Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Gem de afine


Afinele, fructele marunte, negre-brumate, cu gust dulce acrisor, fie ele de cultura, sau de padure, au un rol deosebit de important in mentinerea sau imbunatatirea starii noastre de sanatate. Se recomanda in tratamentul enterocolitelor de fermentaţie, dizenteriilor, infecţiilor urinare. Afinele au rol important si in tratarea afectiunilor hepatice si diabetice. Imbunatatesc activitatea sistemului circulator si contribuie la ameliorarea vederii.


Se pot consuma atat proaspete, cat si in diverse preparate: prajituri, gem, sirop, compot, jeleu, ceai de afine uscate. Sunt folosite la imbogatirea culorii unor vinuri, dar si la prepararea afinatei.

Compotul de afine se poate prepara pentru iarna ca si compotul de piersici, iar afinata, se va prepara dupa aceeasi reteta ca si visinata.

afine, gem de afine




Va recomand o reteta de gem de afine, un gem simplu de facut si delicios, atat pentru feliile de paine cu unt care insotesc ceaiul de dimineata, cat si pentru clatite, cornulete, sau alte prajituri.

Ingrediente pentru gemul de afine
5 kg afine
2-2,5 kg zahar
1 lamaie


Mod de preparare
Curatam si spalam afinele. Eu le asez, apoi, in doua vase in straturi alternative cu zaharul si le dau la frigider pana a doua zi. Pun gemul la fiert intr-o cratita mai mare, pe care o pastrez special pentru gemuri. La inceput focul poate fi mai tare, gemul va strange spuma, pe care o vom inlatura. Afinele, in combinatie cu zaharul isi vor lasa mult sirop. In timp gemul scade si se ingroasa, atunci vom da focul mai mic si vom amesteca mai des. Atentie: cand e fierbinte, gemul nu pare destul de legat, asa ca vom scoate pe o farfurie cateva lingurite, sa se raceasca si sa ne dam seama de consistenta pe care o dorim. Spre sfarsit eu adaug cateva felii subtiri de lamaie. Cand gemul este gata, il pun fierbinte in borcane, pe care le astup ermetic si le invelesc pentru a se raci lent.

In acelasi mod eu prepar si gemul de capsuni, si gemul de visine (carora le scot samburii, evident). Cantitatea de zahar se poate mari sau micsora de la un fel de gem la altul, in functie de dulceata fructelor si de gustul nostru.




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , , ,

Autor |
loading...

Comentarii

marga in iulie 10th, 2011

si eu am facut gem de afine anul trecut, e o bunatate, dar astept prin august afinele de padure, astea care sint acum pe piata sint de cultura si sint cam scumpe, nu imi permit

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii