Categorii
Gradina

Clematita, o superba planta agatatoare

clematita

Clematita sau Curpenul este o planta perena, agatatoare, poate atinge chiar 5 metri inaltime, foarte decorativa prin multimea de flori de care ne putem bucura din iunie pana la inceputul iernii. Fiind plante agatatoare, clematitele au nevoie de un sprijin, un tutore, care sa le sustina. Ele se pot sprijini si pe garduri, si pe ziduri, si, fiind foarte ornamentale, pot fi plantate special pentru a ascunde unele zone ale gradinii, sau eventuale defecte. Sunt multe specii de clematite cu flori de diverse culori: alb-galbui, roz, rosii, bleu, violet.


Conditiile de mediu prielnice clematitei
Solul agreat de clematita, este un sol bogat in humus, afanat, care sa nu retina apa in exces. Clematita este o planta care prefera umbra si racoarea la radacina si soarele si lumina la tulpina. De aceea vom asterne pietris in jurul radacinii, pentru a pastra o temperatura mai scazuta, sau vom planta la baza ei alte flori care sa ii faca umbra. Nu sunt probleme cu clima de la noi, rezista chiar si iarna, dar pentru a o proteja de geruri vom mulci solul din jurul radacinii cu frunze uscate si scoarta de copac.

floare clematita
Clematita, inmultire si ingrijire
Teoretic se inmulteste prin seminte, butasi sau marcotaj, dar practic nu vom obtine rezultate multumitoare, asa ca e preferabil sa cumparam puietii de plante, in felul acesta putand opta si pentru culorile preferate. Perioada de plantare este intre aprilie si octombrie. Cand le vom planta vom avea grija sa combinam pamantul rezultat din saparea gropii cu compost, sau ingrasamant natural de grajd mai vechi de 1 an.

Ca ingrijire, clematita nu are pretentii mari si nu necesita multe operatiuni. O vom uda din belsug, la 3-4 zile, in special in perioada de vara, vom avea grija sa fie bine sprijinita, pentru a nu fi distrusa de un vant mai puternic si primavara o vom tunde, daca e nevoie. Vom taia crengile uscate, numai dupa ce ne convingem ca nu vor mai infrunzi. In cazul in care nu mai infloreste intens, o putem taia, lasandu-i o inaltime de pana la 1 metru. Taierile ramurilor se vor face la aproximativ 1 cm deasupra nodurilor sanatoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *