Categorii
Utile

Un alt mod de calcul al nivelului de trai

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a lansat de curand o noua metoda de evaluare a nivelului de trai, folosind un indicator ce permite compararea nivelului de trai printr-o procedura mai complexa decat cea utilizata in prezent avand ca baza PIB-ul.


Matematic, indicele se calculeaza prin „amestecarea” a 11 criterii, fiecare componenta incluzand subdiviziuni. Pana acum au existat numeroase tentative de a re-formula calculele privind nivelul de trai, cea mai recenta initiativa fiind cea a laureatului Nobel Joseph Stiglitz.

Se stie ca PIB-ul nu cuprinde munca la negru, munca neplatita (plimbarea cainilor, spalatul rufelor etc- munci pentru care daca nu le-ai face tu, ar trebui sa platesti) s.a. De asemenea, din punct de vedere al includerii in PIB, sa iti ingrijesti parintele bolnav la pat e cu totul altceva decat daca aceasta munca o face un medic dintr-un spital.

Cele 11 componente sunt – locuinta, comunitate, educatie, mediu, guvernanta, sanatate, satisfactie, siguranta, venit, locuri de munca si echilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *