Categorii
Gradina

Cala (Zantedeschia aethiopiea)

cala in ghiveci

Cala este o floare originara din Africa de Sud, descoperita de un botanist italian, Zantedeschi Francesco.
Este o floare care poate fi plantata atat in gradina, cat si in ghiveci. Eu am incercat ambele variante si pot spune ca este o floare minunata, indiferent de locatie. In ceea ce priveste ingrijirea, nu este un lucru chiar usor, fiind o floare destul de pretentioasa, care nu prefera lumina puternica, dar nici umbra totala. Asa ca, in momentul plantarii in gradina trebuie gasita pozitia optima. Eu am avut norocul sa o plantez mai intai in glastra si am vazut ca este o floare care prefera umbra, astfel incat pentru cea din gradina m-am orientat corespunzator.


Se planteaza bulbii (cumparati din magazinele de specialitate) in lunile aprilie-mai, care vor inflori cam la 2 luni dupa plantare. Pamantul trebuie sa fie in permanenta umed.

Cala clasica face flori albe, insa exista si cale cu flori rosii, roz, ciclamen, portocalii si chiar si verzi. Poate inflori pe perioade relativ lungi, 4-8 saptamani si poate fi extrem de productiva (pana la 30 de flori din acelasi tuber).

Cala nu rezista in timpul iernii, asa ca bulbul din gradina trebuie scos si pus intr-un loc bine aerisit, urmand sa il plantezi in anul viitor. Cu glastra este mai usor: o muti in casa. 🙂

Merita sa afli trucurile ingrijirii unei cale pentru a te bucura de eleganta inegalabila a acestei flori!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *