Categorii
Gradina

Glicina, arbust ornamental cu flori placut mirositoare

glicina mov

Glicina sau Wisteria este una dintre cele mai frumoase plante cataratoare de gradina. Originara din indepartatul Orient, din Japonia si China, glicina este un arbust puternic, o liana cu crestere viguroasa, cu ramuri lemnoase ce se modeleaza in forme ciudate, cu frunze de un verde stralucitor. Insa darul cel mai de pret al acestui arbust sunt florile foarte placut mirositoare, dispuse in forma de ciorchini de 25-30 de cm, de culoare alba sau liliachie. Asemanatoare florilor de salcam, florile de glicina sunt asa de numeroase in mai-iunie, incat apleaca ramurile arbustului. Perioada de inflorire poate dura pana la 5 luni.
Un astfel de arbust este foarte potrivit pentru „imbracarea” unui foisor amenajat intr-un colt al gradinii tale.


Conditii de mediu
Vom planta glicina in locuri spatioase, atat radacinile cat si ramurile au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta. In privinta solului nu are pretentii mari, se poate adapta foarte usor, dar va avea o inflorescenta mai bogata daca va beneficia de un sol fertil, bine drenat si necalcaros. Rezista la ger. Prefera amplasamentele in locuri luminoase, insorite.

glicina alba cu irizatii liliachii

Inmultire
Cel mai usor este sa obtinem arbustul de glicina din butasi. Vom taia butasi de 8-10 cm din ramurile anului curent si ii vom planta in ghivece cu amestec de turba si nisip. Vom transplanta noii arbusti in gradina in anul urmator. Plantarea se va face primavara sau toamna. Inmultirea se mai poate face si prin marcotaj, in martie, sau prin insamantare. Semintele de glicina sunt in tecile formate dupa trecerea florilor, dar metoda de inmultire prin seminte este destul de greoaie.

Ca ingrijire, glicina nu ridica probleme deosebite.
Dupa plantare si in perioadele foarte calde si secetoase o vom uda mai des.
Surplusul de calcar din sol poate duce la ingalbenirea frunzelor si atunci vom trata solul ca atare.
Tunderea glicinei se va face in doua randuri: la inceputul lunii martie, pastrand lastarii de pe ramurile batrane si in luna august, cand este necesara tunderea lastarilor prea lungi, realizand, astfel si o modelare a cresterii plantei.

6 răspunsuri la “Glicina, arbust ornamental cu flori placut mirositoare”

Am o glicina de 6-7 ani care n-a inflorit niciodata, desi e intr-un loc insorit si s-au dezvoltat ramurile si frunzele ca ale unui copac. Ce-i lipseste de nu face flori?

Buna, Elena!

Ai tuns-o vreodata pana acum? Am auzit ca glicinele trebuie tunse destul de drastic si foarte des si am mai auzit si ca unora le ia mai multi ani pana sa inceapa sa infloreasca, mai ales celor care au fost lastari ai unor arbusti maturi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *