Categorii
Casa pas cu pas

Proiectul casei (proiectul tehnic)

schita proiect casa


Proiectul casei este poate cel mai important pas in constructia unei case. Asta auzeam inainte de a decide sa imi fac o casa, iar cand deja m-am apucat, am inteles ca este cat se poate de adevarat.

Este foarte important pentru constructor, deoarece fara proiect ar lucra „dupa ureche”, in plus conteaza si in relatia dintre tine (viitor proprietar) si seful lucrarii.
De ce spun asta? Exista momente, pe parcursul lucrarii, in care constructorul „ar da putin rasol” si ar sari mici etape pe care le considera neimportante, vrand sa termine mai repede lucrarea. In general, constructorii se angajeaza in mai multe lucrari, luate in paralel, motivul fiind evident. Daca tu, viitor proprietar, ai proiectul, l-ai citit si l-ai inteles, atunci pasii nu vor fi sariti. Mai poti angaja separat un diriginte de santier, caz in care el ar verifica daca ridicarea constructiei se face exact dupa proiect.

Exista cateva siteuri unde pot fi gasite proiecte de case. In general incomplete, in varianta gratuita. La un proiect complet ar trebui sa lucreze un proiectant arhitect plus alti ingineri, iar partile de baza ale proiectului sunt arhitectura, structura, rezistenta si instalatiile (termice, electrice, sanitare). Vei regasi in proiect termeni tehnici greu de inteles, pe care insa ii vei gasi aici, in casadex.ro

Cum alegi proiectul?

Simplu 🙂

Pasul 1:
Te gandesti si eventual discuti cu cei din familie. Ce anume vrei/vreti? Cate camere, cu etaj sau fara, mansardat sau nemansardat, living, loc de luat masa, o baie sau fiecare etaj cu baia lui etc.

La un moment dat esti hotarat si stii ce vrei:
– parter: living, bucatarie, baie, hol, terasa
– etaj mansardat: 3 camere, o baie, doua balcoane (terase)

Pasul 2:
Cauti pe net proiecte/schite de case care se incadreaza dorintelor tale, alegi una, o printezi si mergi cu ea la arhitectul care va face proiectul. De acolo el stie ce are de facut.
Foarte probabil este sa nu gasesti exact ce iti doresti, deci pentru eventualele modificari discuti direct cu arhitectul.

Din punctul meu de vedere, foarte importanta este pozitionarea casei fata de rasaritul soarelui.
Placerea mea, spre exemplu, este ca razele soarelui sa ma trezeasca dimineata. Beciul trebuie sa fie la nord. Voi scrie un articol separat (cu foto) despre pozitionarea casei, in curand 🙂

In cazul meu, dupa ce am cautat zeci de proiecte pe net, am ajuns la un amic care avea o casa exact de dimensiunile dorite de mine si o compartimentare foarte ok. Mi-a dat proiectul, pe care l-am dus la arhitect, i-am spus ce modificari doresc si totul a fost simplu.

In baza proiectului tehnic se va putea ridica autorizatia de constructie. Odata primita autorizatia, nu iti ramane sa spui decat: „Let’s do it!”

10 răspunsuri la “Proiectul casei (proiectul tehnic)”

Ar fi bine sa ne spui cam ce configuratie are casa ta;… si cat te-a costat proiectul. Cum ai ales proiectantul?

Salut Secuiu. Pe proiectant mi l-a gasit tata. Printr-un fost coleg de liceu.
Voi adauga poze cu proiectul si evident si cu casa 🙂

In articolul d-voastra, „partile de baza ale proiectului sunt arhitectura, structura, rezistenta si instalatiile „, structura e acelasi lucru cu rezistenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *