Categorii
Gradina

Craitele, bogatie de flori in gradina ta

craite portocalii


Craitele, sau Tagetes, cum li se mai spune, fac parte din familia Compositae. Sunt plantate foarte des in gradini, dar si in parcuri si sunt foarte indragite, pentru ca din iunie pana in octombrie ne rasfata cu o bogata paleta de culori: alb, galben, portocaliu, in zeci de nuante.

Conditiile de mediu necesare dezvoltarii craitelor
Craitele nu cer conditii deosebite pentru a se dezvolta. Ele cresc in soluri obisnuite de gradina bine drenate. Daca vom imbunatati calitatea solului, amestecandu-l cu pamant de padure si cu frunze uscate, craitele ne vor rasplati si ele cu flori mai multe si mai frumoase. Ingrasamintele chimice duc la distrugerea plantelor. Iubesc lumina si caldura, dar infloresc si in zone semiumbrite.

craite bicolore

Inmultire si ingrijire
Craitele se inmultesc prin seminte. Prin luna martie punem semintele in jardiniere, le acoperim cu un strat subtire de pamant, pe care il vom mentine permanent umed, iar prin aprilie putem planta rasadurile in gradina.
Putem insamanta direct in gradina, dar pe la sfarsitul primaverii, dar atunci craitele vor inflori mai tarziu. Primele zile dupa plantarea rasadurilor vom uda mai des, dar dupa aceea vom reduce cantitatea de apa, pentru ca exista riscul de a le putrezi radacinile.
Vom avea grija sa lasam spatii de 20-30 cm intre plante si vom indeparta florile uscate, pentru a grabi inflorirea altora noi. Din florile uscate putem strange semintele pentru anul urmator.

Se spune ca datorita unor substante nocive pe care le contin, craitele indeparteaza tantarii si alte insecte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *