Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Un alt mod de calcul al nivelului de trai


Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a lansat de curand o noua metoda de evaluare a nivelului de trai, folosind un indicator ce permite compararea nivelului de trai printr-o procedura mai complexa decat cea utilizata in prezent avand ca baza PIB-ul.


Matematic, indicele se calculeaza prin „amestecarea” a 11 criterii, fiecare componenta incluzand subdiviziuni. Pana acum au existat numeroase tentative de a re-formula calculele privind nivelul de trai, cea mai recenta initiativa fiind cea a laureatului Nobel Joseph Stiglitz.

Se stie ca PIB-ul nu cuprinde munca la negru, munca neplatita (plimbarea cainilor, spalatul rufelor etc- munci pentru care daca nu le-ai face tu, ar trebui sa platesti) s.a. De asemenea, din punct de vedere al includerii in PIB, sa iti ingrijesti parintele bolnav la pat e cu totul altceva decat daca aceasta munca o face un medic dintr-un spital.

Cele 11 componente sunt – locuinta, comunitate, educatie, mediu, guvernanta, sanatate, satisfactie, siguranta, venit, locuri de munca si echilibru.

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , ,

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii