Categorii
Gradina

Ingrijirea plantelor si arbustilor ornamentali – tunderea

gradina cu trandafiri galbeni

Tunderea este operatia prin care reducem anumite parti dintr-o planta: radacini, lastari, ramuri batrane sau tinere.


De ce e necesara tunderea
Prin tunderea plantelor si arbustilor ornamentali din gradina urmarim, in general, doua lucruri.
Primul este sa curatam planta de ramurile batrane, lipsite de viata, care o fac inestetica. De asemenea e bine sa tundem si ramurile tinere sau lastarii care ii consuma seva, in felul acesta ajutand planta sa creasca mai viguros si sa infloreasca mai abundent.
Al doilea motiv provine din dorinta noastra de a modela in diverse forme plantele, arbustii ornamentali sau gardurile vii, in scopul de a obtine un aspect placut, ingrijit si relaxant al gradinii noastre.

gradina cu brazi

Cand se efectueaza tunderea
Tunderea se poate face din toamna, dupa ce cad frunzele, pana iarna, adica in repausul vegetativ al plantelor, aceasta fiind tunderea in uscat, sau in perioada de vegetatie a plantelor, aceasta fiind tunderea in verde.

Tunderea de iarna, in uscat, se face in special, la arborii si arbustii batrani, pentru intinerire si daca o facem mai devreme, noiembrie, decembrie, dam timpul necesar plantei sa se dezvolte mai viguros in primavara urmatoare. Pentru arbustii sensibili la ger, sau cu lemnul moale cum sunt trandafirii sau clematitele, e recomandabil sa fie tunsi spre sfarsitul iernii. Trebuie sa tinem cont sa nu efectuam tunderea pe timp geros, pentru a nu crea leziuni grave plantelor.

Tunderea de vara, in verde, se face din momentul in care plantele intra in vegetatie si are avantajul ca dupa inverzire ne dam seama ce trebuie taiat si ce trebuie sa ramana. Sunt, insa, si specii la care tunderea de vara nu este indicata, deoarece lastarii tineri nu vor avea timp sa se intareasca pana in iarna viitoare si nu vor rezista gerului si secetei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *