Categorii
Casa pas cu pas

Vreau teren de casa. Cum aleg zona? De ce trebuie sa tin cont cand aleg un teren?

casa de vacantaUnde imi cumpar terenul?Cand esti hotarat sa iti faci o casa, prima intrebare la care trebuie sa gasesti raspunsul este: „unde va fi terenul de casa?” Exista mai multi factori care influenteaza alegerea terenului pentru casa ta. Sa vedem care ar putea fi acestia:


– Va fi casa de vacanta sau vei locui constant in ea?

Foarte important este scopul pentru care construiesti casa. Daca va fi o casa de vacanta, va prima in decizia ta peisajul (munte, mare, padure etc)

Daca iti vei face o casa in care te vei muta „definitiv”, cel mai important lucru va fi, probabil, distanta fata de locul de munca, sau cel putin fata de orasul in care lucrezi. Am prieteni care fac naveta, zilnic, doua ore la dus, doua ore la intoarcere, iar in week-end dorm de vineri seara pana duminica 🙂 Fa un calcul, ce inseamna 4 ore zilnic, in masina, 365 de zile pe an. 1000 de ore in masina; si am scazut week-endurile. 41 de zile din an, practic, le petreci in masina.

– Vrei casa in oras sau in afara orasului?

Aici decizia ar trebui sa fie simpla. Preferi aglomeratia/agitatia sau vrei liniste, aer curat si mai mult spatiu.

„Bariera” distantelor.
Mi-am facut casa la 15 km distanta de primul oras si multi m-au intrebat de ce la o distanta atat de mare. Drumul pana acasa este asfaltat pe o portiune de 13 km, dupa care 2 km drumul este pietruit. Fac aproximativ 20 de minute pana in oras pe o sosea prin padure. Cand lucram in Bucuresti, ajungeam la job in 45 de minute, iar viteza medie era de 10 km/h. Probabil ca distanta era mai mica, dar la ce ma ajuta? 🙂

Ar fi indicat cand alegi un teren sa te gandesti in perspectiva. O gradinita, o scoala, un spital sau pompierii ar trebui sa fie undeva destul de aproape.

– Cat de mare sa fie terenul?

Cu cat terenul este mai mare, cu atat mai mult va fi de munca pentru intretinerea lui. Depinde si ce ai de gand in continuare. Probabil ca daca iti doresti o micuta ferma (vaca, porc, pasari etc), 4-5000 de mp nu vor fi multi, altfel, pentru o gradina cocheta, un balansoar si un foisor, 1000 de mp cred ca sunt de ajuns.
Din punctul meu de vedere, un teren trebuie sa aiba o deschidere de minim 20 m (latimea la strada).

– Vecinii

Cand imi cautam teren pentru casa imi facusem o lista cu conditiile necesare. Printre primele a fost sa am vecini ok.
Degeaba vei vedea Piatra Craiului sau Marea din terasa casei, daca vecinul tau va asculta zilnic muzica cu volumul la maxim sau daca te va trezi trenul in fiecare noapte la ora 3:00 AM si parca nici cimitirul nu iti doresti sa il vezi de la fereastra.

– Utilitati

Ai toate utilitatile langa terenul pe care te-ai decis sa il cumperi? Daca nu, trebuie sa stii ca aducera lor in curte vor urca simtitor costurile.

– Pretul terenului pe metru patrat

Banii vorbesc, sa nu uitam. Multi vrem o casa pe plaja, in Tenerife, insa ne permitem 500 mp acolo? Daca esti Dinu Patriciu si citesti aceste randuri, e clar ca nu ai nimerit unde trebuia. (oare cat e mp in acea zona?)
Preturile difera mult fata de alti ani, ce e clar insa, e ca in oras vei plati mai mult pe metru patrat. Oare merita?

Este importanta discutia cu membrii familiei. Numai voi stiti cel mai bine ce anume va doriti.

Despre casa la tara, avantaje si dezavantaje, voi incerca sa scriu cat de curand, un articol separat.

8 răspunsuri la “Vreau teren de casa. Cum aleg zona? De ce trebuie sa tin cont cand aleg un teren?”

Cand achizitionezi un teren pentru a-ti construi o casa pe el e bine sa tii cont de situatia lui juridica. Adica sa ai in vedere ca actele lui originale sa fie corecte (consulta un avocat sau un notar), sa nu existe litigii in familia vanzatorului, sa verifici dosarul cadastral al terenului respectiv. Ai grija ca terenul sa fie intravilan, daca este in circuitul agricol vei fi nevoit sa platesti o taxa suplimentara pentru a-ti putea construi casa acolo.
Si ca un sfat: e necesara o latime a terenului de cel putin 12 m pentru a construi casa, daca ai o latime mai mica vei fi nevoit sa construiesti casa cu un perete pe hotarul terenului, case pe calcan, cum se spune.

Pentru cei ce doresc sa cumpere un teren,atentie mare la acte,nu acceptati notar propus de vinzator,terenul trebuie sa fie scos din circuitul agricol,gradinita,scoala,piata,trebuie sa fie cit mai aproape,nu cumparati terenuri in apropiere de antenele acelea mari parabolice, sunt foarte daunatoare pentru sanatate ,verificati si ce vecini aveti,este foarte important acest lucru,mijloc de transport in zona,

buna ,si eu vreau sa ridic o casuta pe 80mp doar pe parter,2 dormitoare,un living o bucatarie,o baie si o camara,si asi dori sa stiu cat mar costa la rosu si la cheie.va rog sa imi dati cateva detalii.va multumesc.

Buna ziua,

Am un teren intravilan de vanzare in Vulcana de Sus judetul Dambovita pretabil la casa de vacanta, 3818mp, deschidere 25ml. Terenul este usor in panta alternand cu platouri, zona deosebita. Utilitati: curent electric, apa la hotar, gaze naturale in apropiere. Acte complete, cadastru, intabulare, unic proprietar. Tel: 0722502121

Am şi eu 3000 metri pătrati, 2000 cu livadă şi 1000 pentru construit o casă. Se află în zonă viticolă în comuna Popeşti judetul Vrancea. Zona este de deal, viticolă, neinundabilă. Solicit 12.000 euro negociabil. rel la tel 0764.111.904

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *