Categorii
Gradina

Leandrul, arbust ornamental – frumos, dar toxic

leandru

Leandrul, Nerium Oleander, este un arbust originar din zona tinuturilor mediteraneene, si sudul Asiei. Este un arbust relativ delicat, cu frunze alungite, ascutite si flori parfumate sub forma de buchetele colorate in alb, roz, rosu, galben, portocaliu.


Conditii de mediu
Leandrul are nevoie de un sol drenat compus din pamant de gradina amestecat cu putin nisip. Iubeste caldura si umiditatea, iubeste soarele si lumina.
In general, leandrul este considerat planta de apartament, dar vara se simte si se dezvolta foarte bine in gradina.

Inmultire
Se inmulteste prin butasire. Punem ramurile tinere in apa si dupa ce le cresc radacini le plantam in ghivece. Inmultirea leandrului prin seminte este greoaie, planta ajunge greu la maturitate, respectiv, infloreste tarziu.

leandru roz si rosu

Ingrijire
Udarea leandrului se va face des in timpul verii, mai rar in timpul toamnei si foarte rar – o data la doua saptamani – in timpul iernii. Pentru a obtine o coroana frumos ramificata si implicit mai multe flori vom tunde leandrul la inceputul primaverii.

FOARTE IMPORTANT!!!
Pe cat este de frumos, pe atat este de toxic.
Leandrul poate sa ucida. Seva de leandru scursa in timpul taierilor, chiar si frunzele acestuia sunt foarte toxice. Copiii sunt cei mai expusi pericolului; deci aveti mare grija unde amplasati ghiveciul cu leandru, sau ganditi-va bine daca vi-l doriti in casa sau in gradina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *