Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Galbenelele – plante ornamentale, dar si medicinale


galbenele
Galbenelele (Calendula officinalis) sunt flori foarte raspandite, nu numai in natura, ci si in gradini. Poate de aceea sunt cunoscute sub diverse nume precum: ochi galbeni, coconite, vazdoage, filimica, calinica, rosioara.


Inmultire si ingrijire
Inmultirea galbenelelor se face primavara, prin seminte, care vor incolti dupa 10-14 zile, iar in mai putin de 2 luni vor incepe sa infloreasca. Vor inflori din mai pana in toamna. Florile sunt galben-portocalii.

Galbenelele nu au pretentii mari in privinta solului, dezvoltandu-se bine chiar si in soluri sarace, de ses, sau de munte. Daca solul va fi mai fertil galbenelele vor fi mai bogate in flori.
Nici in privinta expunerii la lumina nu au pretentii speciale, iar in ceea ce priveste udarea, o vom face numai in cazul perioadelor prea lungi de seceta.

Recoltarea florilor, care sunt un adevarat medicament natural, se va face dimineata, dupa ce dispare roua. Vom rupe florile de galbenele fara codite si le vom pune la uscat la umbra, apoi le vom pastra in pungi de hartie. Florile de galbenele, cunoscute din cele mai vechi timpuri ca medicament, vor fi folosite la prepararea ceaiurilor, a tincturilor si a multor alte produse benefice sanatatii. Culesul florilor va permite altora noi sa infloreasca.

flori de galbenele


Proprietatile galbenelelor si afectiunile in care le putem folosi
Galbenelele contin uleiuri volatile, rasini, mucilagii, tanin, flavonoizi, carotenoide etc.
Se pot folosi sub diverse preparate de uz intern sau de uz extern: ceaiuri, tincturi, uleiuri, alifii.
Au un rol important in tratarea bolilor de stomac: gastrita hiperacida, ulcer gastric sau duodenal, boli ale colonului, hemoroizi, boli ale ficatului.
Sunt benefice in tratarea arsurilor, degeraturilor, acneei, bolilor de piele.
Galbenelele sunt, deasemenea, folosite in componenta multor produse cosmetice.

Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii