Categorii
Stiri

Dacian Cioloş despre Romania si fondurile europene in perspectiva viitorului buget UE

Urmărind declaraţiile Comisarului european pentru Agricultura Dacian Cioloş, făcute în ultimul timp, am reţinut:


Despre propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE pentru exerciţiul bugetar 2014-2020.

– Este un buget multianual (pe o perioada de sapte ani, 2014-2020) în valoare de 1025 miliarde de euro, care în proporţie de 95% se intoarce în statele membre.
– Urmareşte să atingă obiective care au fost fixate în Strategia Uniunii Europene pâna in 2020 creând condiţii pentru focalizarea resursele financiare spre atingerea unor obiective economice care să aibă un rezultat apoi final şi în bunăstarea oamenilor, crearea de locuri de muncă, performanţă energetică, resurselor regenerabile
– Vor exista nişte contracte de parteneriat între fiecare stat membru şi Comisia Europeană atunci când se vor negocia programele de dezvoltare regională, utilizarea fondurilor de coeziune sau Programul de Dezvoltare Rurală.
– Bugetul european va veni în complementaritate la bugetul naţional; specificul bugetului european este o abordare plurianuală de 7 ani, spre deosebire de bugetele naţionale, care, în general, au o abordare anuală. De aceea statele membre vor trebui să aibă si o abordare strategică multianuală clară şi să vizeze obţinerea anumitor rezultate de perspectivă.

România ar putea să primească mai multi bani în următoarea perioadă bugetară . In ce conditii?

Romania va primi din bugetul european mai mult decât va da la bugetul european.
Dar in ce conditii? Comisarul european spune: „România e un beneficiar clar al acestor fonduri în momentul în care a efectuat plăţi pentru o anumită investiţie şi aceste plăţi au fost rambursate de Comisia Europeană”, sau „România nu devine un beneficiar al acestor finduri decât în momentul în care i-a absorbit, i-a utilizat şi i-a investit. Deci, de-aia cred că nu trebuie nici să se bucure românii foarte mult că vor avea scris pe hârtie o anumită sumă, pentru că dacă suma respectivă nu e concret utilizată, investită în România, ea e doar alocată, dar nu e şi utilizată de către România”.

Despre chestiunea plăţilor directe in agricultură

Prin măsurile ce se vor propune se va evita acordarea subvenţiilor celor care doar deţin terenul, dar nu îl şi lucrează sau care sunt proprietari de teren, dar nu sunt şi agricultori şi îl şi lucrează. Dreptul la subvenţie îl are cel care lucrează terenul, indiferent că terenul respectiv e în proprietate sau în arendă.
Pentru fermele mici (ce înseamnă fermă mică urmează să definească fiecare stat membru în anumiţi parametrii fixaţi la nivel european) subvenţia va fi mai simplă; se va veni cu propunerea unei plăţi de tip forfetară, în condiţii simplificate de acordare a acestor subvenţii, in sensul reducerii la minim a controalelor. Pentru fermele mari, foarte mari, probabil vor fi afectate de o eventuală de decizie de plafonare a plăţilor, asta înseamnând că de la un anumit nivel în sus al subvenţiei pe fermă, de câteva sute de mii de euro în sus, aceste subvenţii nu se vor mai acorda.

Despre crearea unui minister unic al fondurilor europene.

– Crearea unui minister care să se ocupe de fondurile europene ar fi benefica, dar nu ar reprezenta o soluţie în sine pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene în România; reprezinta insa o parte a soluţiei pentru accelerarea absorbţiei fondurilor la nivelul plăţilor şi o ridicare a calităţii modului cum se absorb fondurile. Un minister unic al fondurilor europene ar face ca anumite probleme comune diferitelor programe operationale sa poata fi rezovate mai usor printr-o coordonare centrala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *