti cu apa.
Alegem semintele de iarba in functie de amplasarea gradinii; daca gradina este insorita pe tot timpul zilei vom alege gazon rezistent la soare, dar exista si gazon pentru zone umbroase.

Urmeaza semanatul. Stropim terenul, imprastiem semintele cat mai uniform. Apoi tasam usor, sau presaram un strat subtire de nisip, pentru ca semintele de iarba sa nu fie imprastiate de vant. Dupa semanare vom uda abundent, nu prin jet, ci prin stropire. Vom uda zilnic, dimineata devreme, sau seara timp de 3-4 saptamani. Solul trebuie sa fie umed tot timpul, de la semanare si in timpul rasaririi. In functie de tipul gazonului vom zari primele fire de iarba dupa 7-15 zile. Unde au ramas goluri putem semana din nou alte seminte. Exista si masini speciale pentru insamantat.

gazon-iarbaGazonul nostru a crescut, acum trebuie intretinut, adica tuns, curatat, udat si, daca e nevoie fertilizat. Primul tuns e bine sa-l facem cand iarba a depasit 8-10 cm. Iarba tunsa o vom indeparta cu o grebla speciala, daca nu avem o masina de tuns cu colector. La primul tuns vom taia mai mult varfurile si la urmatoarele 2-3 la fel. Abia dupa ce iarba se va indesi o vom tunde mai de jos. Vom tunde gazonul periodic, pentru ca astfel ii vom da un aspect sanatos. Dupa tuns vom curata intotdeauna resturile pentru a nu-l sufoca.

Vom uda gazonul de doua ori pe saptamana, in perioadele foarte calde si o data pe saptamana in perioadele normale de temperatura. Intotdeauna il vom uda pe racoare, dimineata sau seara si nu vom face economie la apa, mai bine abundent si rar, decat putin si des. Apa trebuie sa ajunga la radacina.

Daca vrem sa fertilizam gazonul trebuie sa tinem cont de solul pe care il avem si de tipul de gazon ales si sa urmam instructiunile date de furnizor. Vom imprastia ingrasamantul la 2-3 zile de la tunsul ierbii, pe pamant uscat si apoi vom uda din abundenta. Ingrasamantul va trebui sa contina azot, fosfor si potasiu. Daca vom face fertilizarea spre sfarsitul toamnei, ii vom da rezistenta pe timpul iernii si ne vom bucura in primavara de un gazon sanatos, frumos si des.

O scarificare a gazonului imbatranit, o data pe an, prin luna februarie, ajuta la regenerarea acestuia.

2 răspunsuri la “Gazonul, insamantare si intretinere”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *