Categorii
Gradina

Despre arbustii ornamentali

arbust decorativ
Arbustii ornamentali dau un aer special gradinii noastre. Unii dintre ei sunt spectaculosi pentru florile lor parfumate si variat colorate, altii prin faptul ca sunt verzi tot timpul anului, altii prin formele ciudate pe care, cu imaginatie, le putem obtine prin tunderi.


Iata cativa dintre arbustii ornamentali florali nepretentiosi, care se dezvolta bine in conditiile noastre de mediu.
Forsythia, mai cunoscut sub numele „ploaie de aur”, este foarte raspandit atat la sate cat si in parcurile si gradinile din orase. Este un arbust care infloreste primavara foarte devreme, pana sa ii apara frunzele. Florile sunt de un galben intens, precum aurul, de unde ii vine si numele, si in numar asa de mare, incat, efectiv nu i se mai vad tulpinile. Arata minunat si ne anunta ca primavara e aproape.
Magnolia, un alt arbust care infloreste la inceputul primaverii, este foarte iubit pentru bogatia de culori si de forme ale florilor.
Liliacul este si el un arbust foarte cunoscut si raspandit cu flori parfumate, de culoare alba, sau mov in zeci de nuante.
Trandafirii arbusti sunt preferatii multora pentru culoare si parfum si pentru perioada mai lunga de inflorire.

Dintre arbustii ornamentali verzi tot anul cei mai raspanditi in urma adaptarii la mediu sunt ilex aquifolium, un arbust cu frunze lucioase, de un verde-intens, ale carui fructe, verzi, vara, devin rosii pe timpul iernii, fiind astfel foarte decorativ, tuia cu nenumaratele specii: tuia gigant, tuia smaragd, tuia brabant, tuia gold river, tuia golden tuffet.

Plantarea arbustilor ornamentali
Plantarea arbustilor ornamentali se face la sfarsitul toamnei sau la inceputul primaverii, cand planta este in repaus. Vom sapa o groapa mai mare decat diametrul radacinilor, pentru ca acestea sa aiba in jurul lor pamant afanat, sa se poata dezvolta. Este recomandat ca saparea gropii sa se faca cu o zi inainte de plantare si sa se ude serios. Dupa plantare vom uda si vom asterne in jurul arbustului un strat de mulci pentru protectie.

arbusti decorativi
Ingrijirea arbustilor ornamentali
Arbustii ornamentali se vor uda in prima perioada dupa plantare, nu in exces, dar permanent. Intre udari lasam pamantul sa se zvante. Abia dupa o luna de la plantare ne dam seama daca planta noastra e in regula, in momentul cand incep sa ii apara lastari tineri.
Nu toti arbustii necesita taieri de intretinere. Vom face aceasta operatie numai daca dorim sa corectam aspectul lor, sau sa obtinem forme deosebite.
In ceea ce priveste fertilizarea solului, aceasta se va efectua primavara si una dintre cele mai bune metode este folosirea compostului, obtinut din frunzele cazute toamna si iarba stransa dupa tunderea gazonului.

Inmultirea arbustilor ornamentali
In functie de specii arbustii ornamentali se inmultesc prin seminte, butasire, altoire, marcotaj, prin despartirea tufelor, sau prin drajoni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *