Cum se face visinata. Reteta lui Nea Mihai

Cum se prepara visinata, vom afla impreuna de la Nea’ Mihai, un prieten al site-ului casadex.ro, care spune ca stie reteta perfecta a unei visinate aromate.
Ingrediente:
6 kg visine coapte, 1.5 – 2 kg zahar, 1.5 l alcool.


Mod de preparare:
Curatam visinele (proaspete) de codite si le spalam in apa rece, dupa care le asezam intr-o damigeana de 10 litri, alternandu-le in straturi cu zaharul. Indicat ar fi ca ultimul strat sa fie de zahar. La finalul acestui pas, damigeana trebuie sa fie umpluta 75%.

Acoperim damigeana cu tifon si o lasam la caldura, afara sau in casa. Nea’ Mihai ne spune ca nu e indicat sa stea chiar in soare. In functie de temperatura, ea va sta cca 10-20 de zile, pana ce visinele isi vor lasa zeama, iar zaharul se va dizolva.
In toate aceste zile, periodic (o data pe zi) vom scutura damigeana. Avem grija sa nu inceapa sa fermenteze.

Apoi adaugam alcoolul (grade – 85%), care trebuie sa acopere visinele si lasam la macerat cateva zile.

Ce alcool se pune in visinata?

La final, dupa toti acesti pasi, adaugam vodka, palinca, tuica sau rom jamaica. Una dintre aceste bauturi, la alegere. Oricare dintre ele isi va lasa amprenta gustului in visinata noastra. Lasam 2-3 saptamani compozitia inchisa ermetic, cu dop.

Revin cu completari si impresii despre aceasta reteta, dupa ce visinata va fi gata. Poti vedea in pozele de mai jos, stadiul „lucrarii” si palnia profesionala 🙂


34 comentarii la “Cum se face visinata. Reteta lui Nea Mihai”

  1. reteta adaptata personal: damigeana de 4 kg, 2 kg de visine puse in ea (curatate, spalate, dragalite), zahar – cam trei degete inaltime pus peste visine. se lasa in plin soare pana se face zeama integral – cam 5-7 zile (scuturarea se face in ultimele 2 zile, cand e mai mult amestecare partiala). apoi se adauga 0.5 l de alcool de 90 de secara sau aprox, se scutura bine, se lasa la umbra vreo 5 zile si apoi se adauga rachiu de casa de 40 gr. se duce in beci, se uita acolo cat te lasa sufletul (dar minimum o luna) si gata!
    si, ca rasfat suprem, se serveste racita cu visine de la congelator si cu un strop (cam o jumatate le lingurita) de tinctura de pelin – digestiv, placere vinovata.

  2. Salut! Imi cer scuze,nu am inteles prea bine..Adica pe langa alcoolul dublu rafinat de 90 grade,la sfarsit se mai adauga si tuica,vodka,rom sau alte alea??? Alcoolul,nu este suficient? Dar daca nu punem alcool rafinat,si punem de la inceput palinca sau vodka,nu iese bun? Va rog frumos sa-mi raspundeti..ma intereseaza..Multumesc..Cu respect,

  3. salut!chiar acum preparasem si eu visinata,defapt prepar in fiecare an,raspunsul la intrebarea ta,poti sa pui doar tuica,eu anul trecut am pus doar tuica de prune,45-52 de grade,credema ca a iesit minunat!asta au spus-o cei serviti.Sa ia grija sa pui tuica numai dupa ce zaharul s-a topit complet,e important ca ultimul strat sa fie de circa doua degete peste visine,astfel nu da in fermentatie!e bine sa prinzi 4-5 zile insorite,cand ai vazut ca s-a topit zaharul,il iei de la soare,adaugi tuica si il pui intrun loc intunecos,nu trebuie sa fie neaparat cald,il lasi inca o saptamana,inchis bine ermetic,o data pe zi il poti amesteca,in afara de ziua cand vrei sa il strecori.Bafta!ai grija la calitatea si cantitatea de tuica pe care vrei s-o adaugi!mai bine adaugi mai putin si gusti,pana cand simti inca gustul de visine,daca pui multa tuica va domina gustul de tuica si atunci nu mai are nici un farmec!inca o data BAFTA!

  4. Ori ce tuica fiarta in gospodaria fiecarui dintre noi si din ori ce fruct are gust si miros aparte.o visinata adevarata se face cu alcool dublu si apa distilata nu au gusturi aparte si o sa iasa visinata cu gust de visine nu cu gust de pruna,para,corcoduse,griu s-au altele da fiecare ce are si ce ii place caci gusturile sint inpartite.

  5. Eu fac visinata de zeci de ani si este ff. buna. In comentariile de mai sus, nu am gasit dezvoltata metoda mea, adica: Alcoolul care se pune peste visine trebuie sa aiba 96 grade. Initial se toarna peste visine, alcool 96 grade, diluat in apa distilata in raport de 1/3 adica 28-30 grade. Scopul acestei manevre este ca pulpa visinei sa retina (imbibe) cit mai mult alcool la aceasta gradatie ; nu are rost sa pui peste visine alcool nediluat, pentru ca ajunge f. mult in pulpa fructului, fructe care in final se arunca. Dupa circa 1-2 saptamini se pune restul de alcool de 96 grade si se lasa in camara pina la folosire. Dupa citeva luni se poate trage in sticla de sticla pot. pastrare. Are un gust f. bun iar fructele se pot consuma fara probleme.

  6. CEA MAI BUNA VISINATA EVER!
    6 kg visine
    3 kg zahar
    2.5 – 3 l alcool (eu am luat din Serbia)
    1 l sirop concentrat de visine
    *va iasa undeva la 7 litri visinata

    Va garantez ca o sa iasa ceva special , am fost laudat de toata lumea care a baut.
    Tot secretul e siropul de visine.
    *sa NU puneti tuica in loc de alcool ca o sa stricati tot ( ii da gust
    de pruna)

  7. Multumesc pentru reteta.
    Am si eu citeva intrebari, prima: „Avem grija sa nu inceapa sa fermenteze.” ce trebuie sa fac/nu fac sa nu fermenteze. Nu gasesc damigene pe aici, iar anul trecut le-am pus direct in sticle, doua dintre ele au fementat.
    A doua intrebare: „Scuturarea” se agita putin sticla sau rotesc cu gitul in jos si in sus?
    A treia intrebare despre alcool, 85% alcool? Adica 170 Proof? Nu stiu daca in Romania se masoara si in Proof sau nu.
    Si ultima intrebare: Pot sa fac visinata direct in sticle normale?
    Multumesc!

  8. si eu fac visinata de 30 de ani dar eu la 2 kg de viusine pun 1 kg de zahar si o fac in pet de 5 l dupa topirea zaharului pun alcool de 95 gr 1litru si jumatate apoi apa plata si o faci cit de tare vrei mai pui alcool sau apa apoi o las in beci sau camara o luna si este nemaipomenit de buna si f fina ce sa mai dai bani pe votca incercat si no sa va para rau.

  9. Concentrat-ul de visine e ceva sintetic asa ca nu sunt de acord cu el, orice alcool e bun dar sa nu aiba gust de fruct pt ca imprumuta gust . pt completare recomand vodka de buna calitate

  10. Parca are vreo importanta de unde luam alcoolul (vis-a-vis de persoana care l-a luat din Serbia-poate era gratis acolo).
    Nu de alta, dar imi vine sa plec la Polul Nord sa iau si eu ceva alcool deosebit, doar asa ca sa ma dau interesant.

  11. 🙂
    Damigeana se lasa la macerat intr-o camara finisata cu CT 127 si vopsita cu chrotex VOC=0, probabil cu teflon sa izoleze la tifon, pe o gresie de la dedeman, musai montata cu adeziv flexibil kerakoll, sa fie in ton cu „saitul”. Este indicat sa existe agrementul tehnic privind gradele alcoolului si a apei plate la farfurie intinsa! Cea mai plata dintre ape!
    Costisitoare reteta! Daca as sta 31 de zile minim pentru a o degusta, apoi cum ramane cu zicala „nu lasa pe maine ce poti face AZI!”
    Cu stima

  12. @Mircea
    Te-ai uitat cat a ajuns alcoolul la noi in magazine? A sarit de 80 lei/litru. Evident ca are importanta de unde iei alcoolul, poti sa iesi la jumate de pret.

  13. Salut! M-am apucat sa pregatesc si eu anul asta visinata,doar am o intrebare: Cand trebuie scoase visinile din borcane?Adica dupa cam cate zile se face gata visinata? Si daca raman visinile in sirop,avand simburi nu strica bautura,transformand in metanol?
    Multumesc foarte mult daca-mi raspundeti cat mai repede,ca deja sunt 4 saptamini de cand le-am pus….

  14. Cel mai ieftin alcool de 96% il poti cumpara din piata Giurgiu, de la bulgari. Costa 25 lei litrul

  15. draga Liviu,eu ma feresc in general de lucruri de astea ieftine si in special alcool.Nu ai nici o garantie ca alcoolul ala chiar are 95 de grade ,si mai rau ca nu e amestecat cu alceva (alcoolmetilic de ex.sau alte tipuri de alcooli care sa_i dea ‘tarie’…)

  16. Intrebare pentru Liviu:

    In legatura cu alcoolul de 96% de la bulgari, cand spui piata Giurgiu te referi la la piata din Giurgiu (localitate)?
    Alcoolul este alcool distilat sau de sinteza?
    Este imbuteliat de fabrica cu eticheta sau este la „varsat” in sticlele comerciantului?

    Multumesc.

  17. Nea Mihai, tine minte de la mine. In visinata, nu pui nimic altceva decat alcool. Orice altceva ai pune, rom, palinca, tuica, rachiu, coniac Napoleon sau chiar vodca, nu va face decat sa-i scada din calitate. Deci, siropul de la visine si alcool. Atat. Taria, o reglezi, dupa gust, din raportul sirop/alcool.

  18. salutari. am pus visinele dupa reteta de aici … pasii exacti
    insa a inceput sa fermenteze . ce fac?

  19. Am lasat visinile la soare timp de 5 zile intr-o sticla cu dop de pluta.Cand am scos dopul sa torn alcoolul a facut un zgomot care m-a speriat,parca era sampanie.!Cred ca a fermentat.Ce se va intampla? Se strica visinata ? Multumesc pentru raspuns.

  20. Nea Mihai trebuia sa specifice ca tuica musai sa aiba 50 grade+,nu posirca de e lasata sa curga din cazan pana la 28-30 grade,ca aia pute a comina.O rachie nu pute si nici nu are gust de borhot.Mergeti si cumparati o rachie calumea si e mai buna decat alcool-ul,fara sa o diluati cu apa.La mine trincu are 28 de grade,si al dau moca la betici ca pentru aia e tare,mai tare ca votca si beuturile din birt care au 25-de grade.

  21. Din cauza anuntului cu case nu pot citi cantitatile de visine postate de proprietar si date informative si nici anuntul gugal nul pot indeparta .

  22. Visinata de calitate trebuie sa confirm cele mentionate anterior, se face doar cu alcool. Tuica ii imprumuta si perturba aroma.
    Siropul de Visine trebuie sa fie grus, cu pulpa ca sa redea cat mai multa aroma.
    Sirop de calitate, natural, un sirop de visine buna gasiti aici: bunatatidinnatura.ro/sirop-natural/sirop-de-visine
    Sa aveti spor!

  23. Salut, reteta pentru ceva bun e simplu : la 2 kile de visini un kil. De zahar brun , Se pune deasupra si se tine la umbra pana zaharul se topeste si visinile se schimba la culoare cam 5 zile ,pe urma se adauga 2 litri de tuica si ALA….dupa o luna avetzi gust garantat si fara dureri de cap.

  24. Oare de ce mai puneți apă? O stricați.Vișinile lasă destul sirop.Eu întotdeauna las vișinile cu zahărul mai mult decât trebuie.Începe să și fermenteze puțin.Abia după aceea sting cu alcool de 96 de grade.Iese bestială.Vișine,zahăr și alcool.Atât.

  25. buna ziua
    am facut visinata si am pus prea putin zahar. Ce pot sa fac sa ajung cu ea la gustul placut de care ne bucuram atat de mult?
    ms

  26. Fac cu mare drag, pt. prieteni, noi nu consumam. Intr-o damigeana mai mare 6 kg vișine, peste care alternez 3 kg zahăr de care aveți, alb sau brun, după ce s-a topit zaharul, pun 2.5 sau 3 l alcool 96°, depinde câtă zeama și-au lăsat vișinele, nu votka, țuică… și atât, scot doar cat se consuma, restul rămâne.

    Mult succes! și prinde un ușor gust migdalat de la sâmburi,succes celor care încearcă aceasta rețetă și pofta buna!!

  27. La 7 kilograme de vișine, cât alcool ar trebui să pun? Am cumpărat doi litri de 96 de grade…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.