Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Armarea si turnarea placii, peste parter


armatura placaDiscutam acum despre placa dintre parter si mansarda. Dupa finalizarea zidariei parterului, urmeaza o alta etapa importanta in constructia casei tale, turnarea placii.


Pasii sunt: cofrarea, armarea (fierul beton) si turnarea.

Mai jos poti vedea cateva poze cu placa cofrata si armata, inainte de turnarea betonului.

Teoretic, nu sunt foarte multe de spus aici, poate doar ca meseriasii trebuie sa lucreze cu grija si sa respecte proiectul. Sunt foarte importante, de exemplu, lungimile calaretilor (care difera de la o camera la alta, in functie de suprafetele acestora) sau distantele dintre barele de otel care formeaza plasele de armare.


Un detaliu bine de stiut ar fi faptul ca, in functie de dimensiunile ferestrelor si usilor, buiandrugii pot fi turnati odata cu placa. Asa s-a intamplat si in cazul meu.
De ce s-a ales aceasta varianta? Intre buiandrugi si centuri (centurile de deasupra parterului) ar mai fi intrat un singur rand de caramida. Acel rand a fost armat si el cu fier beton, iar la turnare a intrat beton si in zona dintre buiandrugi si centuri.

Distantierii sau caprele.
Pot fi vazuti in pozele adaugate. Ei tin armatura la distante optime fata de cofrajul placii, iar betonul va „imbraca” cu aproximativ 2,5 cm calaretii.

Pana la turnarea betonului se aseaza tevile pentru instalatia de curent (le poti observa intr-una din imagini).

Sarma de fierar. Este folosita pentru legarea fierului beton.

Dupa ce placa a fost turnata, in functie si de caldura de afara, ea va trebui udata periodic, cateva zile, altfel pot aparea fisuri. Ideal ar fi ca o perioada de minim 21 de zile, pe placa sa nu fie continuate lucrarile de constructie sau sa se depoziteze materiale (caramida pentru etaj etc). Dirigintele de santier iti va spune cand vei putea sa reincepi.

Ce ai acum de facut? Sa te bucuri de pasul la care ai ajuns si sa iei o pauza. Sa astepti ca betonul turnat sa ajunga la maturitate si bineinteles, urmatorul articol din casadex.ro, care iti va prezenta zidaria etajului (mansardei) :)

Ai nevoie de o firma de constructii care sa iti ridice casa la rosu sau sa se ocupe de finisaje? Contacteaza-ne la adresa andrei@casadex.ro
Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , , , , , , ,

Autor |

Comentarii

mesteru in iulie 6th, 2011

e mare placa. ai turnat betonul cu pompa?

Andrei in iulie 6th, 2011

da mesteru. turnarea placii s-a facut cu pompa

Ioana Manole in iulie 19th, 2011

Placa ca placa, dar cu soclul cum ramane?

Andrei in iulie 19th, 2011

soclul face parte din finisaje, Ioana :)
voi scrie si despre el :)

Erikamaria in august 6th, 2011

Ce fier ai folosit pc de cat ?
Si eu torn placa peste cateva zile si am pc de 8 di 10 in 10 cm + o grinda ascunda ca de pod cu pc de 22 . Crezi ca e bine ?

Andrei in august 6th, 2011

Buna Erikamaria
in placa s-a bagat pc52 de 10 si de 8, formandu-se plase cu ochiuri la diferite latimi, cum se poate vedea in poze. Nu iti pot spune ce fier trebuie bagat in casa ta, la placa, doar inginerul structurist poate spune. Poti gasi in proiectul casei, exact ce fier este necesar. Distanta intre bare si grosimea barelor de pc este stabilita din faza de proiect.
Calaretii la fel. Au lungimi si grosimi diferite si se pun la anumite distante, ca si barele, in functie de deschiderile camerelor (in cazul meu distantele intre bare au fost in unele locuri de 8 cm, in altele de 10.
Inca o data: depinde de proiectul casei tale

alexandru in februarie 23rd, 2012

placa peste parter este f importanta, grosimea acesteia este cuprinsa intre 14 si 16 cm…obligatoriu B250 armat…mare atentie la stalpi si la vibrarea placii….

geo in iulie 29th, 2012

vreau si eu o parere cu referire la o hazna de 2m-2m si 2 adancime.am zidit din boltari,iar la placa am pus fier atat de2o cat si fier de 12,pus cu o aproximatie din 30 in 30 cm,iar peste aceste bare am pus o plasa de buzau legata cu sarma.intrebarea mea ar fi dc atuncu cand voi decofra va exista vre-un pericol pe care eu nu l-am luat in calcu?.atept un sfat rapid de la un maistru constructor

Sova Valerika in septembrie 23rd, 2012

As vrea sa stiu cat ma poate azunge o casa de costruit in rosu, interato(garaj,beci)77mp, parter 120mp, mansarda 83mp cu acoperis cu tabla linda. Raspundeti pe e-mail. Multumesc.

claudiu in ianuarie 20th, 2013

Buna ziua as vrea sa construiesc o casa de 11m pe 14m intern cu subsol total cat toata casa. Eu as vrea sa construesc prima structura casei deci fundatie, pereti subsol, placa, stalpi si iar placa, este necesar ca placa sa fie asezata pe pereti pt ca eu vreau sa fac zidul exterior al casei din caramida aparenta rustic grosime 6cm grosime 12 latime si 24 lungime.
Trebuie numai decat colegata placa cu pereti????? MULTUMESC ANTICIPAT

alexandru_maistru constructor in ianuarie 21st, 2013

Pt. dl Claudiu…….sa inteleg ca nu aveti un proiect pana la aceasta ora….atentie la subsol, un subsol pe toata suprafata casei este greu de executat si de constructorii cu experienta……alegeti un constructor cu experienta si mergeti la arhitect impreuna si purtati discutii si cu inginerul de rezistenta….obligatoriu in aceasta situatie faceti studio GEO….apoi alegeti obligatoriu o caramida portanta. se poate si pe cadre de beton si ulterior sa faceti zidaria….apoi caramida rustica …va mai astept si cu alte intrebari …..

claudiu in ianuarie 21st, 2013

va multumesc deci se poate executa prima structura casei subsol placa stalpi si acoperisul la chieie si dupaia ma pot apuca de pereti perimetrali cu caramida plina rustic 6.12.24 cm o mana de tencuiala izolazie neopor de 10 . dupaia un zid de phorotherm de 20cm mai am o alta intrebare in cazul meu cam cat de groasa ar fi trebuit sa fie placa peste subsol si placa peste partier va multumesc anticipat

dan in august 18th, 2013

buna ziua tuturor!va rog sa mi datzi un sfat daca avetzi placerea!dupa turnarea placii peste parter cat trebuie sa astept pentru a depozita paletii de BCA pe ea si a incepe zidaria in sus,constructorul este un om cu experientza dar vrea sa inainteze lucrarea dupa 3, 4 zile de la turnarea placii!!ce parere avetzi

marius in septembrie 15th, 2013

buna ziua! as dori sa va pun o intrebare referitoare la casa mea. am o casa de vreo 30 de ani construita cu caramida plina. zidurile sunt groase, aproximativ de 50 de cm si as dori sa imi fac etaj peste parter. problema e ca zidurile nu au stalpi. s-ar putea daca as demola tavanul din lemn sa il inlocuiesc cu planseu de beton, turnam centuri noi si sa prind stalpi in centuri si planseu doar la zidaria de la etaj?
nu sunt in domeniu si mi-ar fi de folos orice parere. multumesc!

casatamultvisata in septembrie 16th, 2013

Buna dl. Marius.
Da, se poate realiza etajarea. Se poate face o etajare „usoara” sau normala, in functie de dorinta dvs. si de buget.
Pentru detalii, informatii va rugam sa ne contactati, va putem ajuta cu : proiectarea – avizarea – autorizarea si executia. Telefoane: 0742756576, 0767954857, E-mail: office@casatamultvisata.ro , casatamultvisata@yahoo.com, Multumim

daniel in iulie 13th, 2014

buna ziua,, o intrebare.La un living de 5.30m pe 8m este necesar stalp de beton daca fac grinda din beton?

Mihai Lazar in iulie 13th, 2014

Buna ziua domnul Daniel,
Depinde de cine face grinda,cum o armeaza,ce fier se baga in grinda,clasa beton,
parerea mea este sa consultati un specialist inginer de structura,altfel va asumati responsabilitatea.
Cu stima
Mihai Lazar

cristi in martie 30th, 2016

Tuburi de current prin placa? Eronat !!!

Tuburile de orice fel (current, etc) NU se trag prin placa – este o greseala monumentala si afecteaza rezistenta placii, ele se trag prin sapa sau pereti.

Daniel in mai 5th, 2016

Serios Cristi? Înseamnă că toate blocurile din România au rezistenta afectata? Esti SIGUR DE CE SCRII???

Marcel in mai 9th, 2016

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. De 2 saptamani s-a inceput lucrul la casa mea, si sambata s-a turnat placa peste parter. Problema este ca in timp ce se turna a doua cifa, a inceput o ploaie torentiala, cu gheata, si normal oamenii s-au oprit din turnat. Dupa aproximativ 1 ora (de poaie), s-a continuat cu turnatul betonului din a 2-a cifa…s-a adaugat beton in anumite portiuni unde a fost turnata prima cifa, si s-a turnat si in locurile in care nu era turnat din prima.
Acum, problema mea este ca nu stiu daca faptul ca a plouat torential, aproximativ o ora, si placa nu a fost acoperita pe durata ploii, afecteaza in vreun fel sau altul rezistanta placii, nu ma pricep, nu sunt in domeniu, stiu doar ca constructorul m-a asigurat ca nu sunt probleme…insa, nu sunt deloc impacat, deoarece, pe laterale, in anumite locuri, se vad pietricelele din beton…si nu stiu ce sa cred…de asemenea la imbinatura, intre unde s-a terminat prima cifa, si a venit cu a 2-a cifa se vede o diferenta, ca si cum betonul nu este legat intre el…pot trimite o poza pe mail daca e cazul…
V-as fi recunoscator pentru un raspuns.
Multumesc anticipat.

Sorina in iunie 23rd, 2016

Casa pe care o ridicăm are demisol cu camera, baie si bucătărie (1.50 în pământ ) şi parter cu 3 dormitoare, bucătarie si 2 băi. Intrebarea mea este legată de fosa septică , la ce adâncime faţă de punctul 0 trebuie construită. Din studiul Geo a reiesit că pânza freatică e la 4-5 metri. Soţul meu s-a gandit la varianta fosa zidită din boltari. Spaţiul din faţa casei , unde a fost prevăzută în proiect , este de aproximativ 5/6m (5 metri între casă si gardul de la drum şi 6 metri de la scări până la gardul vecinului).Ajunge acest spatiu pentru fosa septică în varianta asta, sau va trebui să caut altă soluţie, ori pentru spatiu ori pentru varianta de fosă? Multumesc

toni gherghe in iulie 16th, 2016

multumim ptru orice informatie ne ajuta fff mult ..eu sant fff multumit ptru orice consultatie gasesc un raspuns la d.voastra

Remus in septembrie 2nd, 2016

Buna ziu as vrea sami fac o casa cu o marime de 100 m patrati vreau 2 dormitoare living bucatarie bae si un hol nu leam compartimentat ce pret mar duce fundatia cu fier cu tot la ridicare as vrea sa fac pereti din caramida si interiorul lemn ce parere aveti eventual si o mansarda multumesc

George in septembrie 16th, 2016

Intrebare: centurile de ce nu sunt puse deasupra zidului de caramida?

Daniel in septembrie 16th, 2016

Marcel, când se toarnă beton, nu se fac întreruperi. Ce fac suedezii când ploua? Nu mai toarnă beton? De obicei își iau cu ei pelerine și căști.
În cazul în care se întrerupe turnarea, zona de contact a straturilor de beton se „înțeapă” cu vibratorul pentru a facilita „legarea” straturilor de beton. Ce s-a întâmplat la tine la placa se numeste buleală. Adică o lucrare facuta de mântuială. La placa peste parter o mai scalzi. Dacă e placa peste etaj, e de rău. Spor si aviz amatorilor.
Pfff.

Daniel in septembrie 16th, 2016

Marcel, defectul se numeste cold joint. Acum am recitit povestea și fiind peste parter, nu ar fi asa de tragic decât dacă nu ai bătătorit bine umplutura din elevatie.
Nu uita ca normal, înseamnă să NU întrerupi turnarea. Nu înseamnă că dacă plouă, normal, oprim turnarea! S-au inventat pentru asta, pelerine de ploaie și prelate. Spor!

petrisor in noiembrie 17th, 2016

Sub placa de fundatie vreau sa pun folie si polistiren extrudat (de 5). Ce se pune intai, folia sau extrudatul?

Dany in aprilie 9th, 2017

Fac case la roșu

Eugen in decembrie 14th, 2017

Am cumparat o casa veche caramida si pare ca tb consolidata partial. Casa are centuri peste parter si deasupra peste centuri mansarda lemn cu pod.
Mi-a spus un proiectant ca acum legea ii obliga sa faca proiect doar cu placa de beton si pt asta ar tb sa imi dea jos mansarda si podul sa toarne placa. Nu exista alta solutie tehnica decat sa imi darame mansarda? Nu se pot pune stalpi la unterior legati de centurile existente? Stiu ca in cazul monumentelor istorice nu se darama la consolidare ca sa se faca la loc.Multumesc!

Ion in iulie 5th, 2018

Buna are cineva o idé cum se poate consolida o placa de beton fara a Turna stîlp in mijlocul livingului a cedat un pic la mijloc astept pareri sau videoclip multumesc

Linkuri

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii